Skillception

3 причини да избереш ментална аритметика

Живеем в свят на разнообразие и изобилие на възможностите, които имаме за допълнителни занимания. Можем да изберем измежду занимания по […]

причини да избереш ментална аритметика

Живеем в свят на разнообразие и изобилие на възможностите, които имаме за допълнителни занимания. Можем да изберем измежду занимания по езици, спортове, танци, пеене, музика и т.н.

Ние в Център за развитие МАЕ гр. София, кв. Мусагеница и Център за развитие МАЕ гр. Дупница избрахме менталната аритметика, защото менталната аритметика за нас съчетава в себе си адрелина, който бихме изпитали след скок с бънджи, умственото натоварване след уроци по китайски и шах едновременно, и душевно постигнатото равновесие след йога тренировка. Адрелинът от постигането на невероятни резултати, усещането че си покорил връх и душевното удовлетворение, че си направил нещо изключително полезно за себе си.

В следващите редове ще ви изброим нашите три причини да избереш Ментална аритметика

Причина номер 1: Да си умен никога не излиза от мода!

Много от нещата, които днес са популярни,  утре престават да бъдат. Спинерите, ноктите с брокат, изкуствените коси, пишещата машина, дъвките Турбо, телефоните с копчета и т.н. Животът се движи на бързи обороти и с напредването на човечеството и технологиите всичко се променя ежеминутно. Да си умен обаче е винаги популярно! Да бъдеш умен не означава просто да си човек-компютър с енциклопедични знания. Определението да си умен е всъщност успешното съчетаване на набор от умения, които ни позволяват да бъдем по-успешни, щастливи и самоуверени в живота си.

Това означава да си съобразителен, да притежаваш логическо и аналитично мислене, да реагираш бързо, точно и адекватно, да се ориентираш добре във всяка ситуация, да си сръчен и т.н.

Менталната аритметика развива точно тези умения:

  • аналитично мислене
  • логика
  • фотографска памет
  • фина моторика
  • концентрация
  • търпение

Заниманията по ментална аритметика спомагат за откриването на пълния потенциал на  най-мощния и ценен човешки орган, човешкият мозък.

Затова ако искаш да привличаш вниманието с бърза мисъл, мигновен резултат, невиждана концентрация и желязна логична мисъл, това са причини да избереш ментална аритметика.

Причина номер 2: Фитнес и за мозъка, защо не?

Всички знаем, че е от особена важност да се грижим както за нашето тяло и всичко, което е видимо отвън, така и за нашите органи, които са скрити вътре в тялото ни. Органите трябва да бъдат здрави, защото без тяхното отлично здравословно състояние, ние не можем да бъдем пълноценни човешки същества. Нашият мозък е двигателят на локомотива.

Човешкият мозък се състои от различни дялове и зони, които изпълняват различни роли и функции.

Лявата полусфера на мозъка отговаря за логиката, помага да организираме мислите си в изречения. Дясната полусфера на мозъка от своя страна е отговорна за емоциите, въображението и несловесните послания.

Притежаваме и мозъчен ствол (рептилен мозък), който ни позволява да действаме инстинктивно и да взимаме бързи решения, свързани с оцеляването ни , всичко това за части от секундата. Имаме също и лимбична система (мозък на прабозайниците), където са мозъчните структури, отговори за връзките и общуването със себеподобните.

Ключът към благоденствието ни като човешки същества е всички отделни части на нашия мозък да работят заедно и в съвършена хармония, тоест да се интегрират

За да го направим обаче трябва да се грижим той да бъде постоянно стимулиран.

Заниманията по ментална аритметика, които са основна дейност на центровете по ментална аритметика  МАЕ в България и по конкретно на Център за развитие МАЕ гр. София, кв. Мусагеница и Център за развитие МАЕ гр. Дупница  – представляват специална програма за обучение, която активизира двете половини на мозъка чрез изпълняване на различни по вид упражнения. Изпълнявайки тези упражнения, у човек се развиват различни умения и възможности, които споменахме по-горе.  Отделяйки съвсем кратко време всеки ден, човек тренира мозъка активно, което му помага да бъде винаги в отлична форма.

Причина номер 3: Концентрацията – умението, което прави разлика.  

Да умееш да се концентрираш в днешно време е истинско предизвикателство. Стимулите са множество и навсякъде, всяка секунда има нещо което се опитва да отвлече вниманието ни. Докато шофираме, вниманието ни привличат огромни билборди, децата, които спорят на задната седалка, клаксони от поредното задръстване. Също така докато се храним, гледаме телевизия, бързаме да хапнем,  за да правим нещо друго, вместо да се насладим на храната. Докато работим, слушаме музика, разговорите на колегите, шума на колите отвън и същевременно трябва да сме концентрирани над работа ни, за да я свършим максимално добре и без грешки. 

Животът кипи на пълни обороти! Ако не умеем да се концентрираме, това се отразява на нашето качество на живот и пълноценност. Чувстваме се претоварени, уморени, раздразнени и всичко това е защото постоянно ни се налага да правим няколко неща едновременно.

Заниманията по ментална аритметика въздействат пряко върху концентрацията.

При работа със сметалото човек държи пръстите на двете си ръце по различен начин и ги движи различно, същевременно трябва да следи задачата и да прецени за части от секундата коя формула да използва, и да направи максимално бързо изчислението. Това е невъзможно да бъде направено, ако човек не е напълно отдаден на заниманието си по ментална аритметика.

Вследствие на заниманията с ментална аритметика човек става по-концентриран и внимателен към детайла, което от своя страна води до по-висока продуктивност на ежедневна база с отличен резултат. Умението да се концентрираме, намалява чувството на напрежение и изтощение.

Това са три от нашите причини да изберем менталната аритметика.

Ако искате да разберете повече за менталната аритметика и ползите от нея намерете ни във Facebook: Център за развитие МАЕ гр. София, Мусагеница; Център за развитие МАЕ гр. Дупница.

Елате, запознайте се и открийте вашите причини, а повярвайте ни, те са много.

Очакваме ви!