Skillception

9 знака за ниска емоционална интелигентност

Ниска емоционална интелигентност Познавате ли някой, който изглежда сякаш никога не може да контролира емоциите си? Може би те постоянно […]

ниска емоционална интелигентност

Ниска емоционална интелигентност

Познавате ли някой, който изглежда сякаш никога не може да контролира емоциите си? Може би те постоянно правят или казват грешни неща в неподходящо време. Или може би винаги съдят другите, но трудно приемат критика. Ако това описва някого, когото познавате, има големи шансове този човек да се бори с ниска емоционална интелигентност.

Какво е ниска емоционална интелигентност?

Ниската емоционална интелигентност се отнася до неспособността да възприемате точно емоциите (както собствените си, така и на другите хора) и да използвате тази информация, за да насочвате вашето мислене и действия.

Емоционалната интелигентност (понякога наричана „емоционален коефициент“ или „EQ“) е от съществено значение за всеки аспект от живота. Всъщност много експерти сега смятат, че EQ всъщност може да е по-важен от IQ за определяне на общия успех в живота. Като такъв, с ниска EQ или нисък емоционален интелект може да повлияе отрицателно не само на вашите междуличностни отношения, но и на вашето психическо и физическо здраве.

Когато някой има ниска EQ, има много начини това да се разбере. По-долу са девет класически признака на хора с ниска емоционална интелигентност.

Те винаги трябва да са „прави“

Сигурно познавате някого, който редовно влиза в спорове с другите. Приятели, семейство, колеги и дори случайни непознати се оказват замесени в спорове с тези спорни лица.

Хората с ниска EQ често спорят до смърт, докато отказват да слушат какво има да каже някой друг. Дори ако им предоставите доказателство, че грешат, те ще твърдят, че вашите факти са погрешни.

Те трябва да спечелят на всяка цена и намират за невъзможно просто да се съгласят с другия. Това е особено вярно, ако другите хора са критични към това как индивидът не разбира какво чувстват другите.

Те не се опитват да видят  чувствата на другите

Много хора с ниска EQ привидно не забелязват чувствата на другите. Те могат да бъдат искрено изненадани, че партньорът им е ядосан или че колегите им не ги харесват.

Не само това, но се дразнят, когато другите очакват от тях да разберат как се чувстват.

Те се държат безчувствено

В по-голямата си част хората с ниска емоционална интелигентност не знаят правилното нещо, което да кажат. Те могат също така да не успеят да подберат подходящо време за изказване на думите.

Например, те могат да кажат нещо безчувствено на погребение или да се пошегуват веднага след трагично събитие. Ако реагирате остро на тяхната реакция, те ще се държат така, сякаш вие сте прекалено чувствителни.

Тъй като изпитват трудности с разбирането на емоциите на другите, не е изненадващо, че не са в състояние да интерпретират и да реагират по подходящ начин на емоционалния тон и атмосфера.

Те обвиняват другите за проблемите си

Хората с ниска емоционална интелигентност имат малко разбиране за това как емоциите им могат да доведат до проблеми. Единственото нещо, което човек с ниска емоционална интелигентност няма да направи, е да се държи отговорен за своите действия.

Когато нещо се обърка, първата им реакция е да намерят някого или нещо друго, за което да бъдат виновни. Те биха могли да предположат, че нямат друг избор за това, което са направили и че другите просто не разбират тяхната ситуация.

Например, ако четат съобщенията ви в телефона, вината е, че оставяте телефона си отключен. Ако не успеят да изпълнят задание, счупят прозорец, не получат работата или изгорят вечерята, по някакъв начин те ще прехвърлят вината на някой друг.

Те имат лоши умения за справяне със стресови ситуации

Неспособността да се справите с емоционално заредени ситуации може да бъде индикатор за ниско EQ. Силните емоции, независимо дали са свои или тези на други, са трудни за разбиране за хората с ниска емоционална интелигентност.

Тези хора често се отдалечават от тези ситуации, за да избегнат справянето с емоционалните последици. Скриването на истинските им емоции също е много често.

Те имат емоционални изблици

Способността за регулиране на емоциите е един от компонентите на емоционалната интелигентност. Хората с ниска EQ често се борят да разберат и контролират емоциите си. Може да реагират реактивно без да разберат какво наистина чувстват или защо са толкова разстроени.

Човек, на който липсва емоционална интелигентност, може също да има неочаквани емоционални изблици, които изглеждат преувеличени и неконтролируеми. Най-малките неща ги превръщат в тирада, която може да продължи минути, дори часове.

Те се борят с връзките

Хората с ниска EQ често имат много малко близки приятели. Това е така, защото близките приятелства изискват взаимно даване и вземане, споделяне на емоции, състрадание и емоционална подкрепа. Всички характеристики на хората с ниско EQ обикновено липсват. Вместо това хората с ниска емоционална интелигентност често излизат като абразивни и безчувствени.

Те обръщат разговорите към себе си

Емоционално неинтелигентните хора са склонни да доминират в разговора. Дори ако задават въпроси и изглежда, че внимателно слушат, те винаги намират начин да върнат всичко обратно към тях. Обикновено те трябва да докажат, че каквото и да изпитват околните, те са го преживели по-добре или по-зле.

Каквото и да кажете, те са били там и вече са го правили. Били сте участник в автомобилна катастрофа? Те също са били … и кучето им умряло. Отиваш да изкачиш връх Килиманджаро? Те вече са се изкачили на връх Еверест преди четири години. Те могат да ви изпратят списък със съвети, ако искате!

И накрая

Ниската емоционална интелигентност може да причини проблеми в много области на живота ви. За щастие има неща, които можете да направите, за да увеличите емоционалната си интелигентност. Изостряне на уменията ви по емоционална интелигентност може да подобри вашите лични и професионални отношения.