Skillception

Лична мотивация

Лична мотивация –  това е най-краткият път към ефективността Мотивацията е жизнената енергия на всеки един от нас, това е […]

лична мотивация

Лична мотивация –  това е най-краткият път към ефективността

Мотивацията е жизнената енергия на всеки един от нас, това е нещото, което ни кара да се движим, да общуваме, да придобиваме знания, да пътуваме, да живеем активно и т.н.

Хората обаче забравят, че за всеки тази енергия е насочена единствено в собствената си, лична, присъща посока. Водейки диалог с другите, мотивирайки колеги, подчинени, близки хора да изпълняват задачи, предлагайки промени на лидера, повечето от нас дори не се замислят, че нашият партньор, опонент, колега може да има напълно различни „движещи сили” за вземане на решение. И влизайки във взаимодействие с други хора, ние всъщност водим диалог със себе си. Ние харчим енергия, време, емоции, но не получаваме очаквания резултат, губим желание да направим нещо за растежа и развитието си.

Разбирането какво ни мотивира в развитието е може би най-важното условие, което гарантира лична ефективност и вътрешна хармония. Много публикации са посветени на концепцията за лична мотивация и се обръща достатъчно внимание, но всички дискусии са свързани главно с професионалната сфера. А така се губи дълбокият смисъл на понятието „мотивация“.

Защо имаме нужда от лична мотивация

Ако се замисляме какво е необходимо и важно за всеки конкретен човек, повечето от трудностите във връзката ще отминават от само себе си. Но на първо място, за да постигнете това, което искате, трябва ясно да сте наясно с мотивите, които да Ви тласкат към действие.

Възможно е това, което правите всеки ден, да не отговаря на вашите естествени характеристики и това да е причината за постоянния стрес и неудовлетворение, които повечето хора изпитват. За да бъдете ефективни, както в личните отношения, така и в професионалната сфера, е необходимо преди всичко да осъзнаете природните си особености, качества, личните си мотивиращи фактори.

Пътят към личната ефективност и реализирането на собствените Ви желания е възможен, само ако разбирате себе си, природата си, истинските си мотиви. Единствено и само, разбирайки се със себе си, всеки от нас може ефективно да изгради взаимоотношения и кариера, като започне да реализира целите си, вместо да помага на другите да постигнат целите си.

Какво да правите, когато нямате лична мотивация

Независимо дали не можете да се мотивирате да почистите дома си или просто не се чувствате мотивирани да отслабнете, липсата на лична мотивация може да бъде най-голямата пречка за постигане на целите ви.

Когато нямате лична мотивация да изпълните задача (или дори да я стартирате), помислете за възможните причини, поради които се борите. След това разработете план, който да ви помогне да се самомотивирате да започнете.

Имайте предвид, че не всяка стратегия работи за всички или във всяка ситуация. Направете някои поведенчески експерименти, за да видите кои стратегии най-добре ви помагат да постигнете целите си.

Помислете за причината „Защо“

Понякога не липсата на лична мотивация е основната причина, за да не направите. Понякога това е просто симптом на по-голям проблем.

Например, ако сте перфекционист, липсата на мотивация може да произтича от страх, че няма да изпълните задачата безупречно. Докато не се справите с това, трябва да бъдете перфектни, мотивацията ви вероятно няма да се увеличи.

Понякога липсата на мотивация може да ви накара да отлагате. И колкото повече отлагате, толкова по-малко мотивирани се чувствате. В този случай подобряването на личната ви мотивация да свършите работа може да ви помогне да се чувствате по-добре и да се представяте по-добре.

Затова е важно да отделите няколко минути, за да помислите защо може да имате проблеми с мотивацията си. Ето няколко често срещани причини за липса на мотивация:

Избягване на дискомфорт. Независимо дали не искате да се чувствате отегчени, когато изпълнявате обикновена задача, или се опитвате да избегнете чувството на разочарование, като се отклонявате от трудно предизвикателство, понякога липсата на мотивация произтича от желанието да се избегнат неудобните чувства.

Съмнение в себе си. Когато мислите, че не може да направите нещо или сте убедени, че не можете да толерирате бедствието, свързано с определена задача, вероятно ще се мъчите да започнете.

• Поетите прекалено много задачи. Когато прекалено много неща се случват в живата ви, най-вероятно ще се почувствате съкрушени. А бъдете сигурни, че това е чувство, което може да намали личната ви мотивация.

Липса на ангажираност към дадена цел. Приемането на задача, просто защото сте се чувствали задължени или декларирането на резолюция под натиск от страна на връстниците, може да означава, че сърцето ви наистина не е в нея. Най-вероятно няма да предприемете действия, когато не сте отдадени на целта си.

