Skillception

Немски език за деца

От насърчаване на посещенията на детска площадка до наемане на немска бавачка, ние ви даваме няколко насоки за изучаване на […]

немски език за деца

От насърчаване на посещенията на детска площадка до наемане на немска бавачка, ние ви даваме няколко насоки за изучаване на немски език за деца.

Съвети за изучаване на немски език за деца

Повечето от тези съвети могат да бъдат приложени, за да помогнете на детето си да придобие знания по чужд език.

1. Излезте на детската площадка

Заведете детето си на детската площадка. Ако сте в ресторант за бързо хранене или в търговския център, насърчете го да играе в зоната за игра. Експозицията е от първостепенно значение. Това е едно от първите неща, които можете да направите, за да потопите детето си, ако сте в обкръжаваща среда от немско говорящи.

2. Просто говорете

В случай че не знаете немски, ще допуснете грешки. Това е естествено. Германците ще оценят, че се опитвате.

Уверете се, че детето ви вижда, че се опитвате, а също така си позволявате да грешите – тогава то ще разбере, че е добре, когато прави грешки.

3. Не поправяйте детето си

Това е толкова важно. Не искате непрестанните корекции да направят детето самосъзнателно и по-малко комфортно да се изразява естествено.

Ако вие самият сте начинаещ, дори ако ходите на уроци, вие изучавате един тип немски, докато детето ви може да придобие местен диалект. Няма да познавате вродено тези диалектни „правила“. Ако детето ви наистина прави грешки, то ще се самокоригира естествено, чрез взаимодействие и обратна връзка от носители на езика. Тъй като вие и вашето дете грешите, просто бъдете търпеливи, продължете да се включвате и се борете с желанието да коригирате!

4. Посетете час за четене в библиотеката

Разберете кога вашата местна библиотека има часове за четене и заведете детето си. Дори и да не разбират в началото, само чуването на звуци на немски език, идващи от носител на езика, ще бъде много полезно за техния собствен акцент в бъдеще. Ще има илюстрации и изрази на читателя, които да им помогнат да разберат какво се случва.

5. Вземете няколко книги

Започнете просто: Няма нищо лошо в детската настолна книга, когато всички вие просто се учите. Подберете книги като за най-малките, тъй като в тях речникът и синтаксисът ще са най-прости и разбираеми. Това е важно при изучаването на немски език за деца.

След това се предизвикайте: Влезте в книжарница и огледайте детските книги за нещо интересно, нещо, което бихте искали да можете да прочетете. Купете го. Поставете си за цел да можете да прочетете тази книга сами. Не се прибирайте вкъщи и търсете думите. Просто го сложете на рафт и се връщайте от време на време, за да видите колко от него можете да разберете сами. Придобийте достатъчно немски думи в речника си, за да разберете какво още трябва да се научи.

6. Използвайте списания и други печатни материали

Менютата на ресторантите, брошури, табели и други подобни, също са полезни. Дори да играете азбучна игра докато шофирате или се разхождате, това напомня на детето, че немският не е толкова различен. Това може да бъде ефективно за деца, които са достатъчно големи, за да бъдат респектирани от езика: покажете им това, че β не е нищо повече от две S (Straβe = Strasse), и някои точки върху гласните. Немският и английският изглеждат много еднакви и няма от какво да се страхувате!

Книгите и други печатни материали могат да помогнат при усвояването на речника и запознаването на детето ви с езика, но те няма да помогнат на детето ви да постигне много напредък с действителното произношение на немски език. Така че дори ако сте пълни с книги, може да се наложи да ги допълвате с други материали, ако детето ви все още не е потопено в естествена немскоговоряща среда.

7. Играйте с електронни книги и игри

Има немалко от тези книги, игри и пъзели за широк възрастов диапазон както за момчета, така и за момичета. Започнете с книга за селскостопанските животни. В зависимост от това коя настройка сте избрали, писалката ви чете историята или назовава обекти в илюстрацията на страницата, както и изпълнява други дейности.

8. Гледайте YouTube

Потърсете немски видеоклипове. Лесно е да напишете „немски“ или „дойч“ пред търсенето на детски филми. Детски филми, като клубната къща на Мики Маус (Мики Маус Вундерхаус), Том и Джери и Розовата пантера, са идеални. В немските версии в последните две карикатури се говори повече, отколкото в английските версии.

9. Гледайте филми

Купете DVD плеър и започнете да гледате немски филми, които детето ви разпознава. Ако има филм, който са гледали 750 пъти на английски, това е добро място да започнете. По този начин ще придобият по-голяма увереност и ученето на немски език за деца ще бъде по-приятно.

Освен това е страхотно изживяване да видите филм на немски език. Ако не сте съвсем сигурни, че сте готови да се справите, първо го разгледайте на английски и след това отидете да го видите на немски, след като семейството знае какво да очаква.

10. Гледайте немска телевизия

Ако имате достъп до немска телевизия у дома, включете я. Ако сте в хотел, включете немските детски канали. Има много немски кабелни канали с програми за деца.

11. Слушайте CD-та

CD-тата са доста евтини в супермаркета. Можете да си купите детски истории и песни, а също и CD-та с пълно разказване на филми, с които вие и вашето дете вече сте запознати.

12. Играйте с приложения и игри за телефон / таблет

Точно както на английски, така има и немски приложения за игри за малки деца, включително учебни игри.

Ето няколко приложения за iPhone, които могат да се използват успешно:

• Lesen Lernen fur Kinder –  куче провежда иги с думи като съвпадение на думи, бъркане на думи, памет и търсене на думи.

• Lernen Lesen 2 – момченце герой провежда учебни игри с нарастваща трудност – от съвпадение до правопис.

• Das Welt – игра с животни, които след избор, издават животински звуци и изговарят името на животното на немски. Има пъзели и игри за попълване.

• Игри на Prinzessin Lillifee, включително Vorschule – Vorschule предлага предучилищни игри с инструкции на немски език (включително игра, която преподава английски думи). Игрите включват умения за рисуване, съвпадение и математика. Инструкциите са на немски, но нещата са интуитивни, затова изпълнението на задачите, изложени в немските инструкции,  се случва без особено усилие.

13. Изпратете ги в немската детска градина / училище

Очевиден начин да потопите напълно детето си в немски език е да го изпратите на училище с роден немски език. Играта и взаимодействието с децата на тяхната възраст са естествен и много ефективен начин за децата да усвоят втори език. Не се страхувайте: детето ви ще научи немски дори и да не говори и дума от него от първия ден.

Ако някои от учителите знаят английски, може лесно да оставите детето да попадне в модел на говорене на английски с учител вместо немски. Обезсърчете учителя да не използва английски с детето си.

14. Уверете се, че се забавляват

Ключът към всичко по-горе е, че детето ви трябва да се забавлява. Те няма да проговорят плавно и без акцент, ако седят в кухнята с вас и гледат някакви картички. Те трябва да излязат навън, да са около носителите на езика и да бъдат потопени в езика – да играят, да си взаимодействат и да се загубят в момента. Не го насилвайте; вместо това дайте възможност на немския език да им се промъкне в съзнанието!

Към Солфеж за деца