Skillception

11 основни умения за софтуерни разработчици

Софтуерни разработчици. Ако се занимавате с разработка на софтуер от известно време, тогава може би си се питате, какво ли […]

софтуерни разработчици

Софтуерни разработчици. Ако се занимавате с разработка на софтуер от известно време, тогава може би си се питате, какво ли може да прави един добър програмист? Какво трябва да научи програмистът през 2021 г., за да стане по-добър разработчик? Какво трябва да научи всеки бъдещ прогармист, завършващ компютърни науки, за да просперира в инудстрията на software development и програмиране?

Това са предимно висшисти или начинаещи, които сега имат достъп до богата информация благодарение на интернет и са нетърпеливи да научат умения предварително, за да се подготвят за интервютата си като програмисти.

В тази статия ще разгледаме 11 умения, които според нас всеки програмист трябва да знае или научи през 2021 г.

Този списък в никакъв случай не е пълен, но ви предоставя добра отправна точка за умения, които програмистът трябва да знае. Ако се стремите към кариера в разработката на софтуер и търсите работа като програмист, това са умения, които можете да научите и подобрите, за да останете пред конкуренцията.

Топ 11 основни умения за софтуерни разработчици

Без да се замисляме, ето списък с умения, които вярваме, че всеки програмист трябва да знае, независимо от работата, която върши. Това са основни умения и ще ви служат дълго време. Всяка инвестиция, направена в това по отношение на време, пари и усилия, ще ви помогне да пожънете плодовете през цялата си кариера.

1. Умения за cloud computing (AWS, GCP или Azure).

Облакът е нещото, което всеки Software developer и Data Scientist трябва да научи през 2021 г. Компаниите от всякакъв размер и домейн сега пренасочват своите среди в облак за спестяване на разходи и по-добра мащабируемост, което означава, че рано или късно вие трябва да работите с облачни приложения.

Cloud computing също e от съществено значение за цялото развитие в областта на Data science, Machine learning и изкуствения интелект (AI), тъй като единствено облак може да осигури изчислителната мощ, необходима на тези гладни за ресурси модели.

Изучаването на облачни платформи като Amazon Web Service (AWS), Google Cloud Platform (GCP) или Microsoft Azure ще ви отведе една крачка пред конкурентите ви не само в текущата ви работа, но и в следващата технологична вълна. Не е нужно да научавате всички тях, а всъщност да научите един означава, че ще имате справедлива представа за другите.

Като начало ви предлагаме да научите AWS, тъй като това е най-популярната и най-зряла облачна платформа и има голямо търсене на разработчици и системни администратори със знания на AWS.

2. Структура на данните и алгоритми.

Ако искате да станете програмист, тогава трябва да познавате добре структурата на данните и алгоритмите, няма друго спасение. Това е една от важните теми на всяко интервю за работа по програмиране и без да знаете основни структури от данни, като масив, свързан списък, карта, набор, не е възможно да напишете приложение в реалния свят.

Ето защо всеки програмист трябва да положи сериозни усилия да изучи структурата на данните и алгоритъма по време на курса си по компютърни науки.

Ако сте самоук програмист, тогава също трябва да знаете структурата на данните и алгоритъма. Всъщност много програмиращи bootcamp-ове ще ви научат на първо място структура и алгоритъм на данните. Ако имате нужда от курс, горещо препоръчваме да проверите за възможностите в Skillception.

3. Git и Github.

Контролът на източника се използва за съхраняване на код и ако искате да станете програмист, трябва да знаете инструменти за контрол на версиите като Git и SVN.

За щастие Git и Github рационализираха пазара и сега повече от 70% от организациите използват Git, следователно можете да се образовате, като просто научите Git.

Между другото, трябва да положите известни усилия, за да научите добре Git, като например да се чувствате удобно с усъвършенстваните концепции за контрол на версиите като разклоняване и сливане, както и самия инструмент. Има се на предвид, както в командния ред, така и с помощта на графичен интерфейс. За начинаещи, GitHub Ultimate: Master Git и GitHub е правилното място за начало.

4. Контейнери (Docker и Kubernetes).

Вярваме, че през 2021 г. всеки програмист, софтуерен инженер, Data Scientist и дори ръководител на проекти трябва да знае за контейнери и инструменти като Docker и Kubernetes.

Вече е доказано, че контейнери като Docker не само помагат на разработчиците да тестват приложението си в единна среда, но и опростяват процеса на внедряване.

С помощта на Docker можете бързо да разгърнете приложението си с цялата му зависимост с един изстрел, също така ви осигурява изолация на процеса. По подобен начин Kubernetes, който е инструмент за организиране на контейнери, го извежда на следващото ниво и може да управлява контейнери вместо вас.

Това означава, че няма нужда да се притеснявате за мащабируемостта на вашето приложение и Kubernetes или K8s могат да направят това вместо вас автоматично. Ако искате да научите ново умение през 2021 г., предлагаме ви да научите Docker и Kubernetes, това не само ще ви помогне в настоящата ви работа, но и в следващите версии, тъй като те са и най-търсените умения от компании от всякакъв мащаб.

