Skillception

Как да станете интериорен дизайнер и какво трябва да знаете, преди да започнете

Някои хора имат вродени умения за дизайн. Ако смятате, че декорирането на стаи и подреждането на мебели е лесно и […]

интериорен дизайнер

Някои хора имат вродени умения за дизайн. Ако смятате, че декорирането на стаи и подреждането на мебели е лесно и забавно, кариерата в интериорния дизайн може да е подходяща за вас. Но преди да започнете да мечтаете за преобразяване на стаите, помислете първо как да станете интериорен дизайнер.

Интериорните дизайнери, както всеки професионалист, се сблъскват с предизвикателства и то всеки ден. И докато някои от тези предизвикателства може да не ви харесват, други могат да ви мотивират и вдъжновяват. Нека да разгледаме как да станете интериорен дизайнер и нещата, които трябва да знаете, преди да се запишете на уроци по интериорен дизайн.

Ако и вашата мечта е да бъдете интериорен дизайнет, ето какво трябва да знаете:

1. Изградете обща култура и познание по интериорен дизайн.

Полето на изява в интериорния дизайн е много повече от просто разкрасяване на празни пространства. Ако имате чувство за интериор, това е чудесно и започвате добре. Но това означава, че може да е по-подходящо да се занимавате с декорация. Всъщност, интериорните дизайнери, обикновено имат широки познания и образование в области като архитектура, компютърно проектиран дизайн или изобразително изкуство.

2. Започнете да учите за сертификат или диплома.

Официалното образование става все по-неразделна част от кариерата в интериорния дизайн. Някои училища са признати от Съвета за акредитация на интериорния дизайн, което означава, че предлагат на учениците това, което индустрията смята за пълна необходимост. Много от университетите предлагат образование по дизайн, но може да откриете много сертификационни курсове за по година – година и половина, предлагани от наши партньори в Skillception.com.

3. Изградете мрежа и си намерете ментор.

Работата в мрежа с колеги, професионалисти е чудесен начин да продължите напред в областта на интериорния дизайн. Намерете съмишленици, следете актуалните тенденции в дизайна и следвайте нечия работа, на която се възхищавате. Все пак, запазете своя собствен стил.

4. Създайте солидно портфолио.

Успехът в интериорния дизайн до голяма степен зависи от вашата работа. Имате ли страхотно портфолио, подчертаващо вашите постижения и проекти? Отзивите на минали клиенти са идеален начин да намеретие и бъдещи клиенти. Вашето портфолио трябва да бъде впечатляваща снимка на това кой сте като дизайнер, какво специално нещо носите във всеки проект и как клиентите се ангажират с вас.

И тук е мястото за 10 неща, които трябва да знаете, за да станете интериорен дизайнер:

1. Знайте разликата между декораторите и дизайнерите.

С една дума, образованието е ключовата разлика между интериорните декоратори и интериорните дизайнери. Всеки, който намира радост в играта с цветове, тъкани и текстил, може да стане декоратор в днешния свят, като просто отпечата визитки и се рекламира пред клиентите. Въпреки че това не е лош начин, обикновено е необходимо да се получи акредитирано образование, като асоциирана или бакалавърска степен, за да се работи в областта на интериорния дизайн.

2. Трябва да имате естествена страст и способности.

Може да изглежда очевидно, но за да станете интериорен дизайнер, трябва да имате вроден усет за цвят, пространствени аранжименти, архитектура и текстил. Харесва ли ви да декорирате дома си и получавате много комплименти за декора си? Това не означава непременно, че трябва да сте интериорен дизайнер, но със сигурност е добър знак.

3. Интериорният дизайн не е изцяло забавление избор на тъкани.

Докато тъканите, мебелите и цветовете могат да играят голяма роля в интериорния дизайн, има много други задачи, които се изискват от интериорните дизайнери. Много от тези задачи, изглеждат по-малко като забавление и повече като работа. Интериорните дизайнери работят не само със собственици, но и със строители, архитекти, правителствени агенции и собственици на фирми. Това означава, че те трябва да бъдат обучени в историята на дизайна, структурната цялост на сградите, строителните норми, ергономията, пространствените концепции, етиката, психологията, компютърното моделиране и други.

