Skillception

Как можете да направите добра презентация още по-добра?

Как можете да направите добра презентация още по-добра? Тази страница се основава на публикувани съвети от експерти по презентации от […]

добра презентация

Как можете да направите добра презентация още по-добра?

Тази страница се основава на публикувани съвети от експерти по презентации от цял ​​свят, които ще ви помогнат да превърнете презентациите си от просто „добри“, в „страхотни“.

Целта на това, да обединим съвети от широк кръг хора, е да се обхване цял набор от области на компетеция. Независимо дали сте опитен водещ или току-що започвате да се учите как да презентирате, тук трябва да има идеи, които да ви помогнат да станете по-добри.

1. Покажете своята страст и се свържете с публиката.

Трудно е да си отпуснат и да бъдеш себе си, когато си нервен. Най-добрите презентатори казват, че най-важното е да се свържете с аудиторията си, а най-добрият начин да направите това, е да оставите страстта си към темата да заблести.

Бъдете честни с публиката относно това, което е важно за вас и защо има значение за вас. Когато бъдете ентусиазирани и честни, тогава и публиката ще отговори.

2. Фокусирайте се върху нуждите на вашата аудитория.

Вашата добра презентация трябва да бъде изградена около това, което вашата публика ще извлече от презентацията. Докато подготвяте добра презентация, винаги трябва да имате предвид какво се нуждае и иска да знае аудиторията, а не какво можете да й кажете.

Докато правите презентацията, вие  трябва да останете фокусирани върху отговора на аудиторията си и да реагирате на това. Трябва да улесните аудиторията си в това да разбере информацията, която ѝ е нужна, и съответно да реагира на нея.

3. Нека бъде просто: Концентрирайте се върху основното си съобщение.

Когато планирате презентацията си, винаги трябва да имате предвид въпроса: Кое е ключовото послание (или три ключови точки), които моята аудитория я интересува?

Би трябвало да можете да предадете това ключово съобщение много кратко. Някои експерти препоръчват 30-секундна „асансьорна презентация“, други, че можете да го напишете на гърба на визитка или да го кажете с не повече от 15 думи. Което и правило да изберете, важното е да поддържате основното си послание фокусирано и кратко. И ако това, което планирате да кажете, не допринася за това основно послание, не го казвайте.

4. Усмихвайте се и осъществявайте контакт с очите си с вашата публика.

Това звучи много лесно, но изненадващо голям брой презентатори не успяват да го направят. Ако се усмихвате и осъществявате зрителен контакт, вие изграждате връзка, която помага на публиката да се свърже с вас и вашия обект. Също така ви помага да се чувствате по-малко нервни, защото разговаряте с хора, а не с голяма маса непознати хора.

За да си помогнете с това, уверете се, че не намалявате всички светлини, така че да се вижда само слайд екранът. Вашата публика трябва да види вас и вашите слайдове.

5. Започнете силно.

Началото на вашата добра презентация е от решаващо значение. Трябва да привлечете вниманието на аудиторията си и да го задържите. Те ще ви дадат няколко благодатни минути, за да ги забавлявате, преди да започнат да се изключват, ако сте скучни. Така че не губете време в това, да обяснявате кой сте. Започнете, като ги забавлявате. Опитайте история (вижте съвет 7 по-долу) или привличащо вниманието (но полезно) изображение на слайд.

6. Не забравяйте правилото 10-20-30 за слайдшоу.

Това е съвет от Гай Кавасаки от Apple. Той предлага слайдшоутата да:

• Съдържат не повече от 10 диапозитива;

• Продължителност не повече от 20 минути;

• Използвайте размер на шрифта, не по-малък от 30 точки;

Това последното е особено важно, тъй като ви възпира да се опитвате да поставите твърде много информация на един слайд. Целият този подход избягва страховитата „Смърт от PowerPoint“.

Като общо правило слайдовете трябва да бъдат странично шоу за вас, водещия. Добрият набор от слайдове не трябва да се използва без презентатора и слайдовете определено трябва да съдържат по-малко информация, и то изразена просто.

Ако трябва да предоставите повече информация, създайте допълнителни материали и ги раздайте след презентацията си.

7. Разкажете истории.

Човешките същества са програмирани да отговарят на истории.

Историите ни помагат да обръщаме внимание, а също и да помним нещата. Ако можете да използвате истории във вашата добра презентация, вашата аудитория е по-вероятно да се ангажира и да запомни вашите точки след това. Добра идея е да започнете с история, но има и по-широк смисъл: имате нужда от презентацията си, за да действа като история.

Помислете каква история се опитвате да разкажете на аудиторията си и създайте презентацията си, за да я разкажете.

Намиране на историята зад вашата презентация

За да разкажете ефективно една история, съсредоточете се върху използването на поне една от двете най-основни механики за разказване на истории във вашата презентация:

1. Фокусиране върху героите – хората имат истории; неща, данни и обекти. Затова се запитайте „кой“ е пряко замесен във вашата тема, която можете да използвате като фокусна точка за вашата история. Например, вместо да говорите за автомобили (продуктите на вашата компания), можете да се съсредоточите върху конкретни знаци като: Шофьорите, за които е предназначена колата – хора, които търсят скорост и приключения или; Инженерите, които са се постарали да проектират най-рентабилната кола, която можем да си представим.

2. Променяща се динамика – Историята се нуждае от нещо, което да се промени по пътя. Затова се запитайте „Какво не е както трябва?“ и отговорете с това, което ще направите по въпроса (или какво сте направили по въпроса).

Например: Опасните пътни условия ли ви вдъхновиха да построите здрав джип за всички терени, който всяко семейство може да си позволи?

8. Използвайте гласа си ефективно.

Изговорената дума всъщност е доста неефективно средство за комуникация, защото използва само едно от петте сетива на вашата аудитория. Ето защо водещите са склонни да използват и визуални помагала. Но можете да помогнете за подобряване на изказаната дума, като използвате гласа си ефективно.

Варирането на скоростта, с която говорите, и подчертаването на промените във височината и тона, помагат да направите гласа си по-интересен и да задържите вниманието на аудиторията си.

9. Използвайте тялото си.

Изчислено е, че повече от три четвърти от общуването е невербално.

Това означава, че освен тона на гласа, езикът на тялото ви е от решаващо значение за предаването на вашето съобщение. Уверете се, че давате правилните съобщения: езикът на тялото, който трябва да избягвате, включва кръстосани ръце, ръце, държани зад гърба или в джобовете ви, и крачене по сцената.

Направете жестовете си отворени и уверени, движете естествено по сцената, а също и сред публиката, ако е възможно.

10. Отпуснете се, дишайте и се наслаждавайте.

Ако представянето ви е трудно, може да ви е трудно да бъдете спокойни да го правите.

Единият вариант е да започнете, като се концентрирате върху дишането си. Забавете го и се уверете, че дишате пълноценно. Уверете се, че продължавате да правите паузи от време на време за презентация.

Ако успеете да се отпуснете, почти със сигурност ще се представите по-добре. Ако всъщност можете да започнете да се наслаждавате, вашата публика ще реагира на това и ще се ангажира по-добре.

Вашите презентации ще се подобрят експоненциално, както и вашата увереност. Заслужава си да опитате.

Прочетете интересни статии от категория Професионални умения