Skillception

Методът Монтесори

Методът Монтесори се характеризира с осигуряване на подготвена среда. Подредена, приятна на външен вид, проста и истинска, където всеки елемент […]

Методът Монтесори

Методът Монтесори се характеризира с осигуряване на подготвена среда. Подредена, приятна на външен вид, проста и истинска, където всеки елемент съществува по някаква причина. За да помогне в развитието на детето. Класната стая в Монтесори включва деца на различна възраст, които са групирани в периоди от 3 години. Това насърчава социализацията, уважението и солидарността между тях по естествен начин.

Подготвената среда предлага на детето възможности да се отдаде на интересна и свободно избрана работа. Тя позволява дълги периоди на концентрация, които не трябва да се прекъсват. Свободата се разпростира в ясни граници. Това позволява на децата да живеят в хармония с другите в малкото общество, към което принадлежат в класната стая.

Децата работят с конкретни материали, които са научно разработени. Тези материали им предоставят инструментите за изследване на нашия свят. Както и развиване на основни когнитивни способности. Материалите са предназначени да позволят на детето да разпознае собствените си грешки и да стане отговорно за собственото си обучение.

Методът Монтесори поставя възпитателя в ролята на наблюдател и водач:

Възпитателят помага и стимулира детето с всичките си усилия. Това позволява на децата да действат, да искат и да мислят сами, и им помага да развият увереност и вътрешна дисциплина.

Образованието по методът Монтесори обхваща всички периоди в образованието – от раждането до 18-годишна възраст, като осигурява интегрирана учебна програма.

Средата на Монтесори

Монтесори средата е просторно, отворено, подредено, приятно на вид, просто и реално място. Тук всеки елемент съществува по някаква причина, за да помогне в развитието на детето. Околната среда е пропорционална на височината и размера на децата и има ниски рафтове, маси и столове с различни размери.  Децата могат да седят индивидуално или в групи. Класната стая, изградена по методът Монтесори, е разделена на тематични области, където свързани материали и библиография са изложени на рафтовете. Това позволява голяма свобода на движение на учениците. Децата могат да работят в групи или индивидуално, като спазват собствения си стил и ритъм. Всяко дете използва избрания от него материал. Случва се, като го вземе от рафта и го върне на мястото му, за да могат и другите да го използват.

Обркъжаващата среда насърчава независимостта на детето в процеса на проучване и обучение. Свободата и самодисциплината дават възможност всяко дете да намери дейности, които отговарят на еволюционните му нужди.

Класните стаи за обучение по метода Монтесори, събират деца на 3 различни възрасти. На възраст под 3 години, от 3 до 6 години, от 6 до 9 години и от 9 до 13 години. Тези класни стаи със смесена възраст, благоприятстват спонтанното сътрудничество, желанието да се учат. Както и взаимното уважение и придобиването на дълбоки знания в процеса на обучение на другите.

Детето

Д-р Монтесори вярва, че всеки педагог трябва да следва детето. Да разпознава еволюционните нужди и характеристики на всяка възраст и изгражда благоприятна среда. Както физическа, така и духовна, за да отговори на тези нужди. Развитието на децата възниква като необходимост да се адаптира към заобикалящата го среда: детето трябва да осмисли света, който го заобикаля, и то се изгражда по отношение на този свят.

Мария Монтесори отбеляза, че детето преминава от ранна детска възраст до зряла възраст през 4 еволюционни периода, наречени „Планове на развитие“. Всеки период представя характеристики, които се различават коренно от другите периоди, но всеки от тях представлява основата на следващия период. В книгата си „Абсорбиращият разум“ Монтесори обяснява, че: „По същия начин гъсеница и пеперуда са две същества, много различни както на външен вид, така и по начина, по който се държат. Но красотата на пеперудата идва от развитието и в какавидна форма, а не от каквито и да е усилия, които тя може да направи, за да имитира друга пеперуда. Ние служим на бъдещето, като защитаваме настоящето. Колкото по-пълно са удовлетворени нуждите на един период, толкова по-голям ще бъде успехът на следващия.“

Първата фаза на развитие при децата, която започва от раждането и продължава до навършване на 6-годишна възраст на детето, се характеризира с „Абсорбиращ ум“, който приема и поглъща всеки аспект, добър и лош, от заобикалящата го среда, неговия език и неговата култура. Във втора фаза, от 6 до 12-годишна възраст, детето притежава „рационален ум“, за да огледа света с въображение и абстрактно мислене. В третата фаза, от 12 до 18 години, тийнейджърът има „хуманистичен ум“, който желае да разбере човечеството и да допринесе за обществото. В последната фаза на развитие, от 18 до 24 години, възрастният изследва света със „специализирано съзнание“, като намира своето / неговото място в него.

Методът Монтесори и материалите

Монтесори материалите са научно разработени в експериментален контекст за класната стая, като се обръща специално внимание на интересите на децата въз основа на еволюционния етап, през който са преминали и с убеждението, че манипулирането на конкретни предмети, помага за развитието на знанието и абстрактното мислене.

