Skillception

Работа под стрес

Работите под стрес? Физическите упражнения и правилният режим на деня ще Ви помогнат да се освободите от него. Честа работа […]

Работа под стрес

Работите под стрес? Физическите упражнения и правилният режим на деня ще Ви помогнат да се освободите от него.

Честа работа под стрес се отразява негативно на всяка клетка от нашето тяло и може да причини сериозни заболявания като бронхиална астма, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, стомашни язви и още много други. Въпреки това не се плашете. Опасен е само дългосрочният стрес – ако стресът премине бързо, той не е в състояние да навреди. А подготвеното тяло не се страхува от продължителен стрес.

Калявайте се, за да избегнете работа под стрес!

За да устоявате на стреса на работното място, ще Ви е нужно да усвоите няколко прости, но много важни мерки.

1. Хранете се правилно

Някои продукти са истински съюзници на стреса. Сред тях са солта и алкохола. Солта кара надбъбречните жлези да работят по-интензивно и именно те са отговорни за производството на хормоните на стреса. Алкохолът действа като капан – една чаша алкохол дава усещане за релакс, така че някои се опитват да използват този метод за релаксация, при това твърде често. Това не само заплашва с пристрастяване, но също така се отразява негативно върху работата на черния дроб, който е под напрежение и буквално се износва.

2.Спазвайте режим

Един от участниците в стреса е липсата на сън. Не забравяйте, че за да издържате на нервно напрежение, тялото се нуждае от добра почивка и това са поне 6-8 часа сън всеки ден!

3.Занимавайте се със спорт

Физическото възпитание е тренировка не само на мускулите, но и на целия организъм. По време на спорт, същите хормони се отделят в кръвта, както и по време на стрес, но в малки количества. Това помага на тялото да се адаптира и оцелее в критична ситуация.

Релаксирайте!

За да издържите на емоционалния стрес, ще трябва не само да калявате тялото, но и да се научите как бързо да се отпускате в критична ситуация. За тази цел ще помогне:

1.Дихателни упражнения

Чрез практикуване на дълбоко дишане е възможно да се понижи кръвното налягане, да се регулира сърдечната честота и да се намалят нивата на стрес. Вдишайте дълбоко за 4 броя и издишайте през устата за 8 броя. Повторете упражнението 5 пъти.

2.Масаж

Най-бързият начин да се освободите от стреса е да масажирате задната част на шията. Наклонете главата си напред и масажирайте зоната около основата на черепа за 1 минута. Дишането по време на масажа трябва да е бавно и дълбоко.

3.Любима музика

Няма значение какво предпочитате – хард рок, класически или популярни мелодии. Най-важното е музиката да Ви носи радост. Учени от Германия провели експеримент. Те разделили доброволците в три групи и умишлено създали стресова ситуация за тях, давайки им трудна задача. Първата група изпълнявала задачата под звуците на любима мелодия, втората – в мълчание. И третата – под звуците на музика, които не харесвала. След това било измерено нивото на хормоните на стрес в кръвта. Той бил най-нисък в първата група. Най-висок – в третата.

Разгледайте още публикации, свързани с личностно развитие.