И ако вече сте осъзнали важността на контейнерите и търсите ресурс за изучаване на Docker и Kubernetes, предлагаме ви да потърсите в Skillception.

5. VIM.

Няма нито един ден, в който да не се използва текстов редактор, докато работите като програмисти. Това е един от основните инструменти дори за не програмисти, а за всеки, който работи с компютри.

Използва се предимно NotePad в Windows и VIM в Linux, но в днешно време имате много възможности за избор по отношение на усъвършенствани редактори като Sublime и NotePad ++, които предлагат IDE функционалности.

Предлагаме ви да отделите известно време за изучаване на любимия ви редактор и клавишните комбинации, съветите за производителност са нещо, което можете да научите. Ако ви харесва VIM, продължете и научете VIM, няма да съжалявате за решението си. Ако имате нужда от препоръка, тогава потърсете в Skillception.

6. IDE (VSCode или IntelliJIDEA).

Съвременните IDES като Eclipse или Visual Studio Code са най-критичният инструмент за всеки програмист. За програмистите на C, C ++ и C# изборът е ясен, Visual Studio и за разработчиците на Python, Jupiter Notebook става все по-добър и по-добър с всеки изминал ден.

За програмистите на Java има три основни IDE за избор, като Eclipse, NetBeans и IntelliJ, докато Eclipse е любим на програмистите, IntelliJIDEA изобщо не е лош.

7. База данни и SQL.

SQL е класика и съществува повече от 30 години и може би ще съществува още 30 години. Предвид вездесъствието на базата данни, тогава се очаква от програмист че е запознат с основни концепции за база данни като нормализиране и проектиране на таблици заедно със SQL.

Има много бази данни, като Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, PostgreSQL и т.н., но познаването само на една е достатъчно. Критичният момент е, че трябва да сте запознати с базата данни. Трябва да знаете как да вмъквате, актуализирате, изтривате данни и да пишете SQL заявки, за да ги извлечете.

8. Linux (UNIX).

Подобно на SQL, UNIX също издържа изпитанието на времето. Той също съществува от повече от 30 години и се надяваме, че ще го има още много следващи години. Тъй като през повечето време програмистите трябва да работят в UNIX машината, подобно на Linux сървърите, доброто познаване на командния ред на Linx е много полезно.

Средата ви позволява да работите ефективно. Можете да търсите файлове, да знаете какво се случва със системата, като проверите нейното използване на процесора и паметта и да изпълнявате основни и разширени задачи.

9. Обектно-ориентирано програмиране.

Като програмист трябва да знаете език за програмиране като C ++ или Java или може би Python или JavaScript. Може да изберете каквото искате, но може би е добре, поне да знаете Java.

Лесно е да започнете и затова е правилният избор за начинаещи. Освен това е изключително мощен език и ви позволява практически, всичко.

Той има библиотеки да правят основни неща, като уеб разработка до Big Data и т.н. Ако решите да научите Java, тогава Skillception ще ви помогне да намерите курс.

10. Компютърни мрежи.

Днешният свят е взаимосвързан свят и където и да отидете, ще намерите компютърни мрежи, като започнете от дома, където използвате WIFI , през много устройства в училище, университета или офиси, който използват локална мрежа (LAN) до интернет.

Повечето от приложенията, които ще напишете, също няма да бъдат самостоятелни, а клиент-сървър вид, при който заявката ще премине през мрежата към сървър. Клиентите ще имат достъп до вашето приложение от всяка точка на света.

Изводът е, че трябва да разберете основите на работата в мрежа, за да разберете, развиете и поддържате приложението си.

11. Скриптове.

В точка 8 ви помолихме да научите език за програмиране, а тук ви молим да научите и език за скриптове? Защо? Може ли един и същ език за програмиране да не се използва като скриптов език?

Е, несъмнено има език, който е подходящ както за кодиране на ООП, така и за скриптове като Python и затова ви посъветвахме да го научите, но ако случайно научите C/C ++ или Java, тогава не можете да премахнете нещо толкова бързо, колкото могат да направят разработчиците на Python или Perl.

Скриптовият език улеснява създаването на инструменти и скриптове за решаване на често срещани проблеми в света на програмирането. Ако имате добра власт над скриптов език, като Python, тогава можете лесно да автоматизирате светските неща.

Още веднъж ви препоръчваме да научите Python, защото с него може да убивате два заека с един изстрел и ако имате нужда от курс то вече знаете, че в Skillception ще намерите точно каквото ви трябва.

Това е всичко за 11 умения, които всеки програмист трябва да научи. Независимо дали сте завършили компютърни науки или хора, които се стремят да станат програмисти, вие може да използвате този списък, за да научите за неща като инструменти и умения, които ще ви направят успешен програмист.

Прочетете повече за ползите от обучение по програмиране за деца.