Skillception

Умения за репортери – интервю

Правилното проучване и подготовка са от съществено значение за успешното интервю. Ще ви представим едно от най-трудните умения за овладяване […]

интервю

Правилното проучване и подготовка са от съществено значение за успешното интервю.

Ще ви представим едно от най-трудните умения за овладяване за всеки млад репортер, а именно, интервюирането. Нужна е подготовка и постоянство, за да се проведе добро интервю. Следвайте тези стъпки и научете как да правите интервюта си като професионалист.

Стъпка 1: Проучвайте, проучвайте по-добре, проучвайте още по-добре.

Иии… след това проучете още малко. Единственият начин да измислите добри въпроси е, да знаете всичко, което трябва да знаете за вашата тема. Това трябва и да ви е като правило през целия ви професионален път.

Стъпка 2: Свържете се с лицето, което искате да интервюирате, предварително.

Попитайте кога е подходящ момент за интервюто. Бъдете учтиви. Кажете „моля“ и „благодаря“. Опитайте се да организирате интервюто лично. Ако това не е възможно, организирайте телефонно интервю. Предварителният контакт е от съществено значение за интервюто, защото вярвате или не, чрез този пръв контакт ще научите много за характера, настройката на събеседника ви и всъщност, ще придадете ангажираност към интервюто.

Стъпка 3: Прочетете резултатите от проучванията си от „Стъпка 1“, и подгответе списък с 15 въпроса.

Колкото по-конкретни са вашите въпроси, толкова по-добре. И никога не задавайте въпроси, на които може да се отговори с просто да или не. Накарайте интервюирания ви да говори, а не просто да отмята въпросите. Не забравяйте да запишете всичките си въпроси в тетрадка, а след това да се упражнявате да ги задавате с партньор. Запознайте се добре с вашите въпроси, преди да влезете в интервюто.

Стъпка 4: Отидете подготвени.

В деня на интервюто със сигурност ще искате да носите със себе си:

• Молив;

• Тетрадка;

• Списъкът с 15 въпроса;

• Записващо устройство (винаги питайте за разрешение преди да запишете интервю).

Стъпка 5: Бъдете навреме.

Пристигайте на интервюто си с достатъчно време в аванс. Ако никога не сте били на мястото, където се провежда вашето интервю, отидете по-рано и го проучете. Няма нищо по-непрофесионално от репортер, който закъснява. Можете също да използвате времето, докато чакате, за да правите бележки за обкръжаващата среда в която ще се проведе интервюто. Няма да запомните подробностите по-късно, затова ги запишете, докато имате това време.

Стъпка 6: Проведете интервюто си организирано и навреме.

По време на интервюто:

• Бъдете учтиви към събеседника си.

• Винаги отделяйте време, за да поискате обяснение за неща, които не разбирате.

• Не се страхувайте от неудобни мълчания и паузи.

• Оставете интервюто да поеме естествения си ход.

• Гледайте човека в очите, когато задавате въпроси.

• Винаги слушайте внимателно отговорите. Всеки отговор може да доведе до повече въпроси или да включва отговор на въпрос, който все още не сте задали. Не задавайте въпроси, на които вече е отговорено. Събеседникът ви ще знае, че не сте го слушали и ще бъде обиден.

• Не четете въпросите си един след друг, сякаш нямате търпение да приключите. Проведете интервюто си като разговор. Един въпрос трябва естествено да доведе до друг. Ако слушате отговорите, това ще се случи естествено.

• Също така си водете бележки как изглежда лицето, в какво е облечено, къде е седнало. Ако интервюто е в офис, запишете какво има по стените и на бюрото. Обектите, които обграждат хората, притежават важни улики за тяхната личност. Попитайте за всеки обект, който ви интересува. Ще попаднете на някои добри истории.

Стъпка 7: Дори и да записвате интервюто, правете си бележки.

интервю 1

Не се опитвайте да запишете всяка изречена дума. Това със сигурност ще забави интервюто, но просто свалете акцентите.

След интервюто, докато подробностите са все още свежи в съзнанието ви, запишете всичко, което можете да си спомните за човека, когото сте интервюирали. Не забравяйте да отбележите звуците във фонов режим. Обърнете внимание на това, което се случва около вас. Запишете всичко възможно най-скоро.

У дома разширете бележките си, като проследите нещата, които сте научили в интервюто си, с повече изследвания.

Стъпка 8: Прегледайте проучванията си и бележките от интервюто.

Оградете или подчертайте цитати, които смятате, че ще бъдат добри за вашата статия. Сега сте готови да започнете да пишете.

За да придобиете желаните от вас умения и да станете завършени журналисти, потърсете своето ново обучение с помощта на SKillception.com

Прочетете повече за това какво е кариерен коучинг.