4. Заплатата не е толкова висока, колкото си мислите.

Влизате в дизайна, защото смятате, че се плаща много добре? Е, може би не точно така. Статистиката показва, че средната годишна заплата на начинаещ интериорен дизайнер в САЩ е 47 188 долара, но за жалост, това не се отнася и за България. Диапазонът, разбира се, би могъл да варира спрямо фактори, като образованието, местоположението, трудовия опит и размера на компанията в която работите.

5. Намерете своята индустрия.

Да речем, интериорен дизайнер в мебелна компания най-вероятно ще заработва по-малка годишна заплата от дизайнер, който работи за архитектурна фирма от висок клас или някой, който управлява собствен бизнес. Но не се притеснявайте. Просто спечелете възможно най-голяма експозиция и опит, които можете. И обърнете внимание на това, че всеки, който изучава архитектура, строителни кодекси и закони, има дългосрочна тенденция за увеличава не доходността.

6. Трябва да сте народен човек.

Помолете интериорните дизайнери да споделят своя опит и повечето ще споделят истории, били те добри и лоши със стари клиенти. Хората са особени, особено що се отнася до домовете им. Интериорните дизайнери са добри слушатели, които помагат на клиентите да реализират своите идеи и визии. Трябва да можете да слушате добре и след това да нарисувате тези думи в картина, която вашите клиенти ще харесат.

7. Научете се да бъдете гъвкави.

Докато някои клиенти имат предвид ясни цели, други може да си помислят, че знаят какво искат, само за да променят мнението си през последните етапи и да са недоволни от работата ви. Успешният интериорен дизайнер е общителен, харесващ хората и умеят да смекчават тона. Интерионрият дизайнеру може да насочи клиентите към благоприятни резултати, като същевременно ги накара да почувстват, че имат пълен контрол върху избора на дизайн.

8. Разработете портфолио.

Можете да говорите през целия ден за цветове и текстила, но освен ако нямате отлично портфолио, което представя вашите дизайни и проекти, вашите успехи ще бъдат по-малко. Нови ли сте на пазара? Може да се наложи да обмислите предлагането на услугите си безплатно или на намалена цена, за да изградите страхотно портфолио и да покажете, че другите се доверяват на работата ви. Това също е чудесен начин да се свържете с търговци и доставчици и да развиете връзка за бъдещи проекти.

9. Станете конкурентоспособни.

Интериорният дизайн е конкурентен бизнес. Един от ключовете към успеха е да откроите себе си. Това започва със страхотно портфолио. Друг важен фактор е образованието. Колкото повече знаете, толкова по-успешни ще сте. Помислете за бъдещи тенденции като растеж на населението, проектиране за възрастни хора, модерна архитектура и зелен дизайн. Образованието в тези специфични области на дизайна ще ви даде предимство на пазара на труда. Също така е добра идея да сте в крак с тенденциите, като четете дизайнерски публикации и уебсайтове, работите в мрежа с колеги дизайнери и намерите ментор.

10. Научете за нови виртуални възможности.

Благодарение на технологични иновации, като Skype и Zoom, като и на друг ключов софтуер за проектиране, интериорните дизайнери, както и много други професионалисти в нашата глобална икономика, могат да работят виртуално. Въпреки че няколко безплатни онлайн инструмента за проектиране на виртуални стаи са достъпни за обществеността, интериорните дизайнери имат предимство в това състезание благодарение на изключителните си взаимоотношения с елитни дизайнерски линии. Няколко текстилни компании от висок клас предлагат отстъпки на дизайнерите, работещи в търговията, което им позволява да предложат на клиентите си най-добрите цени.

В заключение

Искате ли да стартирате кариера в инериорния дизайн, която ще заобичате? С известен опит и усилия, включително работа в мрежа, образование, опит и страхотно портфолио, можете да станете успешна сила в областта на интериорния дизайн.

Прочетете повече за 6 надеждни начина да подобрите уменията си по графичен дизайн тук.