Skillception

Може ли пиенето на кафе да подобри паметта?

Пиещите кафе често се чудят дали кофеинът може да подобри паметта им. Това е така, защото мнозина, които религиозно консумират […]

Кофеинът

Пиещите кафе често се чудят дали кофеинът може да подобри паметта им. Това е така, защото мнозина, които религиозно консумират напитката, забелязват, че чувстват по-остър ум, когато пият кафе. Повечето заклети кафеджии, се кълнат, че паметта им се подобрява след чаша горещо кафе.

Но всъщност има ли връзка между двете или връзката е само в съзнанието на пиещите кафе? Нека разгледаме фактите за връзката между кофеина и паметта в следващите редове.

Как действа кофеинът?

Кофеинът е стимулиращо вещество, което засяга пряко мозъка и без съмнение е доказано, че повишава бдителността. Ефектите на кофеина върху паметта обаче са по-смесени.

Някои проучвания показват, че кофеинът може да подобри някои видове памет, особено глобалните аспекти на паметта. По-задълбочените изследвания показват, че ползата от кофеина върху паметта зависи от ситуациата и моментът на поемането на кофеина. Това означава, че кофеинът подобрява паметта само ако се използва както по време на приемане на информацията, така и по време на опитите за изличането на информацията от паметта по-късно.

Ако по време на представянето на информацията не се използва кофеин, хората се представят по-слабо, отколкото ако приемат кофеин в момента, в който трябва да запомнят информацията. От друга страна, ако хората са приемали кофеин, когато получават информацията и не са приемали кофеин, когато са се опитвали да си спомнят за нея, те се справили по-зле, отколкото ако са приемали кофеин в момента, в който е трябвало да го запомнят.

Други изследвания показват, че при определени задачи за паметта, кофеинът всъщност влошава производителността. Това включва по-лошо представяне, при решаване на задачи, свързани със спонтанни спомени и запомняне на информация, без да бъдат подканвани или задължавани. Хората си спомнят и повече фалшиви спомени, когато са под влиянието на кофеин, така че това може да доведе до стимулиране на мозъка ви да измисля неточни спомени.

Ефекти на кофеина върху паметта на възрастните хора

Има някои обнадеждаващи изследвания относно употребата на кофеин при възрастните хора и по-точно за противодействие на естествените спадове в паметта, свързани с напредването на възрастта. Например, едно проучване показва, че кофеинът намалява следобедния спад в паметта, преживяван от ранобудните възрастни хора, които обикновено са по-продуктивни сутрин, отколкото следобед.

Други изследвания обаче показват, че кофеинът не е надежден начин за подобряване на паметта при възрастните хора. Всъщност изследванията показват, че възрастните хора се представят по-зле при тестове за епизодична памет след консумация на храни, съдържащи кофеин, отколкото тези, които не го правят. И въпреки че има доказателства, че обичайната употреба на кофеин е свързана със скромно предимство в дългосрочната памет, това не може да противодейства на загубата на памет с напредването на възрастта.

Тъй като кофеинът е пристрастяващо вещество, опитът за самолечение на това, което смятате за лоша памет, всъщност може да влоши нещата. Например кофеинът има тенденция да пречи на съня ви, което води до период на силна умора, като и двете неща могат да причинят проблеми с паметта.

Говорете с Вашия лекар, за да разберете дали наистина имате проблеми с паметта си и дали има други начини за подобряване на паметта и какво оптимално количество кофеин би било удачно за вас.

Прочетете повече за Сладкарски курс