Skillception

Как протича обучението по ментална аритметика за деца – част 1

Обучението по ментална аритметика се състои от 10 нива, всяко от които отнема около четири месеца. Пълният курс трае 2-3 […]

Обучението по ментална аритметика

Обучението по ментална аритметика се състои от 10 нива, всяко от които отнема около четири месеца. Пълният курс трае 2-3 години.  Да, това умение изисква определено време.

Занятията се провеждат в продължение на два академични часа по веднъж седмично, като освен това, децата имат да отделят и по 15 минути за домашна работа.

По принцип всеки център за развитие притежава свои онлайн платформи, които предоставят възможността да се работи по-независимо.

Най-важният инструмент за обучението по ментална аритметика е специалното сметало (наречено абак или соробан).

Също така в процеса на обучение се включват дъска, игри на открито, гледане на карикатури и физически упражнения за тонизиране. На първия етап децата се учат да прибавят и изваждат числа по абакуса. През този период се обучават фините двигателни умения, пространственото и логическото мислене. След това преминават към менталната карта – картина на абакус. И вече на следващия етап децата изпълняват аритметика, използвайки визуализация на процеса. Така след една година детето може да прави изчисления наум.

В основата на тази високоефективна програма стои смятането наум с големи числа, именно с помощта на абак. Първият ред на този вид сметалото показва единиците, вторият – десетиците, третият – стотиците и така нататък. Отначало детето се учи, като с пръстчета премества топченцата под ръководството на преподавателя. След всяко ново упражнение с местенето на топченцата на сметалото, това се запечатва все по-ярко в съзнанието им, и в един момент децата започват да си представят въображаемо сметало и да местят неговите топченца. Те се научават да създават ментална карта и да визуализират сметалото (абака), което им помага да изчисляват големи числа.

Как да изберем школа по ментална аритметика

Резултатът от обучението ще зависи от трима участници в процеса – детето, учителя и родителите. Но най-важното е да изберете правилния образователен център, в който ще се преподава менар.

Към Част 2