Skillception

Психолозите за емоционалната интелигентност

През последните години психолозите все по-често споменават емоционалната интелигентност. А именно, беше наблюдавано, че популярният IQ или академичната интелигентност не е […]

Психолозите за емоционалната интелигентност

През последните години психолозите все по-често споменават емоционалната интелигентност. А именно, беше наблюдавано, че популярният IQ или академичната интелигентност не е мярка за интелигентно поведение или справяне в ежедневните житейски ситуации. 

Психолозите за емоционалната интелигентност

Въпреки високия си коефициент на интелигентност, хората често изпитват неуспех на работното място, в социалните контакти, в поддържането на зрели и стабилни взаимоотношения или в изправяне на трудности и кризи. Образно казано, човекът използва два типа ум: рационален и емоционален. Рационалното мисли, анализира, заключава на базата на обективни доказателства, то е логично и сведено до земята. Емоционалното е бързо, импулсивно, интуитивно, задейства действие преди да се замислим.  Интелигентното поведение зависи от хармонията на тези два ума.

Психолозите за емоционалната интелигентност до 80-те години я приравняват с капацитета на нашия рационален ум, който е генетично даден. И на който не можем да повлияем много по време на живота. Особено след период на съзряване. Съответно са конструирани тестове за интелигентност, които изискват бърза справка и поглед върху връзките между абстрактните елементи на тестовите задачи.

Разбира се, животът рядко носи такива стерилни ситуации, така че измерваната по този начин интелигентност е слаб показател за успех в живота. Изложената теория за емоционалната интелигентност през 80-те години  подчертава, че интелигентното справяне с различни житейски ситуации е по-силно повлияно от черти, които имат своя източник в емоциите, отколкото в обективна обработка на данни.

Психолозите групират характеристиките на емоционалната интелигентност в пет основни области:

Самосъзнание, самоконтрол, самомотивация, съпричастност и справяне в социалните контакти. Всички това те се проявяват чрез два вида взаимоотношения, които човек развива през живота: връзка със себе си и връзка с другите.

Основната способност на емоционалната интелигентност, от която изхождат всички останали, е самоосъзнаването. Става въпрос за способността на човек безпристрастно, емоционално, неволно да наблюдава и да преценява себе си. Като осъзнава своя вътрешен свят и външно поведение. Колкото повече сме способни да направим това, толкова повече познаваме и разбираме себе си. 

Развитото самосъзнание ни дава автентичността, стабилността и сигурността да приемаме себе си такива, каквито сме, но също така насърчава конструктивната промяна, когато забележим собствените си недостатъци. От самосъзнанието идва самоконтролът или управлението на собствените чувства. Известно е, че темпераментът е биологично даден, но това не означава, че не можем съзнателно да действаме върху своите преживявания и реакции.