Skillception

7-те най-важни социални умения за деца

Добрите социални умения позволяват на децата да се радват на по-добри връзки с връстниците си. Но ползите от здравите социални […]

7-те най-важни социални умения за деца

Добрите социални умения позволяват на децата да се радват на по-добри връзки с връстниците си. Но ползите от здравите социални умения достигат далеч, отвъд социалното приемане. Децата с по-добри социални умения вероятно ще изпитат моментални ползи. Например, проучване е установило, че добрите социални умения могат да намалят стреса при деца в детски заведения.

Социалните умения са набор от умения, които се нуждаят от непрекъснато усъвършенстване, когато децата ви пораснат. Те не са нещо, което детето ви има или няма. Това са умения, които могат да бъдат научени и укрепени с усилия и практика.

Потърсете удобни моменти, в които можете да помогнете на децата си да се справят по-добре във взаимодействието с околните. Някои социални умения са доста сложни, като разбиране на това, че е важно да бъдеш решителен, когато приятел е тормозен или разбиране на това да мълчиш, когато не си съгласен с отсъждането на съдията по време на футболен мач.

Ползи от социалните умения

Социалните умения дават на децата широк спектър от предимства. Те са свързани с по-голям успех в училище и по-добри отношения с връстниците.

  • По-добри резултати в образованието и кариерата: Изследователи от Пен Стейт и Университета Дюк са установили, че децата, които са по-добри в споделянето, слушането, сътрудничеството и спазването на правилата на петгодишна възраст, са по-склонни да отидат в колеж. Също така е по-вероятно да бъдат наети на пълен работен ден до 25-годишна възраст.
  • По-добър успех в живота: Добрите социални умения също могат да помогнат на децата да имат по-светло бъдеще. Според проучване, публикувано в American Journal of Public Health, социалните и емоционалните умения на детето в детската градина могат да бъдат най-големият предиктор за успеха в зряла възраст.
  • По-силни приятелства: Децата, които имат силни социални умения и могат да се разбират добре с връстници, вероятно и ще се сприятеляват по-лесно. Всъщност проучване, публикувано в Международната енциклопедия на социалните и поведенческите науки, показва, че приятелството в детството е добро за психичното здраве на децата.

Приятелствата също така дават възможност на децата да практикуват по-напреднали социални умения, като решаване на проблеми и разрешаване на конфликти.

И така, какви са потенциалните последици от лошите социални умения? Децата, които нямат социални и емоционални умения, са по-склонни да имат:

  • Зависимост от държавна помощ;
  • Правни проблеми;
  • Проблеми със злоупотребата с вещества;
  • Проблемни в отношенията.

Липсата на социални умения за взаимодействие с другите също е вероятно да доведат до силен стрес у децата. Например отдалечаването от семейството създава стрес за децата. Когато те не могат да общуват ефективно с другите, това се влошава с времето.

Добрата новина е, че социалните умения могат да се преподават. Никога не е твърде рано да започнете да показвате на децата как да се разбират с другите. Също така, никога не е късно, децата да усъвършенстват уменията си. Започнете първо с най-основните социални умения и продължете да изостряте уменията на детето си с течение на времето.

Изследователите са установили, че децата са имали намаление на кортизола, хормон, отделян по време на стресови ситуации, след като са научили нови социални умения.

Споделяне

Готовността да споделите лека закуска или да споделите играчка може да бъде от голяма полза, за да помогнете на децата да създадат и запазят приятели. Според проучване, публикувано в „Психологическа наука“, децата на двегодишна възраст могат да проявят желание да споделят с другите, но обикновено само когато ресурсите им са в изобилие.

Децата на възраст между три и шест години обаче често са егоисти, когато става въпрос за споделяне на ресурси, които са им в дефицит. Децата може да не са склонни да споделят половината от бисквитките си с приятел, защото това означава, че ще имат по-малко да се наслаждават. Същите тези деца може лесно да споделят играчка, с която вече не се интересуват да играят.

До седем или осем години децата стават по-загрижени за справедливостта и са по-склонни да споделят. Децата, които се чувстват добре със себе си, често са по-склонни да споделят и споделянето им помага да се чувстват добре за себе си. Научаването на децата да споделят може да помогне за повишаване на самочувствието им.

