Skillception

Как да отгледаме емоционално интелигентно дете

Как да научим децата да разпознават и изразяват емоциите си по здравословни начини Като родител вие носите отговорност за насърчаването […]

Предимства на емоционалната интелигентност

Как да научим децата да разпознават и изразяват емоциите си по здравословни начини

Като родител вие носите отговорност за насърчаването на детето си да развие своята интелигентност. Това означава, разбира се, академична интелигентност, но това не е единственият вид интелигентност, който има значение.

Емоционалната интелигентност се определя като способността на човек да изразява и управлява чувствата си по подходящ начин, като същевременно уважава чувствата на другите. Това е набор от умения, които децата могат да започнат да учат на всяка възраст.

Предимства на емоционалната интелигентност

През последните няколко десетилетия проучванията установяват, че има много предимства на емоционалната интелигентност, които ще служат на вашето дете добре през целия му живот. Ето само няколко примера, за ползите на емоционалната интелигентност:

Високото EQ е свързано с висок коефициент на интелигентност (IQ). Децата с по-високи нива на емоционална интелигентност се представят по-добре при стандартизирани тестове. Те също са склонни да имат по-високи оценки.

По-добри отношения. Емоционалните умения за интелигентност помагат на децата да управляват конфликта и да развият по-дълбоки приятелства. Възрастните с високи нива на емоционална интелигентност също отчитат по-добри взаимоотношения в личния и професионалния си живот.

EQ-то на детството е свързано с по-висок успех през зряла възраст. 19-годишно проучване, публикувано в Американското списание за обществено здраве, е установило, че социалните и емоционални умения на детето в детската градина могат да предсказват успех през целия живот. Децата, които са успели да споделят, сътрудничат и да следват указанията на 5-годишна възраст, е по-вероятно да получат университетска диплома и да започнат работа на пълен работен ден до 25-годишна възраст.

Подобрено психично здраве. Хората с по-високи нива на емоционална интелигентност са по-малко склонни да изпитват депресия и други психични заболявания.

Тези предимства на емоционалната интелигентност имат огромен смисъл. Дете, което може да остане спокойно, когато се ядоса, вероятно ще се справи по-добре от другите, при трудни обстоятелства. Също така, едно дете, което може да изрази емоциите си по здравословен начин, е вероятно да поддържа по-здрави отношения, отколкото дете, което крещи или казва злобни неща, когато е ядосано.

Добрата новина е, че всички деца имат способността да научат умения за емоционален интелект. Те просто се нуждаят от възрастни, за да ги научат как.

1. Маркирайте емоциите на вашето дете

Децата трябва да знаят как да разпознават чувствата си. Може да помогнете на детето си, като добавите име на неговите емоции или поне на емоцията, за която подозирате, че чувства детето ви.

Когато детето ви е разстроено например, ако загуби игра, можете да подходите по следният начин: „Изглеждаш ми ядосан/а в момента. Така ли е?“ Или, ако детето изглежда тъжно, може да кажете: “Чувстваш ли се разочарован/а, че днес няма да посетим баба и дядо?“

Емоционални думи като „ядосан“, „разстроен“, „срамежлив“ и „болезнен“ могат да създадат речник за изразяване на чувства. Не забравяйте да споделите и думите за положителни емоции, като „радост“, „развълнуван“, „развълнувана“ и „надежда“.

Изграждане на емоционална лексика

2. Покажете съпричастност

Когато детето ви е разстроено и особено когато емоциите им изглеждат малко драматични, правенето на умаловажителен коментар, може да бъде изкушаващо. Но пренебрежителните коментари ще научат детето ви, че начинът, по който се чувства, е грешен.

По-добър подход е да утвърдите чувствата му и да проявите съпричастност, дори и да не разбирате защо са толкова разстроени. Ако детето ви плаче, защото сте му казали, че не може да отидат в парка докато не почисти стаята си, кажете нещо от рода на: „Чувствам се разстроен, когато не мога да правя това, което искам. Понякога е трудно да продължа да работя, когато не искам. „

Когато детето ви види, че разбирате как се чувства отвътре, то ще се почувства по-малко принудено да ви покаже как се чувства чрез своето поведение. Така че, вместо да крещите, за да покажете, че сте ядосани, децата ще се почувстват по-добре, когато сте им показали, че знаете как се чувстват.

