Skillception

Защо да избера кариера в Data Science?

Data Science специалист се превърна в революционна технология, за която сякаш всеки говори. Приветствана като „най-секси работа на 21 -ви […]

Data Science специалист

Data Science специалист се превърна в революционна технология, за която сякаш всеки говори. Приветствана като „най-секси работа на 21 -ви век“, Data Science е модна дума, в която много малко хора знаят за технологията в нейния истински смисъл.

Въпреки че много хора искат да станат data scientist, от съществено значение е да се претеглят плюсовете и минусите на науката за данни и да се даде истинската картина. В тази статия ще обсъдим подробно тези точки и ще ви предоставим необходимата информация за Data Science специалист.

Въведение в Data Science

Data Science е изследване на данните. Става въпрос за извличане, анализиране, визуализиране, управление и съхраняване на данни за създаване на прозрения. Тези прозрения помагат на компаниите да вземат мощни решения, основани на данни. Data Science изисква използването както на неструктурирани, така и на структурирани данни.

Това е мултидисциплинарна област, която има своите корени в статистиката, математиката и компютърните науки. Това е едно от най-търсените работни места поради изобилието от позиции в областта на науката за данни и е с висока доходоносна скала. И така, това беше кратка информация за науката за данните, сега нека разгледаме плюсовете и минусите на data scince.

Плюсове и минуси на Data Science

Областта на науката за данните е огромна и има свой собствен дял от предимства и ограничения. Така че тук ще измерим плюсовете и минусите на Data Science. Тази статия ще ви помогне да оцените себе си и да вземете правилния курс в областта на data science.

Предимства на Data Science специалист

Различните предимства на Data Science са следните:

1. Има силно търсене на пазара.

Науката за данните е много търсена уменеие за работа. Бъдещите търсещи работа имат много възможности. Това е най-бързо развиващата се работа в Linkedin и се прогнозира, че ще създаде 11,5 милиона работни места до 2026 г. Това прави Data Science силно работещ сектор.

2. Изобилие от позиции.

Има много малко хора, които имат необходимите умения, за да станат завършен data scinetist. Това прави Data Science по-малко наситен в сравнение с други IT сектори.

Следователно Data Science е изключително богато поле за изява и има много възможности. Областта на data science е с голямо търсене, но с ниско предлагане на специалисти.

3. Високоплатена кариера.

Data Science е една от най-високоплатените работни места. Според Glassdoor, специалистите в data science печелят средно 116 100 долара годишно. Това прави Data Science изключително доходоносна възможност за кариера.

4. Data Science е универсална наука.

Има многобройни приложения на Data Science. Тя се използва широко в здравеопазването, банкирането, консултантските услуги и индустрията за електронна търговия. Науката за данните е много гъвкава област. Следователно ще имате възможност да работите в различни области.

5. Науката за данните прави данните по-добри.

Компаниите изискват квалифицирани специалисти по данни, които да обработват и анализират техните данни. Те не само анализират данните, но и подобряват качеството им. Следователно Data Science се занимава с обогатяване на данни и добавят стойност към компянията в която работят.

6. Data scientist e много престижна позиция.

Специалистите в data science позволяват на компаниите да вземат по-интелигентни бизнес решения. Компаниите разчитат на Data Scientists и използват техния опит, за да предоставят по-добри резултати на своите клиенти. Това дава на Data Scientists важна позиция в компанията.

7. Няма скучни задачи.

Data Science е помогнала на различни индустрии да автоматизират излишни задачи. Компаниите използват исторически данни за обучение на машини, за да изпълняват повтарящи се задачи. Това опрости тежките работни места, поемани от хората преди.

8. Data science прави продуктите по-интелигентни.

Науката за данните включва използването на машинно обучение, което дава възможност на индустриите да създават по-добри продукти, съобразени специално с клиентския опит.

Например, препоръчаните системи, използвани от уебсайтовете за електронна търговия, предоставят персонализирана информация на потребителите въз основа на техните исторически покупки. Това позволи на компютрите да разберат човешкото поведение и да вземат решения, основани на данни.