  • Как да практикувате

Въпреки че може да не искате да принуждавате детето си да споделя определени играчки или с определени деца, можете редовно да насърчавате споделянето, когато го сметнете за редно.

Похвалете детето си за споделянето и обяснете как това кара другите деца да се чувстват. Кажете нещо като: „Ето, като споделите закуската си със детето, ти го накара да се чувства щастливо. Това е хубаво нещ, нали? „.

Сътрудничество

Сътрудничеството означава съвместна работа за постигане на обща цел. Децата, които сътрудничат, са уважителни, когато другите отправят искания. Те също допринасят, участват и помагат.

Добрите умения за сътрудничество са от съществено значение за успешното разбиране в общността. Вашето дете ще трябва да си сътрудничи с другите деца на детската площадка, както и по-късно в класната стая.

Сътрудничеството е важно и когато детете ви стане възрастен човек. Повечето работни среди процъфтяват поради способността на служителите да работят заедно като екип. Сътрудничеството е от ключово значение и в романтичните отношения.

На около три и половина години, малките деца могат да започнат да работят със своите връстници по обща цел. За децата сътрудничеството може да включва всичко, от изграждане на кула от играчки заедно до игра на игра, която изисква всички да участват.

Някои може да заемат ръководна позиция, докато други ще се чувстват по-комфортно, следвайки инструкциите. Така или иначе, сътрудничеството е чудесна възможност децата да научат повече за себе си.

  • Как да практикувате

Говорете за важността на екипната работа и как работата е по-добра, когато всички се включат.

Създайте възможности за цялото семейство да работят заедно. Независимо дали възлагате на всеки определена работа, когато приготвяте храна или възлагате специфични задължения, които са неразделна част от семейството, подчертайте важността на сътрудничеството.

Слушане

Слушането не е просто да мълчите, това означава наистина да усвоите това, което някой друг казва. Слушането също е критичен компонент на здравословната комуникация. В края на краищата голяма част от обучението в училище зависи от способността на детето да слуша какво казва учителят.

Усвояването на материала, воденето на бележки и размисълът върху казаното става още по-важно, когато детето ви напредва академично. Даването на много възможности на вашето дете да практикува слушане, може да засили това умение.

Важно е детето ви да расте, като знае как да слуша шефа, романтичен партньор и приятелите си. Това умение може да бъде още по-трудно умение за овладяване в ерата на цифровите устройства, тъй като толкова много хора са склонни да зяпат смартфоните си, когато участват в разговор.

  • Как да практикувате

Когато четете книга на децата си, периодично спирайте и ги помолете да ви разкажат за това, което четете. Направете пауза и кажете: „Кажи ми какво си спомняш от историята досега.“

Помогнете им да попълнят всички пропуски, които им липсват, и ги насърчете да продължат да слушат, докато вие продължавате да четете. Не им позволявайте да прекъсват другите, когато говорят.

Следвайки указанията

Децата, които се борят да следват указанията, вероятно ще изпитат различни последици. От това, че трябва да преработват домашните си задачи до наказания за лошо поведение. Неспазването на указанията може да бъде голям проблем.

Независимо дали инструктирате децата си да почистват стаите си или им казвате как да подобрят футболните си умения, важно е децата да могат да се ориентират и да следват инструкциите.

Преди да можете да очаквате от детето ви да се справи добре с изпълнението на указания е, от съществено значение, да се запознаете добре с даването на указания. Някои грешки, които трябва да се избягват:

  1. Не давайте на малко дете повече от едно указание наведнъж. Вместо да казвате: „Подреди си обувките, прибери си книгите и си измий ръцете“, изчакайте, докато обувките се вдигнат, преди да дадете следващата команда.
  1. Не формулирайте указанията си като въпрос. Питайки: „Би ли подредила играчките, сега?“ означава, че децата ви имат възможност да кажат „не“. След като дадете указания на децата си, помолете ги да повторят казаното от вас. Попитайте: „Какво трябва да направиш сега?“ и изчакайте то да ви обясни какво е чуло да казвате.
  1. Не забравяйте, че грешките са нормални. Нормално е малките деца да се разсейват, да се държат импулсивно или да забравят какво трябва да правят. Вижте всяка грешка като възможност да им помогнете да усъвършенстват уменията си.
  • Как да практикувате

Похвалите детето си, че следва указанията, като казва неща като „Благодаря, че изключи телевизора още първия път, като ти казах“.

