Skillception

Защо е важно да се възпитава емпатия в децата

Защо е важно да се възпитава емпатия в децата Има много причини, поради които родителите трябва да обмислят да учат […]

емпатия в децата

Защо е важно да се възпитава емпатия в децата

Има много причини, поради които родителите трябва да обмислят да учат емпатия. Както и да възпитават емоционална интелигентност у децата си. В основни линии емпатията е способността да се поставиш на мястото на някой друг и да разбереш емоциите и чувствата на този човек.

Защо е важна емоционалната интелигентност и емпатия?

Проучванията показват, че емпатията е основно житейско умение. Емоционална интелигентност или емоционален коефициент (EQ) – дефиниран като способността да разбирате собствените си чувства и чувствата на другите. Както и да контролирате собствените си емоции, и да упражнявате самоконтрол. EQ се смята, че е по-важен за успеха в живота от IQ или коефициента на интелигентност.

Изследванията показват, че емпатията е от съществено значение за изграждането на здравословни и щастливи взаимоотношения. Както със семейството и приятелите, също така за доброто поведение на работното място (и за децата в училище). Има смисъл… в крайна сметка, ако сте имали избор между работа с някой, който е мил, внимателен и уважителен или някой, който няма отношение към вашите мисли или чувства, кого бихте избрали?

Емпатията също може да бъде важен фактор при обучението на децата. За да се обясни какво е тормоз и как да не се занимава с тормоз. По този начин преподаването на емпатия в децата е важна основа за предотвратяване на тормоза в училище.

Как родителите могат да насърчават емоционалната интелигентност и емпатия в децата си?

Докато някои хора погрешно вярват, че емпатията е нещо, с което се раждаме и следователно или естествено имаме, или нямаме, факт е, че това е умение, което може да се преподава. Ето няколко начина, по които родителите могат да опитат да преподават емпатия. Както и да повишат емоционалната интелигентност на детето си.

• Уверете се, че са удовлетворени собствените емоционални нужди на детето ви. За да може едно дете да чувства и изразява съпричастност към някой друг, първо трябва да бъдат удовлетворени собствените му емоционални потребности. То трябва да може да разчита, че родителите ще осигурят емоционална подкрепа, преди да може да я предостави на някой друг.

Научете детето си как да се справя с негативните емоции.

Естествено е децата и възрастните да изпитват негативни емоции, като гняв и ревност. Но дете, което е научено как да се справи с тези чувства по позитивен начин за решаване на проблеми от съчувствени родители, е по-вероятно да има силна емоционална интелигентност и емпатия.

• Попитайте: „Как бихте се чувствали?“ Децата са естествено насочени към съпричастност. Дори малко дете, което вижда някой в ​​очевидно емоционално страдание, вероятно ще прояви съчувствие и може да се опита да утеши този човек. В същото време малките деца са по същество егоцентрични същества. Когато в предучилищна възраст, някой удари брат, сестра, приятел или отнеме играчка, с която играят например родителят трябва да обясни, че подобно поведение може да нарани друго лице физически или емоционално. Опитайте да кажете нещо от рода на: „Как би се почувствал, ако някой ви отнеме играчката?“. Или „Как би се почувствал, ако някой те удари?“

• Назовете това чувство. За да помогнете на детето си да разбере емоциите и чувствата, идентифицирайте ги и им поставяйте етикет, колкото е възможно повече. Ако детето ви се държи благосклонно към някого, например като се опитва да утеши плачещо бебе или приятел, кажете: „Беше много хубаво от товя страна да се притесняваш толкова много за приятеля си; сигурен съм, че това го накара да се почувства много по-добре, когато беше толкова мил с него. “ . Ако детето ви се държи лошо или негативно, кажете: „Знам, че може да се чувстваш ядосан, но това накара приятеля ти да се натъжи, защото му взе играчката.“

Говорете за положителното и отрицателното поведение около вас.

Постоянно сме изложени на примери за добро и лошо поведение в реалния живот в книги, телевизия и филми. Говорете с детето си за поведението, което виждате. Например някой да натъжи друг човек или да се държи като побойник. Или, напротив, някой да помага на другите и да кара хората да се чувстват по-добре. Обсъдете различните видове поведение и техните ефекти.

• Дайте добър пример. Детето ви научава как да взаимодейства с хората, като гледа вас и други възрастни в живота си. Покажете му какво означава да си благотворителен човек или как да бъдеш мил и обичащ. Помагайки на членовете на семейството и съседите или подкрепяйки приятели и други, които се нуждаят или изпитват трудности, вие ще научите детето си как да бъде съпричастен човек.