Тези материали позволяват на децата да изследват и разбират по собствен и независим начин. Те правят повторението възможно и това насърчава концентрацията. Те имат качеството на „изолиране на трудностите“, което означава, че всеки един от тези материали въвежда уникална променлива, само една нова концепция, изолирайки я, и оставяйки останалите концепции без модификация. Тези материали имат „контрол на грешката“: самият материал ще покаже на детето, ако го е използвал правилно. По този начин децата знаят, че грешките са част от учебния процес; те учат децата да придобият положително чувство към тях, като правят децата отговорни за собственото си обучение и им помагат да развият самочувствие.

Възрастният

Учителят по Монтесори, наречен „ръководител“, наблюдава всяко дете, неговите / нейните нужди, възможности и интереси, като му предлага възможности да работи интелигентно и с конкретна цел. Също така да обслужва грижите за себе си и за малката общност в класната стая. Крайната цел на ръководителя е да се намесва възможно най-минимално, докато детето напредва в своето развитие. Ръководителят позволява на детето да действа, да иска и да мисли за себе си, като му помага да развие увереност и вътрешна дисциплина. Методът Монтесори не дава възможност на ръководителите да дават награди или налагат наказания. Всяко дете намира вътрешно удовлетворение, което произтича от личната му работа.

Когато детето, въз основа на неговото еволюционно развитие, е готово за урок, ръководителят въвежда използването на нови материали и представя дейности индивидуално или пред намалена група. При по-големите деца ръководителят помага на всяко дете да направи списък със задачи в началото на седмицата и след това детето администрира времето си през седмицата, за да ги постигне. Не ръководителят, а самото дете е отговорно за собственото си обучение и развитие.

Учебната програма на Монтесори

От раждането до 3-годишна възраст

Основите за бъдещото развитие на детето се поставят през първите три години от живота му. Монтесори нарича този период на „духовен ембио“, в който детето прави това в психологическата сфера, което ембрионът е правил във физическата сфера. Този процес се постига благодарение на „абсорбиращия ум“ на детето, който включва преживявания, отношения, емоции, образи, език и култура чрез неговите сетива и чрез простия факт на живот. Тези житейски преживявания оформят мозъка му, образувайки мрежи или неврони, които имат потенциал да останат с човека през целия му живот. В този период от раждането до 3-годишна възраст обучението по Монтесори се концентрира в развитието на говоренето, координираното движение и независимостта, което дава на детето увереност, и му позволява да открие собствения си потенциал, и мястото си в рамките на общност.

От 3 до 6 години

Учебната програма в класната стая за деца от 3 до 6 години е разделена на четири работни области:

1. Практически живот:

Това са дейности, които са насочени към грижата за човека, за другите и за физическата среда, в която живее. Тези дейности включват задачи, които са познати на детето: измиване, полиране, подреждане на масата, подреждане на цветя и др. Те също включват дейности на „благодарност и любезност“, които са част от всички цивилизовани хора. Чрез тези и други дейности децата постигат координация и контрол на движението и изследването на заобикалящата го среда. Децата се учат да изпълняват дадена задача от началото до края, развиват своята воля, самодисциплина, способност за концентрация и самочувствие.

2. Сензорни:

Децата на тази възраст учат чрез сетивата повече, отколкото чрез интелекта си. Сензорните материали са инструменти за децата да усъвършенстват всяко от сетивата си. Всеки материал изолира определено качество: мирис, размер, тегло, текстура, вкус, цвят и др. В тази предучилищна възраст, когато децата са „бомбардирани“ със сензорна информация, тези материали им позволяват да намерят ред и значение за света, повишавайки способността му да възприема, благоприятства наблюдението и чувството на възхищение от всичко, което го заобикаля.

3. Език:

Когато детето влезе в средата на 3-годишна възраст, то обогатява езика, който вече е придобило. Децата са способни да го използват интелигентно, с прецизност и красота, бавно, осъзнавайки неговите свойства. Те се научават да пишат, започвайки със сетивата си (слух и докосване), и като естествено последствие се учат да четат. Като продължение на езиковите дейности децата учат по география, история, изкуство и музика. Тези области помагат на детето да опознае заобикалящата го среда и да осъзнае мястото, което детето заема в този свят. Те го учат да уважава и обича любовта към околната среда и създават чувство за солидарност с цялото човечество и местообитанието му.

4. Математика:

Материалите помагат на детето да научи и разбере математически понятия при работа с конкретни материали, които го водят интуитивно към абстрактни понятия. Те му предлагат сензорни впечатления от числата и поставят основите на алгебрата и геометрията.

От 6 до 12 години

Учебната програма в класната стая за деца от 6 до 12 години представя историческа, еволюционна и интегрирана визия за знанието и човешкото развитие. Той включва пет големи урока или основни уроци, от които ще се развият специфични изследвания в различни области. Тези уроци са предназначени да събудят въображение, любопитство и възхищение от творческия и иновативен капацитет на човешкия дух.