Skillception

Кариера във финансовата сфера – 10 умения към успеха

Не е тайна, че за да изградите успешна кариера във финансовата сфера, е нужно нещо повече от добри оценки в […]

кариера във финансовата сфера

Не е тайна, че за да изградите успешна кариера във финансовата сфера, е нужно нещо повече от добри оценки в университета.

Независимо дали сте в началото на кариерата си или сте на висша позиция с десетилетия опит зад гърба си, можете ли да си спомните, какво точно ви тласна към вашата кариера?

В днешните времена на бързоразвиващите се бизнеси, професиналните счетоводители и финансисти трябва да владеят много умения, като: аналитичност, добри междуличности умения, разбиране на бизнеса и работа със специализиран софтуер.

В тази връзка дали вашето резюме е готово да грабне работодателите или е обречено на провал?

Ето и най-важните умения, които ще ви водят по пътя към успешна кариера във финансовата сфера.

  1. Професионален сертификат

В много професионални сфери, за да достигнете до мечтаната позиция, е достатъчно да се комбинира добър талант и достатъчно трудов стаж.

Но във финансовия сектор, където управляват стриктни правила, стандарти и бизнес регулации, блестящото ви резюме не е достатъчно.

За да получите мечтаната работа, ще ви трябва професионален сертификат, който да затвърди вече придобитите от вас умения и знания.

  • Междуличностни умения

Имало е времена, когато счетоводителите и финансовите специалисти са работили в изолация в малки кабинети. Е, тези времена са отдавна отминали.

В наши дни, представата за работа във финансов отдел не се свърза само с цифри, но и с ежедневна връзка с клиента.

Така за счетоводителите и финансовите специалисти е от решаващо значение да могат да създават и поддържат връзка с клиентите. Много често разликата между добрия специалист и много добрия е точно в способността им да създават връзки.

Способност за комуникация

За да мотивирате колегите си, са ви нужни отлични писмени и говорими умения. Относно качественото предаване и обяснение на финансова инфомация, използването на финансов жаргон е напълно задължително.

Много от работодателите предпочитат кандидати, които владеят жаргон от различни бизнес сфери пред тези които са се съсредоточили само в една такава.

  • Финансова отчетност

Няма съмнение, че е задължително да владеете финансовото отчитане, особено когато става дума и за развиващата се област, като суперфоркастирането.

Може би ще се изненадате, че всъщност намирането на кандидати, владеещи отчетността във финансовата сфера, е леко предизвикателно.

Силно препоръчително е, когато сте на интервю, да наблегнете на това умение.

  • Аналитичност

Работодателите търсят кандидати, които имат критично мислене, могат да анализират сценарии и така да достигат до заключения. Ако искате да имате успешна кариера във финанси, трябва да демонстрирате аналитичните си способности с реални примери и точно измерени индикатори.

Умения за справяне с проблеми

В днешно време не е достатъчно да може да се оправите с поредния възникнал бъг в счетоводния софтуер. Изисква се способност за справяне с много по-комплексни проблеми и вземането на информирани решения.

Ако докажете себе си като специалист, който обръща внимание на всички фактори, определящи даден проблем и сте ориентиран към правилното решение на проблема, това ще изстреля кариерата ви на по-високо ниво.

  • Владеене на специализиран софтуер

С развитието на дигитализацията и постоянното автоматизиране на процесите, все повече мениджъри се насочват към овладяването на компютърни умения, за да подобрят финансовите си системи.

Хора, които могат да покажат умения със специализирани софтуери като SAP и Oracle със сигурност ще бъдат търсени на пазара.

8. Управленски опит

Макар че не е задължителен, управленският опит е често търсен от работодателите, когато става дума за висока финансова позиция.

Ако може да докажете себе си като качествен мениджър на екип, това ще подсигури лидерската ви позиция в бъдеще.

9. Познаване на бизнеса

От изключителна важност е всеки зает на финансова позиция, да разбира връзката между дейността на фирмата и изискванията на пазара.

Финансови специалити, които имат интерес и познания за конкретна бизнес сфера, винаги ще са една глава над останалите кандидати.

10. Иновативност

Счетоводната дейност и финансите винаги се свързват с рутина и систематичност, но това не означава, че няма място за иновации.

Няма значение дали сте измислили нов метод за събиране на данни или сте повишили продуктивността на определена операция, иновативността ще ви отличава от другите.

А вие притежавате ли всички тези умения, за да имате успешна кариера във финансовата сфера?

От полиране на знанията по финансова отчетност, през насърчаване да мислите извън границите на общоприетото, и стигайки до широки познания за бизнеса, вие ще си гарантирате дългосрочна кариера.

Разбира се, ако вече сте усвоили всички гореизброени умения, значи сте един от онези финансови специалисти, с които всеки иска да работи.