Skillception

Финансови умения – какво представляват и примери

Подготовката за кариера във финансовата сфера изисква от вас да имате серия от професионални и личностни умения. Разглеждайки финансовите умения, […]

финансовите умения

Подготовката за кариера във финансовата сфера изисква от вас да имате серия от професионални и личностни умения. Разглеждайки финансовите умения, които са необходими, за да получите работа в тази сфера, всъщност това ще ви насочи в правилната посока за успех.

В тази публикация ще ви запознаем с финансовите умения и ще дадем примери как да ги придобиете или подобрите. Как може да приложите финансовите умения в работата си и как да ги изтъкнете във вашето CV по време на интервю.

Какво са финансовите умения?

Финансовите умения са твърди и меки умения, които се използват от хората, работещи във финансовата сфера. Това включва счетоводителите, финансови анализатори, финансови директори, финансови мениджъри, финансови контрольори и още.

Важно е да отбележим, че за всяка от изброените професии съществуват специфични изисквания за умения. Но има такива, които са основни независимо от изискванията за опит или позиция. Финансовите умения са важни, за да се гарантира минимална финансова стабилност и консистентност на бизнеса.

Примери за финансови умения

Финансовите умения в този списък могат да се използват от финансовите специалисти независимо от конкретната им позиция или специфичност на работата.

Аналитично мислене

Във финансовата сфера, аналитичното мислене се определя като процес, който чрез анализиране на информацията се откриват повтарящи операции или модели. Идентифицират се несъответсвия или се намират начини за оптимизация на финансите. С това умение казвате на работодателите, че виждате цифрите и информацията по комплексен начин.

Вербална комуникация

Много често във финансовата сфера се работи в екип, за да съставите финансовите отчети, за да построите бюджетите или прецените рисковете. В тази връзка е решаващо да може да комуникирате с необходимия маниер, професионален жаргон и увереност. По този начин колегите ви ще разбират точно какво се изисква от тях и ще предавате съобщенията си ясно.

Убедителност

Когато трябва да защитавате бюджетната си стратегия пред висшия мениджмънт или обяснявате логиката си пред колегите, тогава умението да убеждавате е от решаващо значение. Убедителността се свързва с умението ви да защитавате мнението си със силата да доказвате.

Умение за разрешаване на проблеми

Ако сте на мениджърска позиция, тогава със сигурност ще ви се налага да решавате проблеми. Например трябва да намерите начин да платите текущите си задължения с наличните активи или по друг начин. Посочвайки в CV-то си, че умеете да се справяте с проблеми означава, че имате експертизата да решавате финансови проблеми в напрегнати ситуации.

Решителност

Поставени на висока мениджърска позиция, от вас ще се очаква да вземате тежки решения. Например, орязване на бюджети, намаляване на персонала или затваряне на търговски клон. Също така вземане на важни решения за инвестиции, които евентуално могат да навредят на компанията. Решителността ви показва опита и способността ви да вземате информирани решения.

Внимание към детайла

Умението да сте ориентирани към детайла е в най-голяма полза за тези специалисти, които отговарят за събирането, обработването и изчислението на финансова информация. С това умение се откриват грешки в осчетоводяванията или несъответствия в подаваната информация. Посочвайки, че сте детайлно-ориентиран човек, казва на хората, че може да се грижите за качеството на финансовата информация.

Финансово планиране

Това е специфично за индустрията умение, което показва знанията ви за бизнеса. Така казвате на работодателите, че може да съставяте краткосрочни и дългосрочни планове за бизнеса, като владеете методите и стратегията им за постигане.

Бюджетиране

Това умение е важно за хората, директно ангажирани с финансите на фирмата или са на виша финансова позиция. Това умение показва способността ви да работите с големи суми, знанието как да ги разпределяте в правилните отдели на фирмата и да го планирате във времето.

Риск мениджмънт

Умението за управление на риска предпогала за вас, че можете да анализирате финансовите документи и да идентифицирате евентуални опасности за фирмата. Това умение е полезно за хората, поставени на изпълнителни позиции или директно като риск мениджъри.

Управление на парични потоци

Това умение е свързано със способността да се наблюдават паричните потоци на фирмата във всеки един момент. Също така се свързва и с възможността да правите проекция на необходимите средства в бъдещето. Управлението на парични потоци е полезно за хората, работещи като счетоводители, кредитни консултанти или анализатори.

MS Excel

Тъй като повечето от финансовата информация се получава в дигитален вид, това предполага, че трябва да се обработва на компютърна програма. Ако може да работите с MS Excel, значи имате способността да обработвате финансова информация и да я представяте в необходимия формат.

Разберете повече за финансовите умения и от другите публикации в блога ни.