Skillception

6 стъпки за успех в живота

6 стъпки за успех в живота Как определяме успеха? Няколко стъпки за успех в живота. Има много различни тактики за […]

стъпки за успех в живота

6 стъпки за успех в живота

Как определяме успеха? Няколко стъпки за успех в живота. Има много различни тактики за това как да постигнете успех в живота. Но стратегията, която работи най-добре за вас, може да зависи от вашето виждане за самия успех. Например, често мислим за това, че някой се справя добре на работа или печели висока заплата.

Въпреки че професионалните постижения могат да бъдат едно парче от пъзела, той оставя много други важни области от живота. Семейството, романтичните връзки, ученето и лека атлетика са само няколко области, в които хората могат да се стремят към успех. Вашето индивидуално определение за това какво е успех може да варира. Но мнозина биха могли да го определят като нещо, което е постигнато, получено щастие, осигурена безопасност, здраве или обич.

Това е способността да постигнете целите си в живота, каквито и да са тези цели. И така какво можете да направите, за да увеличите шансовете си да постигнете тези неща?

Кои са някои от навиците на успелите хора? Няколко стъпки за успех в живота

Няма единствен правилен начин за успех. Това, което работи за вас, може да не работи за някой друг. Може да няма перфектна комбинация от съставки, които да гарантират успех, но има някои основни стъпки, които можете да следвате, които могат да подобрят шансовете ви за успех в живота, любовта, работата или каквото и да е важно за вас.

  1. Изградете мислене за растеж

6 стъпки за успех в живота. Изследванията на психолога Карол Двек показват, че има две основни нагласи, които влияят върху това как хората мислят за себе си и своите способности: фиксиран начин на мислене и мислене за растеж.

Хората, които притежават фиксиран начин на мислене, вярват, че неща като интелигентност са статични и неизменни. Тези с фиксиран начин на мислене вярват, че успехът не е резултат от упорита работа, а това е просто следствие от вродени таланти.

Тъй като вярват, че такива таланти са нещо, с което хората се раждат, те са склонни да се отказват по-лесно пред предизвикателството. Те се отказват, когато нещата не се получават лесно, защото вярват, че им липсва вроденото умение, необходимо за превъзходство.

Тези, които имат мислене за растеж от друга страна, чувстват, че могат да се променят, да растат и да се учат чрез усилия. Хората, които вярват, че са способни на растеж, са по-склонни да постигнат успех. Когато нещата станат трудни, те търсят начини да подобрят уменията си и да продължат да работят към успеха.

Хората с мислене за растеж вярват, че имат контрол над живота си, докато тези с фиксирано мислене вярват, че нещата са извън техния контрол.

Какво можете да направите, за да изградите мислене за растеж?

• Вярвайте, че вашите усилия имат значение. Вместо да мислят, че способностите им са фиксирани или заседнали, хората, които имат мислене за растеж, вярват, че усилията и упоритата работа могат да доведат до значим растеж.

• Научете нови умения. Изправени пред предизвикателство, те търсят начини да развият знанията и уменията, които трябва да преодолеят и да триумфират.

• Разглеждайте неуспехите като учебен опит. Хората с нагласи за растеж не вярват, че провалът е отражение на техните способности. Вместо това те го разглеждат като ценен източник на опит, от който могат да се учат и усъвършенстват. Мислете по този начин: „Това не проработи, така че този път ще опитам нещо малко по-различно“.

  • Подобрете емоционалната си интелигентност

Отдавна се смята, че цялостната интелигентност е един фактор, допринасящ за успеха в различни области на живота, но някои експерти предполагат, че емоционалната интелигентност всъщност може да има значение дори повече. Емоционалната интелигентност се отнася до способността да се разбира, използва и разсъждава с емоции. Емоционално интелигентните хора са в състояние да разберат не само собствените си емоции, но и тези на другите.

За да подобрите емоционалната си интелигентност:

• Обърнете внимание на собствените си емоции. Съсредоточете се върху идентифицирането на това, което чувствате и какво причинява тези чувства.

• Управлявайте емоциите си. Отстъпете и се опитайте да разгледате нещата с безпристрастно око. Избягвайте да капсолирате или потискате чувствата си, но търсете здравословни и подходящи начини да се справите с това, което чувствате.

• Слушайте другите. Това включва не само чуване на това, което казват, но и обръщане на внимание на невербалните сигнали и езика на тялото.

