Skillception

Менталната аритметика за деца – част 2

Ето и няколко начина как да започнете с Менталната аритметика: -Запишете се за пробен урок. Оценете колко удобно се чувства […]

Менталната аритметика

Ето и няколко начина как да започнете с Менталната аритметика:

-Запишете се за пробен урок. Оценете колко удобно се чувства детето Ви в новата среда. Не пропускайте възможността да разговаряте с други родители. Обменете мнения, направете споделяния.

-Запознайте се лично с учителя. Попитайте как са се обучавали учителите по умствена аритметика? Кой контролира методологията на преподаване, нивото на знанията на учителите, преминават ли учителите курсове за професионална годност, сертифицирани ли са?

-Обърнете внимание на броя на учениците в групата. Имайте предвид, че само в малки групи учителят може да отдели необходимото време индивидуално на всеки ученик. Затова групите от по-малки деца са по 5-7 души, а по-големите деца са в групи по 8-10 души.

-Направете предварителен анализ на пазара. Цената на обучението в един и същ регион не може да бъде много различна. Твърде ниската цена може да бъде показател за нелоялен подход към обучението на персонала и разработването на методология. Прекалено високата цена може да бъде свързана с разходи, скъпи наеми или реклама.

Най-подходящата възраст за обучение на децата по ментална аритметика е от 4 до 12 години – това е възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и всяка информация се научава лесно.

Най-важното е на детето да му харесва идеята за менталната аритметика.

Детето трябва да се интересува от броенето, въпреки че за някои броенето е скучна работа.

Ако на детето му харесва, значи учителят добре се е справил. Освен това, за да оценят учителя, обикновено го питат:

Кога ще се появят първите резултати? Какви способности ще придобие детето по време на обучението? Какво се прави, за да се ускорят тренировките? Добрият учител ще отговори на всички въпроси.

Плюсовете и минусите на менталната математика

Най-очевидният резултат от обучението е способността да се изпълнява аритметика с шестцифрени числа, за няколко секунди. Но е трудно да си представим защо днес детето може да се нуждае от това умение. Според учителите по ментална аритметика бързото броене на ум е страничен ефект, а не цел. Основната задача на тренировката е постигане на синергичен ефект от синхронната работа на двете полукълба на мозъка, което надвишава ефекта от работата на всяко полукълбо поотделно. Тогава, заедно с математическите способности в детето, те ще развият:

  • постоянство
  • концентрация на вниманието
  • фотографска памет
  • въображение
  • творческо мислене
  • скорост на обработка на информацията

Не съществуват някакви противопоказания за заниманията. В същото време родителите споделят, че не при всички ученици се наблюдава толкова видимо  подобрение на паметта и концентрацията, а някои деца имат проблеми с решаването на елементарни логически задачи.

Струва си да припомним простата истина, че всяко дете е уникално. Менард – това е един от методите за развитие на интелекта, който помага да се идентифицират и разкрият уникалните способности на детето. Детето се научава бързо да усвоява нова информация, да формулира мисли и да прави изводи. Независимо от това не бива да се пренебрегват традиционните игри – шах, пъзели, главоблъсканици. Ето защо наблюдавайте, опитайте, анализирайте и изберете това, което подхожда най-много.