Skillception

Концепцията за емоционална интелигентност

„Всеки може да се ядоса – това е … лесно е. Но да се ядосвате на точния човек, в правилната […]

концепцията за емоционалната интелигентност

„Всеки може да се ядоса – това е … лесно е. Но да се ядосвате на точния човек, в правилната степен и в точното време, по правилната причина, и по правилния начин, това изобщо не е лесно. „

Аристотел, етични победи

Goleman (1995) в момента е най-популярният:

1.Разпознаване на нашите емоции: Самоосъзнаването, т.е. разпознаването на нашите емоции в момента, в който са създадени, се счита за крайъгълен камък на емоционалната интелигентност.

2. Контрол на емоциите ни: тази способност е свързана с манипулирането и контрола на емоциите, за да се справим ефективно с житейските ситуации. Тази способност се гради върху самосъзнанието.

3. Намиране на мотивация за себе си: Способността за самоконтрол позволява на човек да се съсредоточи върху конкретни цели, самоконтрол и креативност.

4. Признаване на чувствата на другите: тази способност се отнася до съпричастност, което е основно умение.

5. Управление на нашите взаимоотношения: Тази способност се отнася до способността да управляваме чувствата на другите.

5-те „съставки“ на емоционалната интелигентност

За да излезем малко от теорията и да разгледаме по-практични въпроси, свързани с прилагането на концепцията за емоционалната интелигентност в областта на бизнеса, ще разгледаме 5-те „емоционални умения“, които са суровина на концепцията за емоционална интелигентност. Това са:

1. Самосъзнание: се отнася до осъзнаването на емоциите, емоционалната интелигентност и самооценката и самоувереността

2. Саморегулиране: се отнася до самодисциплина, саморегулация, надеждност, съвестност, адаптивност и иновации

3. Поведенчески мотивации: тенденцията за постигане на цели, ангажираност, инициативност и оптимизъм       

4. Емпатия: способността да се разбират другите, ориентацията в предоставянето на услуги, засилването на развитието на другите, правилното боравене с многообразието

5. Социални умения: това са умения за влияние, комуникация, лидерство, каталитични действия по отношение на промяната, справяне с разногласия, култивиране на връзки, сътрудничество, работа в екип.

Концепцията за Емоционалната интелигентност определя нашите способности, докато емоционалната ни способност показва колко от тези способности сме превърнали в умения по време на работа.