Skillception

Ментална аритметика – какво означава и за кого е предназначена

Ментална аритметика Менталната аритметика (менар) е програма за развитие на умствените и творческите способности и е базирана на система за […]

Ментална аритметика

Ментална аритметика

Менталната аритметика (менар) е програма за развитие на умствените и творческите способности и е базирана на система за устно броене.

Овладявайки програмата за ментална аритметика, детето ще може да решава аритметични задачи в ума само за няколко секунди. Техниката се препоръчва за деца от 4 до 12 години. В същото време, съвременните центрове за развитие са готови да обучават също така и възрастни хора, с едно предупреждение – колкото по-късно започнете, толкова повече усилия ще бъдат необходими.

Ментална аритметика, наричана още и умствена възниква в Япония през XVI век.

В началните етапи на обучението се използва специално сметало – абак или соробан. Сметалото се състои от рамка, разделителна лента, вертикални игли за плетене, горна („небесна“) и долна („земна“) кост. Една „небесна“ кост е равна на пет „земни“. Броят на иглите за плетене варира от 13 до 31. При работа детето използва само палеца и показалеца. Всички движения са доведени до автоматизъм. След като мине известно време детето прави изчисления върху въображаем абак, а задачите се решава с помощта на изображения.

Формула за интелект: Логика плюс интуиция.

Известно е, че лявото полукълбо е отговорно за логиката, рационалността и анализа, а дясното – за образността, цялостността, интуицията, фантазията и въображението, творческото мислене. Съвременната образователна система в света обръща повече внимание на точните науки. А времето за танци, за рисуване или музика, за творческо изразяване се разпределя според остатъчния принцип. Но дори и ако родителите успеят да открият златната среда, средното положение, възниква въпросът – как да развият връзката между работата на двете полукълба, за да увеличат максимално потенциала на детето?

Програмата за обучение по ментална аритметика е насочена към формиране на стабилни нервни връзки между лявото и дясното полукълбо. Според преподавателите именно този факт помага на хората да изберат най-ефективните решения и да са успешни в живота.