Skillception

Умения за финансов мениджър

Финансовят мениджър е високо-квалифициран счетоводен професионалист, който е отговорен за финансовото благосъстояние на фирмата. Финансовият мениджър дейтсва като съветник на […]

финансов мениджър

Финансовят мениджър е високо-квалифициран счетоводен професионалист, който е отговорен за финансовото благосъстояние на фирмата. Финансовият мениджър дейтсва като съветник на по-висшия мениджмънт, къде и как да бъдат използвани активите на компанията. Финансовият мениджър съставя детайлни рипорти и отчети като използва множество придобити умения.

В тази публикация ще обясним какви умения са необходими за да бъдете успешен финансов мениджър.

Какви са уменията на финансовия мениджър?

Умения за финансов мениджър са тези, които помагат на хората на тази позиция да съблюдават всики финансови аспекти на фирмата. Това включва бюджетен анализ, изчисление на възвръщаемост на инвестициите, контрол на разходите и решение свързани с персонала. Финансовите мениджъри съставят точни анализи и стратегически предложения във връзка с оптимизация на печалбата и минимизиране на загубата. Уменията за финансов мениджър се придобиват от множество други позиции и отговорности.

Финансовите мениджъри:

  • Разбират и планират паричните потоци;
  • Анализират финансова информация;
  • Форкастират бъдещи приходи и разходи;
  • Разбират и провизират договорени разходи;
  • Следят договореностите с доставчици;
  • Имплементират корпоративната политика;
  • Подсигуряват управлението на  финансовата система на фирмата;
  • Прилагат сложни математически изчисления;
  • Използват напреднал финансов софтуер и разбират от статистически модели.

Финансовите мениджъри придобиват много умения по време на убочението си, професионален опит и разрешаването на конкретни казуси. Успешният финансов мениджър притежава поне няколко от уменията по-долу

  • Лидерски умения;
  • Умение за решаване на проблеми;
  • Комуникативност;
  • Аналитични умения;
  • Междуличности умения;
  • Владеене на математиката;
  • Внимание към детайла;
  • Организираност;
  • Технологични умения;
  • Умение да работи независимо.

Лидерство

Финансовият мениджър работи с отделни специалисти или като част от екип, но във всеки случай той е трябва да е признат като лидер на финансов отдел. Мениджърите знаят как да повишат ефективността и продуктивността, докато същевременно запазват увереността в себе си да движат компанията напред. Ефективните лидери демонстрират способността си да насочват другите и да делегират задачи. Добрият финансов мениджър поема водачеството в трудни моменти за генерира ефективни решения и подсили доверието в лидерските му умения.

Умение за решаване на проблеми

Независимо дали се анализира бюджет или се оценя риска от дадена инвестиция, финансовите мениджъри винаги предприемат действия и намират решения. Мениджърите имат дълбоки знания и разбирания как да постигнат целите на фирмата и могат да действат без значение от заобикалящите ги проблеми.

Комуникативност

Ясно е, че не всеки човек във фирмата има комплексни познания по финанси или разбира от документи. За това, всеки ефективен финансов мениджър трябва да притежава отлични писмени и говорими комуникационни умения. Във финансовият мениджмънт е необходимо ясно представяне на финансовата информация и представянето и по подходящ начин. Финансовият мениджър работи с различни департаменти и умението да комуникираш ефективно е отличителен знак на добрия мениджър.

Анализиране

Като част от процеса на вземане на решения, финансовият мениджър демонстрира логично мислене. Ефективните мениджъри са способни да виждат всички възможности, демонстрирайки всеобхватно разбиране и анализ. Финансовият мениджър използва аналитичните си умения когато пише договори, създава бюджети или прогнозира приходите и разходите на фирмата.

Междуличностни умения

Финансовият мениджър работи много отделни хора и екипи, за да разреши финансов проблем. Също така се налага контрол върху ежедневните задачи на хората и координация между отделните звена. Успешният финансов мениджър разчита на индивидуалните хора и ги мотивира да вършат работата си точно и ефективно.

Владеене на математиката

Работата с големи суми пари предполага, че финансовият мениджър притежава напреднали математически умения за планиране и анализ. Талантливите финансови мениджъри са добре подготвени по алгебра и могат лисно да състявят формули. Също така ефективните финансови мениджъри имат широки познания по международни финанси и могат анализират голям обем документация.

Внимание към детайла

Финансовият мениджър трябва да е насочен към детайла, когато работи с цифри. Понеже те съблюдават за това как се харчат фирмените пари, както и къде се генерира печлба, финансовият мениджър трябва да насочва вниманието си към различни финансови функциии на бизнеса. Когато подготвят или анализират договори, финансовите мениджъри трябва да разбират от националните и международни, правни регулации.

Организираност

Финансовите мениджъри работят с много видове финансова документаци, като например разчети, договори, калкулации и прогнози. Умението да организират информацията е решаващо за успеха на финансовия мениджър, тъй като се налага бързото и правилно вземане на решение, базирано на правилна информация.

Технологични умения

С напредване на технологиите и автоматизацията на работното място, финансовият мениджър трябва да разбира нещо повече от екселски таблици счетоводни сметки. Ефективният финансов мениджър, работи лесно с набор от програми и приложения, като ги превръща в свое предимство.

Способност за независима работа

Успешните финансови мениджъри нямат нужда от надзор, защото те разбират напълно както трябва да се направи и как да постигнат целите на организацията. Добрият финансов мениджър не е само високо-инициативен човек, способен да приоритизира задачите, но притежава и лидерски умения, мотивиращи другите да работят също толкова самостоятелно.