9. Науката за данните може да спасява животи.

Секторът на здравеопазването е значително подобрен благодарение на Data Science. С появата на машинното обучение стана по-лесно откриването на тумори в ранен стадий. Също така много други индустрии на здравеопазване използват Data Science, за да помогнат на своите клиенти.

10. Науката за данните може да ви направи по-добър човек.

Data Science не само ще ви даде страхотна кариера, но и ще ви помогне в личностното израстване. Ще можете да имате отношение към решаване на проблеми. От много роли в Data Science свързват ИТ и управление, ще можете да се насладите на най-доброто от двата свята.

Недостатъци на Data Science

Въпреки че Data Science е много доходоносен вариант за кариера има и различни недостатъци в тази област. За да разберем пълната картина на Data Science, трябва да знаем и ограниченията на Data Science. Някои от тях са следните:

1. Data Science е много широк термин.

Наука за данни е много общ термин и няма точно определение. Макар да се е превърнал в широко използвана дума, много е трудно да се запише точното значение на Data Scientist. Специфичната роля на Data Scientist зависи от областта, в която компанията е специализирана.

Докато някои хора описват Data Science като четвъртата парадигма на науката, малко критици го наричат ​​просто ребрандиране на статистиката.

2. Овладяването на Data Science е почти невъзможно.

Като смесица от много области, Data Science произтича от статистиката, компютърните науки и математиката. Далеч от възможното е да овладеете всяка област и да бъдете еквивалентно експертни във всички тях.

Докато много онлайн курсове се опитват да запълнят празнината в уменията, с която се сблъсква индустрията за Data Science, все още не е възможно да бъдете завършени специалисти с оглед на необятността на областта.

Човек с опит в статистиката може да не успее да овладее компютърни науки в кратки срокове, за да стане опитен data scientist. Следователно, това е постоянно променящо се, динамично поле, което изисква лицето да продължи да изучава различните полета на Data Science.

3. Изисква се голямо количество познания в областта.

Друг недостатък на Data Science е зависимостта му от Domain Knowledge. Човек със значителен опит в статистиката и Компютърните науки ще се затруднят да решат проблема с Data Science без познанията му.

Същото важи и за обратното. Например, здравната индустрия, работеща върху анализ на геномни последователности, ще изисква подходящ служител с известни познания по генетика и молекулярна биология.

Това позволява на data science специалистите да вземат изчислени решения, за да помогнат на компанията. За Data Scientist от различен произход обаче става трудно да придобие специфични познания в областта. Това също затруднява миграцията от една индустрия в друга.

4. Произволни данни могат да дадат неочаквани резултати.

Data Scientist анализира данните и прави внимателни прогнози, за да улесни процеса на вземане на решения. Много пъти предоставените данни са произволни и не дават очаквани резултати. Това също може да се провали поради слабото управление и лошото използване на ресурсите.

5. Проблем с поверителността на данните.

За много индустрии данните са тяхното гориво. Data Science специалистите помагат на компаниите да вземат решения, основани на данни. Използваните в процеса данни обаче могат да нарушат поверителността на клиентите.

Личните данни на клиентите са видими за компанията майка и понякога могат да причинят изтичане на данни поради липса на сигурност. Етичните въпроси относно запазването на поверителността на данните и тяхното използване са загриженост за много индустрии.

Заключителни думи за Data Science специалист

След като преценим плюсовете и минусите на Data Science, можем да си представим пълната картина на тази област. Въпреки че Data Science е област с много доходоносни предимства, тя също страда от своите недостатъци.

Тъй като е по-малко наситено и високоплатено поле, което е революционизирало няколко сфери на живота, то също има свои собствени основи, когато се има предвид необятността на областта и нейната междудисциплинарна природа.

Науката за данните е постоянно развиваща се област, която ще ви отнеме години, за да придобиете умения. В крайна сметка от вас зависи да решите дали плюсовете на Data Science ви мотивират да приемете това като бъдеща кариера или минусите, които ви помагат да вземете внимателно решение.

Вижте повече за 10 умения, за да бъдеш програмист