Skillception

Солфеж за деца

Какво е солфеж за деца и защо е полезен? Дали някога сте се чудили кой е измислил тези забавни срички […]

Солфеж за деца

Какво е солфеж за деца и защо е полезен?

Дали някога сте се чудили кой е измислил тези забавни срички До, Ре, Ми? Това е интересна история, която ни връща във времето много преди Роджърс и Хамерщайн да напишат известната си песен „Do-Re-Mi“ за „The Sound of Music“.

Откъде произлиза?

Преди около хиляда години е имало един италиански монах на име Гуидо, който имал сериозен проблем. Той отговарял за църковния хор в абатството си и трудно успявал да накара другите монаси да научат нови песни. Тогава музиката не била записвана както днес и единственото нещо, което Гидо можел да направи, е било да пее нова мелодия отново и отново, докато другите монаси я научат.

Гуидо искал по-бърз начин да преподава нови песни, затова решил да назове нотите на гамата. Той използвал песнопение, което започва всеки ред с една нота по-високо от реда преди, и вземал първата сричка от всеки ред, Ut, Re, Mi, Fa, So и La. Когато искал да научи своя хор на нова песен, Гуидо записвал песните, използвайки тези срички. Този метод сработил толкова добре, че Гуидо и неговият метод стават известни в цяла Италия.

През вековете системата за назоваване на тоновете от гамата на Гуидо еволюира до познатите До, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла, Си, които Роджърс и Хамерщайн празнуваха в „Звукът на музиката“. Тази система за именуване на тонове, наречена солфеж, помага на музикантите да развият усещане за връзките между нотите в скала.

Как работи?

В Съединените щати и много други страни често се използва солфеж с променливо До, точно както Гуидо преди хиляда години. Това означава, че До винаги е първата нота от скалата, нотата „начална база“, без значение какъв е ключовият подпис. В ключа на Cи, До означава Си. В ключа на Джи, До означава Джи. Това звучи малко объркващо, но всъщност прави транспонирането на песните много лесно. След като научите солфеж за мелодия, можете да зададете всяка нота като До и да възпроизведете същата мелодия с какъвто и да е бутон.

Защо е полезен солфежът за децата?

Солфеж за деца – той е чудесен за идентифициране на връзките между различните ноти в музиката. Помага на обучаемия да разбере и разпознае моделите. Модел в музиката, който чувате много често, е Со-До. Студентите по музика, които са обучени на солфеж, могат да чуят този интервал и да знаят какво представлява. С други думи, те имат име за това което чуват. Ако нямате име за нещо, за мозъка е по-малко очевидно, когато този модел се появи.

Всяка нота има определена функция в скалата, а солфеж ви помага да разберете каква е работата на всяка нота. Например До е основната нота за дома. Можем да кажем, че повече от 99% от песните завършват на До. Това е нотата, която ни кара да разберем, кога песента завършва. За всеки ключов подпис тази специална нота ще има различно име на буквата, но винаги има една и съща работа и винаги можете да я наречете До в солфеж. Ако не поставите етикет, не осъзнавате тези функции.

Модели и взаимоотношения в музиката

И така, защо трябва да знаем връзките между нотите, вместо просто да разбираме позицията им в скалата? Представете си, че сте новият изпълнителен директор на компания. Финансовият директор влиза и казва: „Печалбата ни за третото тримесечие е пет милиона лева.“ Трябва да се чудите дали това е добро или лошо, защото не знаете каква е печалбата през второто тримесечие. Но ако вместо това той каже: „Печалбата ни е нараснала с 38%“, тогава знаете, че това вероятно е добра новина.

По същия начин в музиката бихме могли да кажем, че песента започва по определен начин. Това е хубаво да се знае, но ако не знаете какъв ключ имате, не знаете каква е функцията на тази нота. Не знаете колко сте далеч от основата. От друга страна, ако кажа, че песента започва на Ми, вие знаете точно къде се намирате в скалата. Вие сте на интервал от една трета нагоре от До.

След като научите солфеж, можете да чуете модели в музиката и да ги възпроизведете. Полезно е както за трениране на музикално четене, така и за музикална диктовка. Ако сте чували модела Ми Ре До много пъти, ще можете да го въпроизведете, само като го видите написан . Освен това, ако чуете модел, който познавате, тогава може лесно да го запишете, като си спомните солфежа. Солфежът ни дава начин да назоваваме модели в музиката, да говорим за тях и да ги опознаваме. По този начин, когато ги виждаме на страницата, знаем как трябва да звучат и когато ги чуем в музика, знаем как ще изглеждат на страницата.

Част от езика на музиката

Солфежът е чудесен инструмент за изучаване на музика, за четене и за разбиране на музикалната теория. Той е част от езика на музиката в продължение на много векове. За да се възползвате от силата на солфежа, накарайте детето си да изпее солфеж сричките към песните, върху които работи, като част от ежедневната си музикална практика. Всичко това помага за изучаването на солфеж за деца.

Към Френски език за деца