Skillception

6 надеждни начина да подобрите уменията си по графичен дизайн

Надградете това, което знаете и станете по-добър графичен дизайнер. Ето как. Като дизайнер, може да бъде много лесно за вас […]

графичен дизайн

Надградете това, което знаете и станете по-добър графичен дизайнер. Ето как.

Като дизайнер, може да бъде много лесно за вас да се забиете в рамките на коловоза. Намирате стил или ниша, която се възползва максимално от това, в което сте добри, и преди да разберете, портфолиото ви за графичен дизайн започва да изглежда, сякаш правите едно и също нещо. И така, как да добавите ново измерение към работата си и да излезете от стереотипа?

Ето шест практически и постижими начина да ви помогнем да подобрите уменията си по графичен дизайн.

1. Изучете теорията на графичния дизайн.

Графичният дизайн е професия, а не занаят. Разбира се, има много неща, които можете да научите, чрез практика и има много начини да влезете в дизайна без диплома. Но в крайна сметка правилното разбиране на основите на дисциплината, включително понятия като теория на мрежата, теория на цветовете, типография и златното съотношение, е от жизненоважно значение.

За много дизайнери това е мястото, където официалното образование по дизайн наистина показва своята стойност. Има много възможности, от пълни университетски степени, през целенасочени кратки курсове до дистанционни курсове. Също так, ако в момента нямате бюджет за обучение, има дори няколко прилични безплатни курсове за графичен дизайн.

2. Научете как да получите повече от обратната връзка.

Като творци, едно от най-емоционално изтощаващите неща, които можете да направите, е да се справите с критиката. И все пак, критиката е абсолютно необходима, ако искате да подобрите уменията си.

Положителната обратна връзка е чудесна, когато е заслужена, но всъщност не печелите нищо от нея, освен завишено чувство за собствена стойност. Всъщност, когато похвалите към вас са незаслужени, чувството, че се спрявяте отлично, може да бъде контрапродуктивно за вашето дългосрочно развитие.

Така че независимо дали публикувате вашите дизайни в Dribbble, Behance, Facebook, или просто ги споделяте с някои приятели и колеги, важно е да подбирате думите си внимателно, за да предизвикате максимална, конструктивна критика.

Например, вместо просто да питате – „Какво мислите?“ (Примерен отговор: „Супер е“),  по -добре да зададете конкретни въпроси. Например: „Това е драфт версия, мислите ли, че съм хванал заданието?“ или „На коя част от дизайна първо се съсредоточи окото ви?“ По този начин хората ще могат да критикуват работата ви по конструктивен начин, без да изливат ненужни негативни мнения по-други теми към вас.

Също така може да ви бъде полезно да дадете отзиви за работата на други дизайнери, като това ще ви помогне да осмислите и подобрите критичните си умения по начини, които можете да приложите към собствената си работа.

3. Започнете страничен проект.

Правенето на едно и също нещо отново и отново, от девет до шест, може да доведе до застой на уменията и ентусиазмът ви за работа като графичен дизайнер. Така че поддържайте мотивацията си да научавате нови неща, като започнете свой собствен страничен проект.

Научаването на ново дизайнерско умение винаги е много по-лесно, ако имате нужда от него, за да създадете конкретно нещо, особено ако това е нещо лично за вас. Така че един проект за „страст“ може да ви накара да научите нови умения, за които дори не бихте се сетили, ако само сте посещавали обучения по графичен дизайн.

4. Експериментирайте.

В света на стартиращите уеб бизнес има поговорка: „Неуспешно бързо“. С други думи, само като изпробвате много експериментални дизайнерски идеи и ги приложите на практика, вие откривате кое работи най-добре и в какво сте добри.

Това е подход, от който графичните дизайнери могат да се научат, когато става въпрос за експериментиране с нови медии, умения и техники. Така че, вместо винаги да използвате едни и същи шрифтове, цветове, оформления или софтуер за всеки дизайн, с който се захващате, смесете малко нещата и опитайте нещо ново.

Добавете някой екзотичен шрифт. Опитайте 3D вместо 2D. Вземете нов софтуер за дизайн. Скицирайте с химикалка или въглен, вместо с молив. Нарушете правило и вижте какво ще се случи. Запитайте се: как би се подходило към този дизайн в отминала епоха? Използвайте илюстрация, а не фотография. Удвоете количеството празни пространства. Накратко, хвърлете конвенцията във въздуха и открийте нови земи.

През повечето време новите ви подходи ще са пълнен провал, но понякога ще ударите злато. И дори и да не го направите, самият процес на експериментиране ще ви помогне да освободите ума си, за да видите по-добре кои от вашите творчески умения трябва да се подобрят и защо.

5. Говорете с други графични дизайнери.

Един от най-добрите начини да се развиете като графичен дизайнер е да взаимодействате с много други графични дизайнери. Но все пак, това понякога може да бъде трудно. Може да сте единственият графичен дизайнер в голяма компания, на свободна практика, който работи сам от вкъщи, или може би сте нает в студио с големина от двама или трима души.

Но всъщност всичко това са само извинения. Има много лесни начини да излезете и да разговаряте с други ваши колеги.

Отидете на срещи, събития и конференции. Поразете хората в социалните мрежи. Разгледайте форумите, сприятелете се с други дизайнери или просто си направете кафе среща с някой колега. Обсъдете проблеми, предизвикателства, въпроси които ви вълнуват. Друг невероятен начин да подобрите уменията си е да си сътрудничите по проект с друг графичен дизайнер. Изпратете имейл на дизайнер, на когото се възхищавате. Помолете ги да бъдат ваш наставник. Появете се в техния подкаст или започнете свой собствен, за да можете да интервюирате героите си.

Накратко, принудете себе си, просто да излезете. Ще срещнете много очарователни хора и ще научите повече, отколкото бихте могли да си представите.

6. Прочетете книга.

Дори и да имате диплома, както се казва: „Образованието е за цял живот“, ти никога не спираш да учиш. Така че следващия път, когато имате дълго пътуване, например с влак, изключете телефона си и се отдайте на добра книга за графичния дизайн. Това със сигурност ще бъде по-добро използване на вашето време, отколкото да ръмжите на тролове в Twitter или да гледате снимки на храна в Instagram.

Запознайте се с нашето STEM образование.