Skillception

Мотивация на персонала

Под мотивация на персонала се разбира възникването или създаването на вътрешни фактори, които мотивират човек да върши определена работа. Мотивацията […]

Мотивация на персонала

Под мотивация на персонала се разбира възникването или създаването на вътрешни фактори, които мотивират човек да върши определена работа.

Мотивацията действа чрез самосъзнанието на човек и е продукт на умствената дейност. Стимулирането на персонала предполага влиянието на външни фактори, които мотивират служителите за по-нататъшни дейности. Използвайки техники за насърчаване, можете да повишите мотивацията на персонала. Невъзможно е обаче да се повлияе пряко върху мотивацията, тъй като тя е свързана с чувствата и преживяванията на служителя.

С помощта на мотивацията на персонала мениджърите се стремят към:

-повишаване на ефективността на отделния служител и колективната работа;

стимулиране на развитието на персонала;

-поддържане на постоянен персонал и изключване на „текучество на персонал“;

-поставяне на цели и напътстване на персонала за постигане на резултати навреме.

Общата система за мотивация на персонала се основава на няколко основни принципа:

Постепенността означава, че незабавното възнаграждаване на служителите с бонуси в големи размери не е практично. Служителите непрекъснато формират нов праг на очакванията, за да поддържат интерес към следващия етап на мотивация, премиите ще трябва да се увеличават, което ще доведе до ненужни разходи за компанията.

Чувствителността предполага, че възнаграждението под каквато и да е форма трябва да бъде значително и да зависи пряко от позицията, привилегиите и постиженията на служителя. За появата на мотивацията е важно да се намери средно ниво, да се вземе предвид постепенното и осезаемо увеличаване на наградите.

Достъпността помага да се избират методи за мотивация и стимулиране, които да са прозрачни и разбираеми за всеки служител. Различните подходи към мотивацията трябва да бъдат обосновани, като се вземат предвид опит, позиция, натоварване и други аспекти.

Сложността включва вземане под внимание на различни теории за мотивация и подход, който редува или комбинира няколко вида материални и нематериални награди. Важно е да разберете какво е по-скъпо за конкретен служител и да не подценявате значението на словесните форми на насърчаване.

Навременността показва значението на фактора на времето.

По-добре е веднага да се отбележи заслугата на персонала по какъвто и да е начин; отлагането на момента не се препоръчва. Служителят трябва да чувства непрекъснато значимостта, затова някои компании са преминали към седмични заплати.

Наред с положителния метод на мотивация в местната корпоративна култура, все още има начин за мотивиране на служителите, който се основава на негативното въздействие. Това означава, че за всяко неправилно действие или неефективност се начисляват глоби, налагат се санкции. Въпреки това „отрицателният“ метод постепенно отстъпва на практиките, фокусирани върху положителните методи за мотивация.