Ако децата ви се борят да следват указанията, дайте им възможност да практикуват следвайки прости команди. Кажете неща като „Моля, подай ми тази книга“, и след това незабавно похвали за следващите указания.

Уважаване на личното пространство

Някои деца имат естествено чувство за разстоянито, нужно за комуникация. Други пълзят до скута на околните, без да подозират, че другият индивид се чувства неудобно. Важно е да научите децата как да уважават личното пространство на другите хора.

Създайте домакински правила, които насърчават децата да уважават личното пространство на другите хора. „Почукай, когато вратата е затворена“, и „Не докосвай другите, докато говориш с тях“, са само няколко примера.

Ако детето ви грабва нещата от ръцете на хората или бута, когато е нетърпеливо, установете последствията. Ако детето ви се качи в скута на познати или стои твърде близо до хората, докато говори, използвайте го като учебен момент. Отделете детето си настрана и предоставете някои инструктажи по въпросите на личното пространство.

  • Как да практикувате

Научете децата си да стоят на една ръка разстояние от хората, когато говорят. Когато стоят на опашка, говорете за това колко близо да бъдете до човека пред себе си и говорете за това да държите ръцете близо до себе си. Можете да играете различни сценарии, за да им помогнете да практикуват описването на подходящо лично пространство.

Осъществяване на контакт с очите

Добрият контакт с очите е важна част от комуникацията. Някои деца се борят да погледнат човека, с когото говорят. Независимо дали детето ви е срамежливо и предпочита да се взира в пода или просто няма да вдигне поглед, когато е погълнато от друга дейност, подчертайте значението на добрия контакт с очите.

Ако детето ви се бори с контакта с очите, предлагайте бързи напомняния след това. С нежен глас попитайте: „Къде трябва да отидат очите ти, когато някой ти говори?“. Не искате да причинявате на срамежливото дете допълнително безпокойство. И похвали, когато детето ви се сети да гледа хората, когато говорят.

  • Как да практикувате

Може дори да покажете на децата си какво е чувството да водиш разговор с някой, който не осъществява контакт с очите:

• Помолете ги да споделят история, докато се взирате в земята, затваряте очи или гледате навсякъде, освен в тях.

• Поканете ги да разкажат друга история и да установят подходящ зрителен контакт, докато говорят.

• След това обсъдете какво е усещането във всеки сценарий.

Използване на маниери

Казването „моля и благодаря“ и използването на добри маниери на масата могат да помогнат на детето ви да привлече заслужено внимание. Учителите, другите родители и други деца ще уважават добре възпитаното дете.

Разбира се, преподаването на маниери понякога може да се превърне в трудна битка. От силно оригване на масата до действие на неблагодарност, всички деца ще позволят на маниерите си да излизат през прозореца понякога. Важно е обаче децата да знаят как да бъдат учтиви и уважителни, особено когато са в домовете на други хора или в училище.

  • Как да практикувате

Бъдете добър пример за подражание с маниерите си. Това означава редовно да казвате „Не, благодаря“ и „Да, моля“ на детето си.

Използвайте маниерите си, когато общувате с други хора. Предлагайте напомняния, когато децата ви забравят да използват маниери и ги хвалете, когато са постъпили учтиво.

Нещо в заключение за 7-те най-важни социални умения за деца

Ако изглежда, че детето ви се бори със социалните умения повече от другите деца, говорете с вашия педиатър. Въпреки че може да отнеме само малко допълнително подсилване и зрялост, за да наваксате, липсата на социални умения също може да бъде знак и за други проблеми.

Децата с проблеми с психичното здраве като разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD) или аутизъм може да са по-малко социални. Лекарят може да оцени състоянието на детето ви и да определи дали е необходима работа за подобряване на социалните умения. Избери обучение, което пасва най-добре на твоето дете.