Skillception

Как да разбираме езика на тялото и изражението на лицето

Как да разбираме езика на тялото и изражението на лицето Езикът на тялото се отнася до невербалните сигнали, които използваме […]

езика на тялото

Как да разбираме езика на тялото и изражението на лицето

Езикът на тялото се отнася до невербалните сигнали, които използваме за комуникация. Според експерти тези невербални сигнали съставляват огромна част от ежедневната комуникация.

От изражението на лицето ни, до движенията на тялото, нещата, които не казваме, все още могат да предават обеми информация.

Предполага се, че езикът на тялото може да представлява между 60 и 65% от цялата комуникация.

Разбирането на езика на тялото е важно, но също така е важно да се обърне внимание и на други части като контекста. В много случаи трябва да гледате на сигналите като на група, вместо да се фокусирате върху едно действие.

Ето какво да търсите, когато се опитвате да тълкувате езика на тялото.

Изражения на лицето

Помислете за момент колко много е в състояние да предаде един човек само с изражение на лицето. Усмивката може да означава одобрение или щастие. Намръщеното лице може да сигнализира за неодобрение или нещастие.

В някои случаи изражението на лицето ни може да разкрие истинските ни чувства към конкретна ситуация. Докато казвате, че се чувствате добре, погледът на лицето ви може да подскаже на хората друго.

Ето само няколко примера за емоции, които могат да бъдат изразени чрез мимики:

• Щастие;

• Тъга;

• Гняв;

• Изненада;

• Отвращение;

• Страх;

• Объркване;

• Вълнение;

• Желание;

• Презрение.

Изражението на лицето на човек може дори да помогне да се определи дали вярваме или не вярваме на това, което индивидът казва.

Едно проучване е установило, че най-надеждният израз на лицето включва леко повдигане на веждите и лека усмивка. Този израз, предполагат изследователите, предава както приятелско отношение, така и увереност.

Мимиките също са сред най-универсалните форми на езика на тялото. Изразите, използвани за предаване на страх, гняв, тъга и щастие, са сходни по целия свят.

Изследователят Пол Екман е намерил доказателства в подкрепа за универсалността на различните мимики, свързани с определени емоции, включително радост, гняв, страх, изненада и тъга.

Изследванията дори предполагат, че правим преценки относно интелигентността на хората въз основа на лицата и израженията им.

Друго проучване установява, че хората с по-тесни лица и по-изпъкнали носове са по-склонни да бъдат възприемани като интелигентни. Хората с усмихнато и радостно изражение също са оценени като по-интелигентни от тези с гневни изражения.

Очите

Очите често се наричат ​​„прозорец към душата“, тъй като те могат да разкрият много за това, което човек чувства или мисли.

Докато участвате в разговор с друг човек, следенето на движенията на очите е естествена и важна част от процеса на комуникация.

Някои често срещани неща, които може да забележите, включват дали хората осъществяват директен зрителен контакт или отклоняват погледа си, колко мигат или дали зениците им са разширени.

Когато оценявате езика на тялото, обърнете внимание на следните очни сигнали:

Поглед

Когато човек гледа директно в очите ви, докато води разговор, това показва, че се интересува и обръща внимание. Продължителният контакт с очите обаче може да се почувства заплашителен.

От друга страна, прекъсването на зрителен контакт и честото отклоняване на погледа, може да означава, че човекът е разсеян, неуверен или се опитва да прикрие истинските си чувства.

Мигането на очите

Мигането е естествено, но трябва да обърнете внимание и на това, дали човек мига твърде много или твърде малко.

Хората често мигат по-бързо, когато се чувстват притеснени или неуверени. Рядкото мигане може да означава, че човек умишлено се опитва да контролира движенията на очите си. Например покер играч може да мига по-рядко, защото нарочно се опитва да изглежда невъзбуден от ръката, която му е раздадена.

