Skillception

Кариерни възможности с Javascript

Кариерни възможности с JavaScript JavaScript задвижва 95,2% от интернет, което означава, че има много възможности за кариера в JavaScript програмирането. […]

Кариерни възможности с Javascript

Кариерни възможности с JavaScript

JavaScript задвижва 95,2% от интернет, което означава, че има много възможности за кариера в JavaScript програмирането. Важно е да се отбележи, че не всички от тях са технически.

И тъй като JavaScript е навсякъде, ще получите гъвкавостта да работите в индустрия, към която сте истински запалени. Независимо дали това са технологии, финанси, здравеопазване, развлечения, образование, маркетинг или… още много!

Но какви конкретни кариерни възможности с Javascript са налични? Ето пет, които трябва да имате предвид, като много от които не изискват висше образование.

Front-end девелопър

Като разработчик на front-end, вашата основна роля вероятно ще включва превод на макетите на уебсайта на дизайнерския екип в JavaScript и HTML/CSS код. С него потребителите взаимодействат. За да станете разработчик на Front-end, трябва също така да познавате JavaScript рамки и библиотеки като jQuery, AngularJS, TypeScript, React или Vue.js.

Back-end девелопър

Знаете ли, че JavaScript не е език само за Fron-end разработка? Всъщност можете да използвате Node.js, за да създавате неща като приложения за чат на живо. Както и онлайн игри и дори цели софтуерни пакети само с JavaScript код. За да станете девелопър на back-end на JavaScript, подсилете автобиографията си с Node.js рамки като Express и Meteor.

Разработчик на мобилни приложения

Мислите ли, че трябва да знаете Java или Swift, за да създавате мобилни приложения? Помислите отново. Хибридните рамки за мобилни приложения ви позволяват да създавате версии на приложения за Android и iOS. Те използват една и съща кодова база на JavaScript. Ако се интересувате от това да станете мобилен разработчик, натрупайте опит с рамка за мобилно разработване на JavaScript като React Native, Ionic, NativeScript или Apache Cordova.

UX/UI дизайнер

Работодателите обичат дизайнерите с технически умения, защото обикновено са по-добри в сътрудничеството с технически екипи и могат да проектират уебсайтове, приложения и функции, които действително работят на практика. За да получите роля в UX със средна заплата от 100+ хил. лв. на година, проучете методологиите на JS, научете някакъв софтуер за проектиране (например Sketch, Adobe Creative Suite) и се настанете удобно с инструменти за проектиране като InVision или Axure.

Инженер по машинно обучение

Търсите нещо по-предизвикателно? Познаването на JavaScript е изненадващо чудесен начин да проникнете в изкуствения интелект и машинното обучение, особено ако нямате висше образование или силен опит в математиката. Потренирайте се да работите с JavaScript ML библиотеки, например Brain.js, Tensorflow.js, stdlib-js и Machinelearn.js, за разработване на модели за машинно обучение, които можете да добавите към портфолиото си.

Какво друго можете да направите с JavaScript? В Skillception може да намерите още  възможности за кариера с JavaScript, като ще откриете и как да започнете с всяка роля на JavaScript. Кариерните пътеки, по които може да поемете са много, но изискват и инвестиция във време и средства от ваша страна. В крайна сметка, уменията винаги се отплащат!