Skillception

Определението „емоционална интелигентност “

Определението „емоционална интелигентност“ може да изглежда изненадващо, защото концепцията смесва две понятия, на които обикновено сме свикнали да се противопоставяме.От […]

Определението „емоционална интелигентност “

Определението „емоционална интелигентност“ може да изглежда изненадващо, защото концепцията смесва две понятия, на които обикновено сме свикнали да се противопоставяме.От едната страна има думата „интелигентност „, която обозначава способността за разсъждения и анализи, а от друга страна думата „емоция“, която обозначава първичните реакции, които са трудни за контрол, възникващи след настъпването на добро събитие, конкретни или в определени ситуации.

Често капацитетът на разсъждения се намалява по време на емоционална атака.

Съществуват 3 основни модела на Определението „емоционална интелигентност “:

1.ОРИГИНАЛНИЯ МОДЕЛ НА САЛОВЕЙ и МЕЙЕР (1990)

Питър Саловей и Джон Майер, двама американски учени, специалисти по психология, бяха първите, които използват термина „EI“ и го концептуализират. За тях EI се намира на пресечната точка на познанията и емоциите. Те твърдят, че индивидите се различават по своята способност да обработват информация от емоционален характер и способността си да свързват тази емоционална обработка с общото познание. В обобщение, тук е последното определение, дадено от Майер и Саловей.

„Способността да възприемаме емоцията, да се интегрираме, за да улесним мисълта, да разберем емоциите и да ги контролираме с цел насърчаване на личностното развитие“

2.МОДЕЛЪТ GOLEMAN (1995 и 1998 г.)

Даниел Големан , психолог и научен журналист, открил работата на Саловей и Майер през 1990 г. Той е вдъхновен от него и след няколко години проучвания пише „емоционална интелигентност“ през 1995 г. Моделът, предложен от Големан през 1995 г., той разполага с около 25 умения, които се въртят около 5 основни оси.

3.МОДЕЛАТА НА БАР-НА (1997 и 2000 г.)

Директор на Института за приложно разузнаване в Дания и консултант на различни организации в Израел, разработи една от първите мерки на EI, използвайки израза „емоционален коефициент“.

Той определя EI като съвкупност от не-познавателни умения, компетенции и умения, които влияят върху способността на индивида да успее, като се приспособява към натиска и изискванията на неговата среда. Пет компонента, сами по себе си, разделени на 15 подразмера, представляват неговия модел.

Още интересни публикации за Емоционална интелигентност.