Skillception

8 дигитални умения за деца

8 дигитални умения за деца, от които всички се нуждаят Преди едно поколение ИТ и дигиталните медии бяха нишови умения. […]

дигитални умения за деца

8 дигитални умения за деца, от които всички се нуждаят

Преди едно поколение ИТ и дигиталните медии бяха нишови умения. Днес те са основна компетентност, необходима за успех в повечето кариери.

Ето защо тези дигитални умения за деца са съществена част от всеобхватната образователна рамка. Без национална програма за дигитално образование управлението и достъпът до технологиите ще бъдат разпределени неравномерно. Това ще изостри неравенството и ще попречи на социално-икономическата мобилност.

Какъв е вашият „DQ“ или Дигитален интелект?

Предизвикателството пред преподавателите е да преминат отвъд мисленето за ИТ като инструмент или „платформи за образование с възможност за ИТ“. Вместо това те трябва да помислят как да възпитават способността и увереността на учениците да превъзхождат както онлайн, така и офлайн в свят, където дигиталните медии са повсеместни.

Подобно на IQ или EQ – които използваме, за да измерим нечия обща и емоционална интелигентност, познанията и управлението на дигитални медии на дадено лице е компетентност, която може да се измери. Наричаме го DQ: Дигитален интелект. И добрата новина е, че DQ е интелигентност, която е силно адаптивна.

DQ може да бъде разделен на три нива:

Ниво 1: Дигитално гражданство

Способността да се използват дигитални технологии и медии по безопасни, отговорни и ефективни начини.

Ниво 2: Дигитално творчество

Способността да станете част от цифровата екосистема чрез съвместно създаване на ново съдържание. Както и превръщане на идеите в реалност чрез използване на цифрови инструменти

Ниво 3: Дигитално предприемачество

Способността да се използват цифрови медии и технологии за решаване на глобални предизвикателства или за създаване на нови възможности.

Защо пренебрегваме дигиталното гражданство?

От трите гореизброените нива, дигиталното творчество е най-малко пренебрегвано. Тъй като все повече училища се опитват да предоставят на децата известна степен на медийна грамотност. А също и кодиране и дори роботика. Като всички те се разглеждат като пряко свързани с бъдещата заетост и създаването на работни места. По същия начин има основни образователни инициативи от американския code.org до африканския IamTheCode.org. Те насърчават достъпа до образование за програмиране.

Дигиталното предприемачество също се насърчава активно, особено във висшето образование. Много водещи университети са приели и разработили нови курсове или инициативи, като технологично предприемачество и предприемачески хакове за насърчаване на култура на иновациите. Дори започваме да виждаме глобални движения, които подхранват социалното предприемачество сред децата чрез програми за наставничество, като Фондация „Мара“ и училищни програми.

Но дигиталното гражданство често е пренебрегвано от преподаватели и лидери. Това е независимо от факта, че е от съществено значение за способността на човек да използва технологии и да живее в дигиталния свят. Както и, че е потребност, която възниква от много ранна възраст. Детето трябва да започне да учи дигитално гражданство възможно най-рано, в идеалния случай, когато започне активно да използва игри, социални медии или дисплейно устройство.

Дигиталните умения, които нашите деца трябва да научат

Педагозите са склонни да мислят, че децата ще усвоят тези умения сами или че тези умения трябва да се възпитават у дома. Въпреки това, поради разликата в дигиталното поколение, като поколение Z е първото, което наистина е израснало в ерата на смартфоните и социалните медии, нито родителите, нито учителите знаят как да оборудват адекватно децата с тези умения.

Малките деца са твърде често изложени на кибер рискове като пристрастяване към технологиите, кибертормоз и подстракаване. Те могат също така да абсорбират токсични поведенчески норми, които влияят върху способността им да взаимодействат с другите. И докато повечето деца се сблъскват с подобни предизвикателства, проблемното излагане се засилва за уязвимите деца. Включително тези със специални нужди, малцинствата и икономически необлагодетелстваните. Те са не само по-често изложени на риск, но и са изправени пред по-тежки последствия.

И така, какви умения трябва да преподаваме на децата си, като част от тяхното дигитално гражданство?

Ето ви 8 дигитални умения за деца:

Дигитална гражданска идентичност: способността за изграждане и управление на здравословна идентичност онлайн и офлайн, по честен и почтен начин.

Управление на времето пред екрана: способността да управлявате времето пред екрана, многозадачността и ангажираността в онлайн игри и социални медии чрез самоконтрол.

Управлението на кибертормоза: способността да се идентифицират ситуации на кибертормоз и да се борави с тях разумно

Управлението на киберсигурността: способността за защита на нечии данни чрез създаване на силни пароли и справяне с различни кибератаки

Управление на поверителността: възможността за обработка с усмотрение на цялата лична информация, споделяна онлайн, за защита на неприкосновеността на личния живот на другите

Критично мислене: способността да се прави разлика между вярна и невярна информация, добро и вредно съдържание, надеждни и съмнителни контакти онлайн

Дигитални отпечатъци: Способността да се разбере същността на цифровите отпечатъци и техните последици от реалния живот и да се управляват отговорно.

Дигитална съпричастност: способността да се показва съпричастност към собствените и чуждите нужди и чувства онлайн.

Как изглежда качественото дигитално образование

Качественото образование по дигитално гражданство трябва да включва възможности за оценка и обратна връзка. Инструментите за оценка трябва да бъдат както изчерпателни, така и адаптивни, за да се оценят не само твърдите, но и меките DQ умения. В крайна сметка такива оценки трябва да служат като средство за осигуряване на обратна връзка, която дава на децата по-добро разбиране на собствените им силни и слаби страни, така че те да могат да намерят свои собствени пътища към успеха.

В крайна сметка националните лидери трябва да разберат значението на цифровото гражданство като основа на дигиталното разузнаване. Образователните системи трябва да определят като приоритет прилагането на програми за дигитално гражданство като част от общата образователна рамка за DQ.

Най-важното е, че хората трябва да започнат обучение по дигитално гражданство в собствената си сфера на влияние. Родители в домовете си, учители в своите класове и лидери в своите общности.

Няма нужда да чакате. Всъщност няма време за чакане. Децата вече са потопени в дигиталния свят и влияят върху това как ще изглежда този свят утре. От нас зависи да гарантираме, че те са оборудвани с уменията и подкрепа, за да го превърнат в място, където могат да процъфтяват.