Skillception

Основи на счетоводството

Счетоводството е подредена система за събиране, регистриране и обобщаване на информация в парично изражение относно имущество, пасивите на организациите и […]

Основи на счетоводството


Счетоводството е подредена система за събиране, регистриране и обобщаване на информация в парично изражение относно имущество, пасивите на организациите и тяхното движение, посредством постоянно документално отчитане на всички бизнес операции.

Счетоводството е предназначено за управление на производствени екипи, идентифициране на резервите на стопанска дейност и контрол върху тях. Основната характеристика на счетоводството е, че цялата информация трябва да бъде документирана.

На първо място, счетоводството отразява имуществото на организацията и източниците на нейното формиране (включително собствен капитал и пасиви). Тези източници винаги са противоположни на активите и се наричат ​​пасиви. Приравнявайки активи с пасиви, можете да използвате метода на баланса за обобщаване на информация, което Ви позволява да получите две различни групи от един и същ икономически комплекс (собственост на организацията). Такава двойна характеристика на счетоводните обекти гарантира тяхното съизмерване и получаване на нова информация на тази основа.

Основи на счетоводството

В счетоводството се записват не само икономически, но и стопанствено-правни отношения, които възникват във връзка с движението на обектите на счетоводен надзор. И действията на икономическите субекти, които извършват своята дейност (търговска, предприемаческа и др.). Счетоводството се характеризира с правни доказателства за генерираната от тях информация. Която оставя своя отпечатък върху системата от счетоводни методи и техники.

По този начин счетоводният метод представлява взаимосвързано отражение, обобщение на баланса и съизмерване на юридическа доказателствена информация за обектите на счетоводството, изразена в парична единица. Горното определение на счетоводния метод съдържа указания за всички основни техники и методи за разбиране същността на предмета на счетоводството: документация, оценка, сметки, двоен запис, инвентар, баланс, отчитане

Основи на счетоводството включва счетоводна методология. Която е система от методи и набор от определени техники, които се прилагат в определена последователност и връзка, за да отразяват счетоводните обекти.

Счетоводният метод включва следните основни елементи:

Документация – това е първоначалната регистрация на бизнес транзакции с помощта на документи в даден момент и място на тяхното извършване.

  • Сметки (синтетични и аналитични) –
  • Двойно вписване – техника, която означава, че групирането на имущество, източниците на неговото формиране, бизнес сделките в счетоводството се извършват с помощта на система от сметки, използвайки метода на двойно вписване.
  • Инвентаризация – начин за проверка на спазването на действителната наличност на имуществото, според счетоводните данни.
  • Оценка – парично изражение на имуществото на предприятието и неговите източници.
  • Калкулация – начин за групиране на разходите и определяне на себестойността.
  • Счетоводният балансът е начин за икономическо групиране и обобщаване на информация за имуществото на предприятието. По състав, местоположението и източниците на формирането им в парична стойност на определена дата.
  • Отчетност – единна система от показатели, характеризиращи имущественото и финансовото състояние на организацията и резултатите от нейната стопанска дейност.