Skillception

Финансово счетоводство

Основните познания по финансово счетоводство за полезни за всеки собственик на бизнес. Предприемачите е добре да знаят какви са приходи […]

Финансово счетоводство

Основните познания по финансово счетоводство за полезни за всеки собственик на бизнес. Предприемачите е добре да знаят какви са приходи и разходите, които фирмата им прави, активите и пасивите, както и какъв е счетоводния баланс.

Защо са Ви необходими познания по финансово счетоводство

Финансовото счетоводство е материята, която дава информация за Вашите разходи и приходи, баланса и паричните потоци във фирмата. Счетоводните отчети Ви показват каква печалба реализирате, дали сте на нула или на загуба. Тази информация е от изключително значение за бизнеса Ви, тъй като ще Ви представи реалната картина. Това ще Ви помогне да анализирате конкретната ситуация и да вземете най-адекватното решения и да предприемете необходимите действия за предотвратяване на нежеланите ефекти или пък при положителни резултати да продължите развитието в същата посока. Финансовото счетоводство дава базовата информация за състоянието на фирмените средства, както и на личните финанси. То е полезен инструмент, благодарение на който може да управлявате парите си успешно.

Какво представлява финансовото счетоводство

Финансовото счетоводство е процес, при който се изготвят отчети, които съдържат ценна информация за Вашия бизнес. На пръв поглед това е скучно занимание, но пък е предпоставка за правилно управление на финансите на фирмата, за вземане  на адекватни решения за бизнеса. Финансовите отчети са основната информация, която се използва от мениджърския екип или собствениците на бизнеса. Умението да бъде анализирана тази информация правилно води до минимизиране на рисковете пред бизнеса, както и за неговото успешно развитие. Финансовото счетоводство е задължителен компонент на бизнеса, независимо дали става въпрос за голяма компания или за малка семейна фирма.

Ключовите финансови отчети

Финансовите отчети са основния механизъм на финансовото счетоводство. В отчета за приходите и разходите се обобщава информацията за направените от фирмата приходи и разходи за определен период от време като месец, тримесечие, година. Резултатите от този отчет показват дали бизнесът е на печалба или загуба. Следващият важен отчет е на баланса. В него е отразено състоянието на активите и пасивите, т.е. отразява какво притежава фирмата, дължиш ли суми на юридически или физически лица, има ли вземания и т.н. Отчет за паричните потоци, също ключов документ във финансовото счетоводство. Дава информация за промените в сметките на баланса между приходите и инвестиционните и финансови дейности.

Прочетете повече за онлайн счетоводство.