Skillception

Лидерски умения

Всеки претендиращ да заеме лидерското място в един екип, е нужно да притежава редица лидерски умения и качества. Именно лидерските […]

Лидерски умения


Всеки претендиращ да заеме лидерското място в един екип, е нужно да притежава редица лидерски умения и качества. Именно лидерските качества определят ролята на лидера, обясняват защо някои стават такива и са готови да увличат след себе си хора, и да ги водят с авторитет.


Лидеските качества са комбинация от психологически качества, умения и способности за взаимодействие с група, които са в състояние да осигурят успешното изпълнение на лидерските задачи и функции. Не е възможно да бъдат откроени едно или две качества, които характеризират човека лидер. Те са много повече. От друга страна, може дълго време да се изброяват качествата и да се определят като лидерски умения. И колкото по-голям е списъкът, толкова по-малко практическа полза може да има, по-лесно е да се объркате.


Тази статия ще покаже основните лидерски качества, чието развитие може да направи истински лидер от всеки човек.
Лидерът познава добре себе си, своите чувства и емоции
Да познаваш себе си, да усещаш какво се случва вътре в теб, да умееш да чуваш чувствата и емоциите си, интуицията си, да си осъзнат и ясно да знаеш, какво искаш, е изключително качество на лидера. Това помага да се ориентирате в живота и да разбирате другите хора, помага да не пропуснете шанса си, като разпознаете подходящата възможност. Такива хора е трудно да бъдат манипулирани.


Готовност да рискува


„Всеки план за действие има присъщи разходи и рискове, но те са значително по-малко от разходите и рисковете, породени от комфортно бездействие.“ Джон Кенеди.


Увереност в себе си


Увереността в собствените си сили позволява на лидера да разшири границите на своите възможности и да придобива нов житейски опит.
Честност, справедливост, надеждност, отговорност и последователност в действията и делата.

  • Лидерът е носител на тези ценности за обединение на хората.
  • Активна жизнена позиция
  • Инициативност и самомотивация
  • Умение да създаде екип
  • Способността да се привличат хора (идеи и мисли, идеали, способност да убеждава) и да се създаде екип от последователи и съмишленици.
  • Гъвкавост на поведението и чувствителност към ситуацията
  • Да вижда перспективата
  • Лидерът води със себе си хора и знае пътя.
  • Комуникативност

Важно качество на лидера е общителността, способността бързо да установява контакти с хората и да се чувства уверен.

Умение да създава условия за самореализация на последователите му

Това лидерско качество е основа за формиране на доверие в неговите последователите и желание да го следват.