Размер на зеницата

Размерът на зеницата може да бъде много фин невербален комуникационен сигнал. Докато нивата на светлина в околната среда контролират разширяването на зениците, понякога емоциите могат да причинят и малки промени в размера на зеницата.

Например може да сте чували фразата „очи в спалнята“, използвана за описване на погледа, който някой придава, когато е привлечен от друг човек. Силно разширените очи например могат да показват, че човек се интересува или дори е възбуден.

Устните

Изразът на устните и движенията им също могат да бъдат от съществено значение при четенето на езика на тялото. Например дъвченето на долната устна може да означава, че индивидът изпитва чувство на тревога, страх или несигурност.

Покриването на устата може да е усилие да бъдете учтиви, ако човекът се прозява или кашля, но може да бъде и опит да се прикрие намръщеното неодобрение.

Усмивката е може би един от най-големите сигнали за езика на тялото, но усмивките могат да бъдат интерпретирани по много начини. Усмивката може да е истинска или да се използва за изразяване на фалшиво щастие, сарказъм или дори цинизъм. Когато оценявате езика на тялото, обърнете внимание на следните сигнали на устните:

Свити устни. Стягането на устните може да е индикатор за неприязън, неодобрение или недоверие.

Хапене на устните. Хората понякога хапят устни, когато са притеснени или стресирани.

Покриване на устата. Когато хората искат да скрият емоционална реакция, те могат да си запушат устата, за да избегнат показването на усмивка.

Обърната нагоре или надолу. Леките промени в устата също могат да бъдат фини показатели за това, което човек чувства. Когато устата е леко обърната нагоре, това може да означава, че човекът се чувства щастлив или оптимист. От друга страна, леко обърнатата надолу устна може да е индикатор за тъга, неодобрение или дори откровена гримаса.

Жестовете

Жестовете могат да бъдат едни от най-преките и очевидни сигнали на езика на тялото. Размахването, посочването и използването на пръстите за посочване на цифри са много често срещани и лесни за разбиране жестове.

Някои жестове обаче могат да бъдат културно различни, така че даването на палец нагоре или знак за мир в друга държава, може да има съвсем различно значение от това, например в Съединените щати.

Следващите примери са само няколко често срещани жеста и техните възможни значения:

• Стиснатият юмрук може да показва гняв в някои ситуации или солидарност в други.

• Палец нагоре и палец надолу често се използват като жестове за одобрение и неодобрение.

• Жестът „добре“, направен чрез докосване на палеца и показалеца в кръг, докато удължавате останалите три пръста, може да се използва за означаване на „добре“ или „отлично“.  В някои части на Европа обаче същият сигнал се използва, за да намекне, че сте нищо или „кръгла нула“. В някои страни от Южна Америка символът всъщност е вулгарен жест.

• Знакът V, създаден чрез повдигане на показалеца и средния пръст и разделянето им, за да се създаде V-образна форма, означава мир или победа в някои страни. В Обединеното кралство и Австралия символът придобива обидно значение, когато гърбът на ръката е обърнат навън.

Ръцете и краката

Ръцете и краката също могат да бъдат полезни при предаването на невербална информация. Кръстосването на ръцете може да означава отбранителност. Кръстосването на крака от друг човек може да означава неприязън или дискомфорт към този индивид.

Други фини сигнали, като широко разширяване на ръцете, може да са опит да изглеждат по-големи или по-командни, докато ръцете да се държат плътно до тялото, може да бъде опит за свеждане до минимум или оттегляне от вниманието.

Когато оценявате езика на тялото, обърнете внимание на някои от следните сигнали, които ръцете и краката могат да предадат:

• Скръстените ръце могат да показват, че човек се чувства защитен, отбраняващ се или затворен.

• Стоенето с ръце, поставени на ханша, може да е индикация, че човек е готов да контролира, или може да е признак на агресивност.

• Сгъването на ръцете зад гърба може да означава, че човек се чувства отегчен, тревожен или дори ядосан.

• Бързото потупване с пръсти или скръстването им може да е знак, че човек е отегчен, нетърпелив или разочарован.