3. Моделирайте подходящи начини за изразяване на чувства

Децата трябва да знаят как да изразят емоциите си по социално подходящ начин. Така че докато казвате: „Чувствата ми са наранени“, или рисуването на картина на тъжно лице може да бъде полезно, крещенето и хвърлянето на предмети не е подходящо.

Най-добрият начин да научите детето си как да изразява чувства, е сами да моделирате тези умения. Това е част от тези предимства на емоционалната интелигентност.

Използвайте чувствените думи в ежедневните си разговори и практикувайте да говорите за тях. Кажете неща от рода на: „Чувствам се ядосан, когато видя децата да са лоши на детската площадка“ или „Чувствам се щастлив, когато приятелите ми дойдат на вечеря.“

Проучванията показват, че емоционално интелигентните родители са по-склонни да имат емоционално интелигентни деца. Така че направете си навик ясно да се съсредоточите върху изграждането на вашите умения, за да можете да бъдете ефективен пример за подражание на детето си.

Как да моделирате поведението, което искате да проявите в детето си

4. Научете здравословни умения за справяне с емоцията

След като децата разбират емоциите си, те трябва да се научат как да се справят с тези емоции по здравословен начин. Знанието как да се успокоят, да се развеселят или да се изправят пред страховете си, може да бъде сложно за по-малките.

Учете специфични умения. Например вашето дете може да се възползва от научаването как да прави няколко дълбоки вдишвания, когато се ядосва, с цел да успокои тялото си. Подходящ подход към децата, за да ги научите на това, включва да им кажете да правят „балонни вдишвания“. Което означава да вдишват през носа си и издишват през устата си, сякаш духат за да надуят балон.

Сащо така може да помогнете на детето си да създаде успокояващ комплект, който да му помогне да регулира чувствата си. Книжка за оцветяване, любима книга за шеги, успокояваща музика и лосиони, които миришат добре, са няколко предмета, които могат да помогнат да ангажират сетивата си и да успокоят емоциите си. Поставете предметите в специална кутия, която украсяват. След това, когато са разстроени, напомнете им да отидат да си вземат комплекта за успокояване и да се опитат да успокоят емоциите си.

5. Разработване на умения за решаване на проблеми

Част от изграждането на емоционална интелигентност включва научаване как да се решават проблеми. След като чувствата бъдат етикетирани и адресирани, е време да разгледаме как да отстраним проблема.

Може би детето ви се ядосва, че сестра му продължава да го прекъсва, докато играе видео игра. Помогнете им да идентифицират поне пет начина, по които биха могли да решат този проблем. Решенията не трябва да са добри идеи. Първоначално целта е просто да се измислят идеи.

След като идентифицират поне пет възможни решения, помогнете им да преценят плюсовете и минусите на всяко едно от тях. След това ги насърчавайте да изберат най-добрия вариант.

Когато детето ви допуска грешки, разберете какво би могло да бъде направено по различен начин и какво може да направи вашето дете, за да разреши всички дълготрайни проблеми. Опитайте се да действате като треньор, а не да задълбочавате проблема. Осигурете напътствия, когато е необходимо, но работете върху това да помогнете на детето си да види, че то има способността да разрешава проблемите мирно и ефективно самостоятелно.

Обучение на децата как да решат собствените си проблеми

6. Направете емоционалната интелигентност постоянна цел

Колкото и емоционално да изглежда вашето дете, винаги има място за усъвършенстване. И вероятно има някои възходи и падения през детството и юношеството. С напредване на възрастта им е вероятно да се сблъскат с препятствия, които да предизвикат техните умения. Така че поставете си цел да включите изграждането на умения в ежедневието си. Когато детето ви е малко, говорете за чувствата всеки ден.

Говорете за емоциите, герои в книги или филми. Обсъждайте по-добри начини, по които проблемите могат да бъдат решени или стратегии, които героите могат да използват, за да се отнасят към другите с уважение.

Когато детето ви порасне, говорете за ситуации в реалния живот. Независимо дали става въпрос за неща, с които се сблъскват в ежедневието си или е проблем, който четете в новините. Направете го непрекъснат разговор.

Използвайте грешките на детето си като възможности да расте по-добре. Когато предприемат действия, защото са ядосани или нараняват нечии чувства, отделете време да поговорите за това как могат да се справят по-добре в бъдеще. С постоянната ви подкрепа и напътствия, вашето дете може да развие емоционалната интелигентност и умствената сила, от която се нуждае, за да успее в живота.