Лична мотивация –  това е най-краткият път към ефективността

Мотивацията е жизнената енергия на всеки един от нас, това е, което ни кара да се движим, да общуваме, да придобиваме знания, да пътуваме, да живеем активно и т.н.

Хората обаче забравят, че за всеки тази енергия е насочена единствено в собствената си, лична, присъща посока. Водейки диалог с другите, мотивирайки колеги, подчинени, близки хора да изпълняват задачи, предлагайки промени на лидера, повечето от нас дори не се замислят, че нашият партньор, опонент, колеги могат да имат напълно различни „движещи сили” за вземане на решение. И влизайки във взаимодействие с други хора, ние всъщност водим диалог със себе си. Ние харчим енергия, време, емоции, но не получаваме очаквания резултат, губим желание да направим нещо за растежа и развитието си.

Разбирането какво ни мотивира в развитието е може би най-важното условие, което гарантира лична ефективност и вътрешна хармония. Много публикации са посветени на концепцията за лична мотивация и се обръща достатъчно внимание, но всички дискусии са свързани главно с професионалната сфера. А така се губи дълбокият смисъл на понятието „мотивация“.

Защо имаме нужда от лична мотивация

Ако се замисляме какво е необходимо и важно за всеки конкретен човек, повечето от трудностите във връзката ще отминават от само себе си. Но, на първо място, за да постигнете това, което искате, трябва ясно да сте наясно с мотивите, които да Ви тласкат към действие.

Възможно е това, което правите всеки ден, да не отговаря на вашите естествени характеристики и това да е причината за постоянния стрес и неудовлетворение, които повечето хора изпитват. За да бъдете ефективни, както в личните отношения, така и в професионалната сфера, е необходимо преди всичко да осъзнаете природните си особености, качества, личните си мотивиращи фактори.

Пътят към личната ефективност и реализирането на собствените Ви желания е възможен, само ако разбирате себе си, природата си, истинските си мотиви. Единствено и  само разбирайки се със себе си, всеки от нас може ефективно да изгради взаимоотношения и кариера, като започне да реализира целите си, вместо да помага на другите да постигнат целите си.