Skillception

Обучение за QA

Какво е „Quality Assurance“? Quality Assurance е система, осигуряваща качеството на продуктите или услугите. Тя се базира на определени стандарти […]

Обучение за QA

Какво е „Quality Assurance“?

Quality Assurance е система, осигуряваща качеството на продуктите или услугите. Тя се базира на определени стандарти за качество. Разработването и управлението на тази система е съпътствано с внедряването на документи, определящи световните стандарти за това.

Фирмите, сертифицирани по ISO имат редица предимства като поддържане на качеството на продуктите и услугите на организацията, нарастване на удовлетвореността на клиентите, разширяване на пазара, повишаване компетенцията на служителите. Терминът Quality Assurance или QA се използва и в ИТ индустрията. Това са специалистите, които тестват различни софтуерни програми и приложения.

QA в ИТ индустрията

QA в сферата на ИТ технологиите е система от средства за наблюдение на процеса при създаването на приложение или софтуерна програма. Целта на тази система е да се осигури качеството на окончателния продукт като предварително се тестват кодовете. Методите, които се използват са разнообразни. За да бъдат постигнати желаните критерии в софтуерните продукти е необходимо да отговарят на определени правила.

С използвания механизъм на тестването се цели да се открият максимален брой грешки още преди продуктите да достигнат до потребителите. Това ще позволи на професионалистите да отстранят евентуалните дефекти и да гарантират предлагането на качествени продукти на пазара.

Какви умения са ви необходими за да станете тестер или QA инженер?

На първо място е необходимо да имате теоретични познания, както и да изградите редица практични умения, като писане и разчитане на спецификации на софтуерните изисквания, тестване на уеб базирани системи, ръчно тестване на софтуерни проекти, базови познания в автоматизираното тестване и още много други. Не се притеснявайте, ако сте начинаещ и нямате технически познания и опит като програмист.

При желание базисните познания могат да се получат за няколко месеца, които после, разбира се, е добре да бъдат надграждани в практиката.  В България има много фирми, които предлагат подобни няколко месечни курсове като после дават възможност и за развитие. Често, ако покажете желание и мотивация в тази насока по време на курсовете може да бъдете наети на стаж.

Запознайте се с нашите 11 съвета за начинаещи по програмиране на Python.