Skillception

Как да си поставим професионални и лични граници

Професионални и лични граници Работите ли прекалено много? Храните ли се на бюрото си? Чувствате ли се раздразнителни? Ако отговорът […]

професионални и лични граници

Професионални и лични граници

Работите ли прекалено много? Храните ли се на бюрото си? Чувствате ли се раздразнителни? Ако отговорът е Да, значи е време да преосмислите начина си на работа.

Модерното работно място може да бъде брутално. Много мениджъри и ръководители работят твърде много часове, поемат задачи, които не са техни, и не се грижат за себе си физически и емоционално. Разсейват се от социалните медии, текстови съобщения или имейли, губят фокус и губят време. Не им остава време за приятелите им и семейството.

И така те губят от поглед какъв трябва да бъде успехът – упорита работа, но и баланс между работа и личен живот, за да може човек да се презареди.  Ако границите са ясно определени, това може да създаде по-щастлива и по-здравословна среда и да изчисти или драстично да намали вероятността от неправилно общуване на работното място.

Ако мениджърите не зададат професионални и лични граници, последиците ще бъдат възмущение или недоверие в колегите за възложената работа, трудности при вземането на решения или раздразнение, което може да доведе до смущения в екипите им. Друг признак е, че стават непродуктивни и уморени, изживяват прегаряне и се превръщат в неефективни лидери. Ако мениджърът не може да управлява времето си, той не е много добър в управлението на други хора.

Двама експерти предлагат следните съвети за определяне на лични и професионални граници, за да се избегне самоунищожаването:

Поемете управлението върху живота и програмата си

Ако сте претоварени и преуморени,  кажете „Не“, когато ви помолят да свършите още една задача. Определете какво можете и не можете да направите в даден ден. Уведомете за границите си другите хора, включително на вашия собствен ръководител, ако е необходимо. Щастливите хора са продуктивни хора, а производителността винаги идва от хора, които могат да приоритизират. Трябва да си вземете времето обратно.

Остани съсредоточен

Задайте си един прост въпрос в края на всеки ден: „Кое е най-важното нещо, което трябва да направя утре?“ И на следващия ден се съсредоточете върху най-важното нещо за определен период от време, без разсейване, не повече от 90 минути. Това означава без срещи, без цифрови прекъсвания. Граница е: Не винаги съм на разположение. А за да имате граници около технологиите, означава да ги изключите.

Потърсете външна помощ

Някои онлайн платформи могат да оценят вашите работни навици, стил на лидерство, поведение и вземане на решения. Докоснете се до такива инструменти, предлагани от много организации, като Thomas International, Tack TMI и др., за да получите по-добра представа за това, какво правите и къде можете да въведете промени. Освен това помислете за наемането на професионален коуч, който може да ви помогне да разберете силните си страни и слепите петна. Коучът може да окаже драстично въздействие върху резултатите на дадена организация и да подпомогне справянето с определени проблеми.

Поискайте обратна връзка

Другите може да ви видят по-ясно, отколкото виждате себе си – затова поискайте обратна връзка от вашите колеги и служители. Този съвет може да ви помогне да разберете какво можете да направите по-добре, как можете да оптимизирате процесите и как можете да изчистите  проблеми с другите. Често лидерите нямат достатъчно разговори с екипите си.

Погрижи се за себе си

Вземете  достатъчно време за  сън и предвидете достатъчно време за хранене. Разходете се около блока, за да изчистите главата си. Правете упражнения. Определете среща с партньора си или прекарайте време с децата си. Провокирайте грижа за себе си преди всичко друго, тъй като това е най-важната ви задача. Не е егоистично – това е най-безкористното нещо, което можете да направите.

Още статии от категория Личностно развитие