Skillception

IT кариера

Защо да изберете IT кариера? Чудите се дали IT кариера е подходяща за Вас. Отговорът е да, ако търсите професия […]

IT кариера

Защо да изберете IT кариера?

Чудите се дали IT кариера е подходяща за Вас. Отговорът е да, ако търсите професия с много възможности за развитие. Освен доброто заплащане, благодарение на кариерата в този бизнес ще придобиете много нови полезни знания и умения. Специалистите от IT бранша се търсят както в България, така и в световен мащаб, защото индустрията се разраства и има нужда от нови кадри. 

IT бизнесът предлага множество направления, защото се развива стремително. В резултат на това кадрите в него се специализират в различни ниши, което им позволява да достигнат високо професионално ниво. Наред с това кариерата в IT предлага много възможности за преквалификация, бързо израстване в йерархията на компанията или развитие на успешен собствен бизнес.

Какви са възможните професии?

Професиите в IT индустрията са много. Програмист/софтуерен разработчик – това са хората, които пишат програмния код и създават софтуера. Front-end разработчиците отговарят за външния вид на софтуера. Софтуерните инженери са тези, които създават приложения за Android, iPad, Windows.

Други търсени кадри са специалистите Technical support, които са незаменими при проблеми с хардуера или със софтуерните програми, необходими на всяка една съвременна компания. Освен техническата поддръжка, друга много важна специалност от IT индустрията са т. нар. тестери на различни програми или QA инженери. Те са занимават със следене и тестване на качеството на различните софтуерни продукти.

Какви умения са Ви необходими, за да започнете работа в ИТ индустрията?

Преди всичко е необходимо да имате техническа грамотност. Придобиването на добри технически познания става през целия живот. Непрестанното учене и усъвършенстване на Вашите професионални качества и умения е предпоставка за успех. Разбира се едно добро начало са курсовете, които различни компании и школи предлагат. В зависимост от специалността, която сте си избрали ще е необходимо да научите някои от компютърните езици, да развиете логическо мислене, да познавате фирмата, в която работите, да сте внимателни и да обръщате внимание на детайлите.

Освен конкретно професионалните си умения е силно препоръчително да работите и върху т. нар. софт скилс, които се изразяват в умения за общуване, екипност, изградена ценностна система, съответстваща на тази на фирмата, вътрешна мотивация за работа, дисциплина и желание за развитие.

Прочете какви са кариерните възможности с Javascript.