Skillception

Повече за Менталната аритметика – независимо от възрастта

Менталната аритметика е позната още от дълбока древност. В Китай преди повече от 5000 год. местните жители са изобретили сметало, […]

повече за менталната аритметика

Менталната аритметика е позната още от дълбока древност. В Китай преди повече от 5000 год. местните жители са изобретили сметало, наречено Абак ( на латински: аbacus – дъска). С помощта на това сметало древните китайци са извършвали математически изчисления. По-късно сметалото, малко преобразено като вид  и носейки друго име – Соробан,  става популярно и в Япония. В Япония и в наши дни менталната аритметика е задължителен учебен предмет. Повече за менталната аритметика в Европа като система на преподаване – тя съществува отпреди повече от двадесет години. С помощта на заниманията по ментална аритметика човек се учи да решава математически задачи по-бързо от калкулатор, като действието се извършва наум.

Ментална аритметика в школите по ментална аритметика MAE в цяла България и по конкретно в Център за развитие МАЕ гр. София, кв. Мусагеница и Център за развитие МАЕ гр. Дупница се обучават предимно деца. Това че в нашите школи се обучават предимно деца обаче, съвсем не означава, че менталната аритметика не е подходяща и за възрастните.

Това е така, защото заниманията по ментална аритметика спомагат за откриването на пълния потенциал на  най-мощния и ценен човешки орган, човешкият мозък.

Най-разпространените заболявания сред по-възрастното население засягат именно мозъка. Това са Деменцията, Алцхаймер и Депресията.

Повече за Менталната аритметика. Деменция на латински означава:  Dementia – „без ум“.

Това е неврологично заболяване, чиято основна характеристика е влошаване на умствените способности, както и нарушена обща концентрация.

Алцхаймер  е хронично невродегенеративно заболяване, което се развива постепенно и се влошава с времето. Алцхаймерът е най-разпространената разновидност на деменцията. Заболелите от Алцхаймер започват да страдат от загуба на памет, дезориентация в пространството и времето.

Депресията е заболяване, което включва не само ума или мозъка, но и цялото тяло, отразявайки се на начина на живот, чувствата, които изпитваме по отношение на себе си и мисли за нещата. Депресията напоследък започва да засяга все по-голяма и по-голяма част от населението. Ако навремето беше често срещан проблем сред хората от третата възраст, то днес засяга и все по-млади хора. Все повече млади хора страдат от различни по вид паник атаки и фобии, които се асоциират с депресия.

Чудите се защо изброяваме всички тези заболявания, ами защото ако сте прочели внимателно текста по-горе ще забележите, че всички тези коварни и тежки заболявания засягат един от най-важните човешки органи – мозъка!

Неслучайно се казва, че всички болести в човека,  тръгват от главата.

А силата на заниманията по ментална аритметика е, че те въздействат пряко именно на мозъка и така важната интеграцията на двете мозъчни полукълба.

Заниманията по ментална аритметика, които са основна дейност на центровете по ментална аритметика  МАЕ в България и по конкретно на Център за развитие МАЕ гр. София, кв. Мусагеница и Център за развитие МАЕ гр. Дупница  – представляват специална програма за обучение, която активизира двете половини на мозъка чрез изпълняване на различни упражнения.

Изпълнявайки тези упражнения, в човек се развиват различни умения и възможности, като:

  • аналитично мислене
  • логика
  • фотографска памет
  • фина моторика
  • концентрация

Всеки човек независимо от възрастта, я която започне да изучава ментална аритметика, почти незабавно започва да вижда ефекта.

Човек става по- концентриран и внимателен към детайла, което от своя страна води до по-висока продуктивност с отличен резултат. Всички знаем как в ежедневието ни се налага да превключваме постоянно от една дейност към друга. Това се случва неосъзнато, но това  води до умора и претоварване. Добрата концентрация ще спомогне този процес да е по-плавен и ще намали чувството за изтощение.

Как менталната аритметика спомага за концентрацията ?

При работа със сметалото, човек държи пръстите на двете си ръце по различен начин и ги движи различно, същевременно трябва да следи задачата и да прецени за части от секундата коя формула да използва и да направи максимално бързо изчислението. Това е невъзможно да бъде направено, ако човек не е напълно отдаден на заниманието си по ментална аритметика.

Фотографската памет на човек започва да се подобрява значително. Занимаващият се активно с ментална аритметика изведнъж осъзнава как започва да запомня с лекота картини от ежедневието си и да ги възпроизвежда с лекота след време в съзнанието си с поразителна яркост, детайлност и точност.

Как менталната аритметика спомага за фотографската памет?

Определеното разполагане на топчетата върху сметалото отговаря на конкретна цифра. Мозъкът постоянно вижда разположението на топчетата и свиква към картините на сметалото. Колкото е по-голяма цифрата, толкова повече топчета се налага да бъдат преместени в колонки. Но всяко движение на пръстите е импулс за мозъка (команда). За да набере голямо число и да не сгреши, човек трябва да знае разположението на топчетата, подходящи за определено число, а за това е необходимо добре развита фотографска памет. При едноцифрените числа се добавя едно топче, при двуцифрените числа две топчета, при трицифрените три топчета.

Заниманията по ментална аритметика подобряват и логиката, която е толкова важна за успешното оцеляване в днешния забързан и динамичен свят. Човек трябва да мисли логично, за да съумява да си спестява излишни дейности, които ще го натоварят допълнително. В основата на уроците по ментална аритметика са множество логически формули, които се заучават с лекота и имат своя логическа последователност.

Не на последно място човек развива аналитично мислене.

Добре развитото аналитично мислене дава увереност на  човек да не изпада в паника, когато попадне в трудна ситуация, а да се концентрира и да направи бърз анализ на създалата се ситуация, и да намери правилния и верен изход от нея.

В заключение можем да кажем, че заниманията по ментална аритметика и ползите от нея, са релевантни за всякаква възраст.  Независимо дали си дете или възрастен, ако ти искаш да имаш бърз и остър ум и добра памет, менталната аритметика е твоят избор.     

Да завършим с едно пожелание, което гласи да се грижим за състоянието на нашия мозък, защото независимо че не го виждаме, всъщност от неговото състояние зависи качеството на нашето съществуване.

Ако искате да разберете повече за менталната аритметика и ползите от нея намерете ни във Facebook: Център за развитие МАЕ гр. София, Мусагеница; Център за развитие МАЕ гр. Дупница.

Очакваме ви!