• Кръстосаните крака могат да показват, че човек се чувства затворен или се нуждае от поверителност.

Поза на тялото

Начинът, по който държим телата си, също може да служи като важна част от езика на тялото.

Терминът поза се отнася до това как държим телата си, както и цялостната физическа форма на индивида.

Позата може да предаде богата информация за това как се чувства човек, както и намеци за личностни характеристики, като например дали човек е уверен, отворен или покорен.

Седенето изправено например, може да означава, че човек е съсредоточен и обръща внимание на случващото се. Седенето с наведено напред тяло, от друга страна, може да означава, че човекът е отегчен или безразличен.

Когато се опитвате да четете езика на тялото, опитайте се да забележите някои от сигналите, които стойката на човек може да изпрати.

• Отворената поза включва поддържане на изправен гръб, което на езика на тялото, означава, че сте отворени и открити.  Този тип поза показва приятелско отношение, откритост и готовност

• Затворената поза включва скриване на ръцете зад тялото, както и често чрез прегърбване напред и държане на ръцете и краката кръстосани. Този тип поза може да е показател за враждебност, неприветливост и безпокойство.

Лично пространство

Чували ли сте някога някой да се позовава на нуждата си от лично пространство? Случвало ли ви се е да се чувствате неудобно, когато някой стои прекалено близо до вас?

Терминът проксемика, измислен от антрополога Едуард Т. Хол, се отнася до разстоянието между хората при взаимодействието им. Точно както движенията на тялото и мимиката на лицето могат да предават много невербална информация, така го прави и физическото пространство между индивидите,.

Хол описа четири нива на социална дистанция, които се срещат в различни ситуации.

Интимно разстояние: 15 до 46 см

Това ниво на физическа дистанция често показва по-тясна връзка или по-голям комфорт между отделните хора. Обикновено се случва по време на интимен контакт като прегръдка, шепот или докосване.

Лично разстояние: 50 см до 1,2 метра

Физическото разстояние на това ниво обикновено се случва между хора, които са членове на семейството или близки приятели. Колкото по-близо хората могат да стоят удобно докато си взаимодействат, толкова това може да бъде индикатор за нивото на интимност в отношенията им.

Социално разстояние: 1.2 метра до 3,6 метра

Това ниво на физическа дистанция често се използва при хора, които са познати.

С някой, когото познавате доста добре, като колега, с когото се срещате няколко пъти седмично, може да се чувствате по-удобно да общувате на по-близко разстояние.

В случаите, когато не познавате добре другия човек, като например куриера, който виждате само веднъж месечно, разстояние от 3 метра до 3,6 метра може да се приеме за по-удобно.

Публично разстояние: 3,6 метра до 7,6 метра

Физическата дистанция на това ниво често се използва в ситуации на публични изказвания. Говоренето пред клас, пълен с ученици, или изнасянето на презентация на работното място, са добри примери за такива ситуации.

Също така е важно да се отбележи, че нивото на лична дистанция, от което хората се нуждаят, за да се чувстват комфортно, може да варира в зависимост от културата.

Често цитиран пример е разликата между хората от латинските култури и тези от Северна Америка. Хората от латинските страни са склонни да се чувстват по-удобно да стоят по-близо един до друг, докато си комуникират, докато тези от Северна Америка се нуждаят от по-голяма лична дистанция.

Разбирането на езика на тялото може да допринесе много за това да ви помогне да общувате по-добре с другите и да интерпретирате това, което другите може да се опитват да ви предадат.

Въпреки че може да е изкушаващо да отделяме сигнали един по един, важно е да разгледаме тези невербални сигнали във връзка с вербалната комуникация и други невербални сигнали в контекста на ситуацията.

Също така, можете да се съсредоточите върху това да научите повече за това как да подобрите невербалната си комуникация, за да станете по-добри в това да дадете на хората да разберат какво чувствате, без дори да кажете и дума.