• Проблеми с психичното здраве. Липсата на лична мотивация е често срещан симптом на депресия. Той може да бъде свързан и с други психични заболявания, като например тревожност. Затова е важно да прецените дали психичното ви здраве може да повлияе на нивото ви на мотивация.

Това са само няколко често срещани причини, поради които на хората понякога им липсва лична мотивация. Може да откриете, че липсата на мотивация произтича от други проблеми, като страха от това, което хората мислят или желанието да угоди на всички. Затова внимателно обмислете основните мисли и чувства, които засягат вашите лични подбуди.

Действайте така, сякаш се чувствате мотивирани

Може и да успеете да се подлъжете, за да се почувствате мотивирани, като промените поведението си. Действайте така, сякаш се чувствате мотивирани и действията ви могат да променят емоциите ви.

Например, вместо да седите на дивана по пижама цял ден в очакване на мотивационен удар, просто се облечете и излезте да се раздвижите. Може да откриете, че предприемането на действия ще увеличи мотивацията ви, което улеснява продължаването.

Затова се запитайте: „Какво бих направил в момента, ако се чувствам мотивиран?“ Помислете какво бихте носили, как бихте мислили и какви действия бихте предприели. След това направете тези неща и вижте дали нивото ви на самомотивация се увеличава.

Аргументирайте противоположното

Когато се борите с личната си мотивация, вероятно ще измислите дълъг списък от причини, поради които не трябва да предприемате никакви действия. Може да си помислите: „Ще бъде твърде трудно“ или „Така или иначе никога няма да го направя.“ Този тип мисли ще ви задържат.

Опитайте да аргументирате обратното. Когато мислите, че ще се провалите, аргументирайте всички причини, поради които може да успеете. Или когато смятате, че не можете да завършите работа, избройте всички доказателства, които показват, че ще можете да изпълните задачата.

Аргументирането на обратното може да ви помогне да видите двата края на спектъра. Също така може да ви напомни, че прекалено песимистичният резултат не е напълно точен.

Има шанс нещата да се получат по-добре, отколкото очаквате. И може да откриете, че разработването на по-балансирана перспектива ще ви помогне да се почувствате по-мотивирани да опитате.

Практикувайте Самосъстрадание

Може би си мислите, че твърдостта към себе си е ключът към самомотивацията. Но суровата самокритика не работи.

Изследванията показват, че самосъстраданието всъщност е много по-мотивиращо, особено когато се борите с несгоди.

Проучване от 2011г., проведено от изследователи от Калифорнийския университет, установява, че самосъстраданието увеличава мотивацията за възстановяване след неуспех. След като са се провалили на тест, учениците прекарвали повече време в учене, когато говорили любезно със себе си. Освен това те съобщават за по-голяма самомотивация да променят своите слабости, като преди това са практикували самоприемане (ключов компонент на самосъстраданието).

Самосъстраданието може също да подобри психичното здраве (което може да увеличи мотивацията). Изследване от 2012г. публикувано в Clinical Psychology Review, открива, че самосъстраданието намалява психологическия стрес, намалява симптомите на тревожност и депресия и намалява вредните ефекти от стреса.

Затова вместо да се биете за грешки или да се самоубиждате, създайте по-добър вътрешен диалог. Това не означава, че трябва да повтаряте преувеличени положителни твърдения като „Аз съм най-добрият човек в света“. Вместо това здравословното самосъстрадание балансира самоприемането и самоусъвършенстването. Познайте честно своите недостатъци, грешки и неуспехи. Но не се отдавайте на жалко парти.

Говорете със себе си като доверен приятел. Задайте си въпроса: „Какво бих казал на приятел, който е имал този проблем?“. Вероятно ще бъдете много по-благосклонен към някой друг, отколкото към себе си. Затова започнете да се отнасяте към себе си като към добър приятел.

Освен това се обучавайте по полезен начин. Практикувайте използването на диалог със себе си, който ви насърчава и ви помага да се възстановите от неуспехите.

Използвайте 10-минутното правило

Когато се страхувате да направите нещо,  като да вървите на бягащата пътека в продължение на 6 километра, ще ви липсва лична мотивация да го направите. Можете обаче да намалите чувството си на страх, като докажете на себе си, че задачата не е толкова лоша, колкото си мислите, или че имате сили да я търпите по-добре, отколкото си представяте.

Правилото за 10 минути може да ви помогне да започнете. Дайте си разрешение да се откажете от задача след 10 минути. Когато достигнете 10-минутната граница, запитайте се дали искате да продължите или да се откажете. Вероятно ще откриете, че имате достатъчно мотивация да продължите.

Така че, ако ви липсва мотивация да започнете да работите по скучен отчет или не можете да се измъкнете от дивана, за да започнете списък със задачи, използвайте правилото за 10 минути, за да се самомотивирате да действате.