  • Развийте психическа издръжливост

Психичната издръжливост се отнася до силата да продължите да се опитвате дори пред препятствия. Хората, които притежават тази умствена сила, виждат предизвикателствата като възможности. Те също така чувстват, че имат контрол над собствената си съдба, уверени са в способностите си за успех и са ангажирани да завършат започнатото.

Какво можете да направите, за да подобрите умствената си твърдост и да увеличите шансовете си за успех в живота?

•             Вярвай в себе си. Изрежете негативните саморазговори и потърсете начини да останете позитивни и самоокуражаващи.

•             Продължавай да опитваш. Дори когато нещата изглеждат невъзможни или неуспехите продължават да ви задържат, съсредоточете се върху начините, по които можете да развиете уменията си и да продължите да воювате напред. Един от ключовите навици на успешните хора е винаги да гледат на неуспехите като на възможности за обучение.

• Поставяне на цели. Психически здравите хора знаят, че за да постигнат, трябва да започнат с постижими цели. Тези цели не са непременно лесни за постигане, но ако имате нещо, към което да се стремите, ще можете по-добре да се придвижите напред и да преодолеете препятствията.

• Намерете поддръжка. Правенето на нещата самостоятелно може да бъде трудно, но наличието на силна система за поддръжка може да улесни нещата. Наставниците, приятелите, колегите и членовете на семейството могат да ви развеселят, когато нещата станат трудни, и дори да ви предложат съвети и помощ, които могат да ви помогнат да подобрите шансовете си за успех.

  • Укрепете силата на волята си

В много широко и продължително проучване психолозите са наблюдавали група деца, които са били определени от техните учители като силно интелигентни. Докато сравняват как се справят тези субекти през детството и чак до зряла възраст, изследователите установяват, че тези, които в крайна сметка са били най-успешни в живота, споделят някои ключови характеристики, включително постоянство и воля.

Тези характеристики обикновено са част от цялостната личност на индивида, но те са и нещо, което можете да подобрите. Забавеното удовлетворение, научаването да продължавате да се изправяте пред предизвикателствата и чакането на ползите от вашата упорита работа често могат да бъдат ключът към успеха в живота.

Стратегиите, които можете да използвате, за да подобрите силата на волята, включват:

• Разсейване. Например, ако се опитвате да отслабнете, но ви е трудно да стоите далеч от любимите си закуски, разсейването по време на вашите моменти на слабост може да бъде ефективен начин да избегнете отстъпването на изкушението.

• Практика. Силата на волята е нещо, което можете да изградите, но отнема време и усилия. Започнете с поставянето на малки цели, които изискват воля за постигане, като избягване на сладки закуски. Докато изграждате способността си да използвате силата на волята си за постигане на такива малки цели, може да откриете, че вашата воля също е по-силна, когато работите върху много по-големи цели.

  • Фокусирайте се върху вътрешните мотивации

Кое е това, което те мотивира най-много? Откривате ли, че обещанието за външни награди ви кара да посягате към целите си или по-личните, присъщи мотиватори ви карат да се чувствате вдъхновени? Докато външните награди като пари, награди и похвали могат да бъдат полезни, много хора смятат, че са най-мотивирани, когато правят неща за лично удовлетворение.

Ако правите нещата, защото им се наслаждавате, защото ги намирате за смислени или защото ви харесва да виждате ефектите от работата си, тогава вие се движите от вътрешни мотиви. Изследванията показват, че докато стимулите могат да бъдат по-добър предиктор за някои видове изпълнение, вътрешните мотиватори са по-добри в прогнозирането на качеството на изпълнението.

Въпреки че често външните мотиватори са тези, които стартират хората, вътрешните мотиватори са тези, които започват и карат хората да поддържат това ново поведение.

Какво можете да направите, за да засилите чувството си за вътрешна мотивация?

•             Предизвикай себе си. Преследването на цел, която е постижима, но не непременно лесна, е чудесен начин за повишаване на мотивацията за успех. Предизвикателствата могат да ви накарат да се заинтересувате от дадена задача, да подобрите самочувствието си и да предложите обратна връзка за областите, в които можете да подобрите. Изборът на задача, която е леко предизвикателна, ще ви помогне да се мотивирате да започнете – усещането е вълнуващо!

• Останете любопитни. Потърсете неща, които привличат вниманието ви и за които бихте искали да научите повече.

• Поемете контрола. Може да бъде трудно да останете вътрешно мотивирани да преследвате дадена цел, ако не чувствате, че имате някакво реално влияние върху резултата. Потърсете начини, по които можете да играете активна роля.

