Skillception

Какво е стратегически мениджмънт?

Какво е стратегически мениджмънт? От традиционна гледна точка управлението е свързано с планиране, организиране, набиране на персонал (набиране, задържане и […]

Какво е стратегически мениджмънт

Какво е стратегически мениджмънт?

От традиционна гледна точка управлението е свързано с планиране, организиране, набиране на персонал (набиране, задържане и развитие на таланти), насочване и измерване на работата, която протича в дадена организация. Стратегическото управление е сходно по своята същност. Това са основните управленски отговорности и задачи, свързани с изграждането, комуникацията и изпълнението на стратегията. Концепциите за стратегически мениджмънт обхващат добре управляваните действия и задачи, свързани с план за постигане на високи резултати.

С наличните ефективни практики за стратегическо управление една организация, функция или екип е в по-добра позиция да превърне визия, мисия и стратегия в по-добри резултати и дългосрочен успех за заинтересованите страни (собственици, клиенти, служители и други)

Подобно на традиционния мениджмънт, стратегията изисква непрекъснато планиране за това как да се създаде и да се използва конкурентно предимство, организиране на необходимите ресурси, насочване на усилията на таланта на организацията ефективно и ефикасно, прилагане и изпълнение по приоритети, инициативи и оценка на резултатите. Стратегическото управление е динамичен и непрекъснат процес, който дава възможност на организациите да оформят бъдещето, като се възползват от възможностите, намаляват рисковете и предвиждат настъпващите промени и предизвикателства.

Защо е важно стратегическото управление?

Дългосрочният устойчив успех и конкурентоспособността на организацията зависят от способността на лидерите и членовете на екипа да изработват и прилагат стратегия. Ролята на стратегическото управление е критично важна за организацията, тъй като тя създава структура, която е необходима за:

• Идентифициране и проследяване възможностите, проблемите, прекъсванията и промените, които биха могли да повлияят на организацията.

• Формиране стратегическата визия, мисия и посока.

• Преобразуване на визията и мисията в измерими цели, приоритети и планове.

• Подреждане функциите, отделите и екипите около обща насока и цел.

• Ефективно разпределяне на ресурси.

• Даване на възможност на таланта на организацията да допринесе активно за стратегията.

• Наблюдение и измерване на напредъка към стратегическите цели.

• Правене на корекции и отговаряне на вътрешни или външни възможности или промени.

Какви са четирите фази на стратегическото управление?

Има четири ключови фази на стратегическото управление:

1. Информираност: Събиране на информация за силите, формиращи средата, в която функционира организацията.

2. Превод: Преобразуване на информацията и разузнаването, събрани във Фаза 1, в прозрения за потенциални възможности, предизвикателства и промени.

3. Формулиране: Определяне на активните мерки, стратегически приоритети, инициативи и планове, които ще доведат до успех.

4. Изпълнение: Прилагане на плана, привеждане в съответствие на другите, измерване на напредъка и извършване на необходимите корекции.

В четвъртата фаза на стратегическия мениджмънт вие „операционализирате“ стратегията, така че управленските практики и дисциплини стават особено важни за насочване на стратегията напред към завършване. Отговорностите за стратегическо управление включват осигуряване на ресурси, разпределяне на задачите, осигуряване на отчетност, проследяване на напредъка и измерване на резултатите. Всички лидери трябва да бъдат гъвкави и да могат да се фокусират върху постигането на краткосрочни резултати, като същевременно управляват бъдещето през всичките четири фази.

Разберете как може да управлявате екипа си от разстояние.