Първият старт на дадена задача обикновено е най-трудната част. След като тръгнете обаче е много по-лесно да продължите.

Отидете на разходка сред природата

Свежият въздух, смяна на обстановката и малко упражнения могат да направят чудеса за вашата лична мотивация. Разходката сред природата, за разлика от оживената градска улица, може да бъде особено полезна.

Изследване от 2013 г., публикувано в British Journal of Sports Medicine, установява че ходенето на половин миля през парк намалява умората на мозъка. Да бъдеш сред природата предлага успокояващ ефект, който подмладява мозъка, което може да ти помогне да се мотивираш да се справиш с трудна задача.

Затова вместо да се разхождате по претъпкана улица отидете в парка или ботаническата градина. Да бъдеш заобиколен от природата може да осигури умственото бягство, от което се нуждаеш, за да се върнеш към проекта си, чувствайки се по-мотивиран от преди.

Комбинирайте трудна задача с нещо, което ви харесва

Вашите емоции играят важна роля в нивото ви на мотивация. Ако сте тъжни, отегчени, самотни или тревожни, желанието ви да се справите с трудно предизвикателство или да изпълните досадна задача ще пострада.

Подобрете настроението си, като добавите малко забавление към нещо, за което не сте мотивирани. Ще се почувствате по-щастливи и дори може да очаквате с нетърпение да изпълните задачата, когато тя редовно се комбинира с нещо забавно.

Ето няколко примера:

• Слушайте музика, докато бягате.

• Обадете се на приятел и говорете, докато почиствате къщата.

• Запалете ароматна свещ, докато работите на компютъра си.

• Наемете луксозно превозно средство, когато пътувате за бизнес.

• Поканете приятел да изпълнява поръчки с вас.

• Включете любимото си шоу, докато сгъвате прането.

Просто се уверете, че забавлението ви не влошава ефективността ви. Например гледането на телевизия, докато пишете на хартия, може да ви разсее и да ви забави още повече. Или разговорът с приятел, докато почиствате къщата, може да е толкова разсейващ, че да не можете да обърнете внимание на това, което правите.

Управление на вашия списък със задачи

Трудно е да се чувстваш мотивиран, когато списъкът ти със задачи е поразителен. Ако смятате, че няма надежда да свършите всичко, може да не се опитате да направите нищо.

Имайте предвид, че повечето хора подценяват колко време ще им отнеме нещо. И когато не го свършат навреме, те могат да се възприемат като мързеливи или неефективни. Това може да доведе до обратен ефект, като ги накара да загубят мотивация, което прави още по-трудно постигането на повече неща.

Разгледайте списъка си със задачи и определете дали е твърде дълъг. Ако е така, отървете се от задачи, които не са от съществено значение.

Вижте дали други задачи могат да бъдат преместени в различен ден. Приоритизирайте най-важните неща от списъка и ги преместете нагоре.

Често задавани въпроси

Какво означава лична мотивация?Отговор: Лична мотивация, представена в най-простата си форма е силата, която ви кара да правите нещо. Способността да се мотивирате или така наречената самомотивация е важно умение. Силната лична мотивация кара хората да продължават да се борят дори и след неуспехи. Да се възползват от възможностите и да покажат ангажираност към това, което искат да постигнат.
Пример за лична мотивация?Отговор: Знам, че съм самомотивиран. Давам всичко от себе си за всеки проект и винаги гледам напред към следващата задача. Успешното завършване на един проект и преминаването към следващия е много вълнуващо за мен. Страстен съм към работата си и наистина се радвам да тръгна към следващата голяма цел.
Какво представлява самомотивацията на работното място?Отговор: Служителите, които са самомотивирани, надхвърлят минимума от необходимото. Те знаят какви са целите им, стремят се да намерят по-ефективни начини за приключване на задачите. Хората с висока лична мотивация не се нуждаят от постоянно държане под ръка или напомняния за това какви задачи трябва да бъдат изпълнени. Това от своя страна е добре за бизнеса.
Каква е разликата между мотивация и самомотивация?Отговор: Самомотивацията включва по-високи нива на лично участие, които ни мотивират извън договорни отношения или очакванията на другите. В собствения си опит, какво намирате за по-мощен мотиватор – външни награди като бонуси или вътрешна мотивация като удоволствието от добре свършената работа?
Как да увелича личната си мотивацията?Отговор: Поощрете добре свършената работа. Един от най-важните фактори, които допринасят за мотивацията на служителите, е колко често се признава тяхната упорита работа.
Поставете малки, измерими цели.
Празнувайте резултатите.
Бъдете позитивни.
Не се претоварвайте.
Правете редовни почивки.
Грижете се за здравето си.
Вижте и споделяйте голямата картина.

Към следваща статия