• Не се страхувайте от конкуренцията. Може да има и други хора, които се опитват да постигнат същите цели като вас, но това не означава, че трябва да се откажете. Не сравнявайте своя напредък или път с ничий друг. Можете да търсите в другите мотивация и вдъхновение, но не забравяйте, че всички ние имаме различни пътища.

Възпитателни черти, свързани с висок потенциал

Психолозите отдавна се опитват да свържат специфични черти или личностни характеристики с успеха в живота и работата. Индикаторът за типа Myers-Briggs (MBTI) е една широко използвана оценка, която често се използва от бизнеса за скрининг на кандидати за работа. Въпреки това изследванията често не успяват да покажат, че MBTI всъщност корелира с производителността

Според някои по-скорошни изследвания има някои черти, които са склонни да бъдат постоянно обвързани с успеха. Изследователите Иън Макрей и Ейдриън Фърнам са идентифицирали шест ключови черти, които могат да играят роля за това колко добре се справят хората на работа. Въпреки това те отбелязват че има оптимални нива на тези черти. Твърде малко от тези характеристики могат да попречат на успеха, но същото е вярно и ако имате прекалено много от тях.

Ако се опитвате да научите как да постигнете успех в живота, помислете какво можете да направите, за да възпитавате тези ключови черти:

Съвестност

Съвестните хора обмислят последиците от своите действия. Те също така обмислят как другите хора ще реагират и ще се чувстват. Можете да възпитавате тази черта, като:

• Мислене за последиците от действията;

• Разглеждане на перспективите на другите;

Приемане на неизвестното

Животът е пълен със ситуации, които не винаги са ясни. Хората с голям потенциал за успех са по-способни да приемат тази неяснота. Вместо да бъдат твърди и негъвкави, те са готови да се адаптират, когато неочакваното им дойде. Можете да се научите да възприемате двусмислието, като:

• Оспорване на вашите перспективи и обмисляне на мнения и идеи, различни от вашите собствени;

• Без страх от непознатото;

• Готовност за промяна;

• Оценяване на разнообразието.

Възможност за настройка

Освен че може да приеме двусмислието, успехът често зависи и от способността за бързо адаптиране към промяната. Можете да възпитавате тази способност за настройване чрез:

• Преструктуриране на трудни ситуации, за да се разглеждат като възможности за учене и развитие, а не просто като пречки за преживяване;

• Да бъдем отворени за промяна; когато плановете или ситуациите се променят, отстъпете и потърсете начини за справяне;

Смелост

Най-успешните хора в света често са пример за голяма смелост. Те са готови да поемат рискове, дори и при потенциален провал. Изследванията показват, че смелите хора използват положителни емоции, за да преодолеят страха. Можете да подобрите своята толерантност към риска, като:

• Потискане на отрицателните емоции и фокусиране върху по-положителни чувства;

• Балансиране на риска със здравия разум; да бъдеш предпазлив и прагматичен също може да се изплати, в зависимост от ситуацията;

Любопитство

Хората, които имат успех са склонни да бъдат любопитни към света около тях. Те винаги са нетърпеливи да научат повече, включително нови знания и умения. Можете да развиете чувството си на любопитство, като:

• Свързване на задачите с вашите интереси: Ако смятате, че подаването на документи е скучно, потърсете по-ефективен начин да категоризирате информацията, която да играе според вашите силни страни като организатор;

• Учене на нови неща;

Желание на съревнование

Успешните хора могат да използват конкуренцията, за да мотивират, но избягват да станат жертва на ревност. Можете да възпитавате здравословно чувство на конкуренция чрез:

• Фокусиране върху вашите собствени подобрения; вместо да се притеснявате, че сте най-добри в нещо, обърнете внимание на напредъка си;

• Да бъдеш щастлив, когато другите успеят;

Някои черти и типове личност може да са по-подходящи за определени работни места от други. Нито една конкретна личностна черта обаче не може да гарантира успех, нито това, че е ако някоя черта липсва, това ще обрече някого на провал.

Въпреки че има разлики в мненията колко точно може да се промени личността, възпитаването на някои от тези високопотенциални черти може да ви помогне да развиете умения, които да ви служат добре в много различни аспекти на живота ви.

В заключение

Няма единна мярка за успех и със сигурност няма еднозначен отговор за това как да бъдеш успешен в живота. И все пак, разглеждайки някои от навиците на успешните хора, можете да научите нови тактики и стратегии, които да прилагате в ежедневието си. Култивирайте и подхранвайте тези способности, и с времето може да установите, че сте по-способни да постигнете целите си и да постигнете успеха, който искате в живота.