Skillception

Управление на стреса при децата

Управление на стреса при децата Колкото и стресът да е част от живота на възрастните днес, той, уви, също е […]

Управление на стреса при децата

Управление на стреса при децата

Колкото и стресът да е част от живота на възрастните днес, той, уви, също е все по-голяма част от живота и на децата. Това означава, че управлението на стреса за децата е важна тема, която родителите трябва да разберат. Стресът при децата, като стресът при възрастни, произтича от редица фактори. Стресът може да се потуши чрез научаване за това какъв е проблемът. Kакво може да го причинява и след това да предприемете стъпки, за да помогнете на детето да се почувства по-добре и по-спокойно.

Защо децата са стресирани днес?

Управление на стреса при децата. Помислете за всички стресови фактори, които могат да причинят безпокойство в един типичен ден на възрастен. Шум, електронна стимулация от телевизори, компютри, мобилни телефони и други постоянни устройства, излъчващи информация. Ами трафика? Денонощно сме заобиколени от стресови фактори.

Децата, които са склонни да бъдат чувствителни към шум и суматоха, са по-податливи на ежедневни стресови фактори. Това прави нуждата от тихи периоди още по-важна.

Към това добавете и училищните и извънкласните дейности, натискът за успех (независимо дали идва отвън или отвътре). Както и семейни промени или конфликти и множество други фактори. Те могат да доведат до безпокойство и вие имате перфектната рецепта за стрес при децата.

Признаци на стрес при децата

Често децата, особено по-малките деца, не са в състояние да изразят напълно своите чувства на стрес и безпокойство. Ако в живота на детето са настъпили някакви големи промени, като преместване или появата на братя и сестри, родителите трябва да обърнат особено внимание и да търсят възможни признаци на детски стрес.

Признаците на стрес при децата могат да включват:

• Болки в стомаха;

• Главоболие;

• Промени в поведението;

• Промени в настроението;

• Проблеми със съня;

• Трудности с концентрацията в училище.

Дори и да не можете да определите конкретен фактор на стреса детето ви може да изпитва стрес от нещо в училище. Или пък от други източници, за които не сте запознати.

Следете неговото поведение и настроения и следете за признаци на проблеми. Попитайте учителя му за това как се справя в училище и наблюдавайте как си взаимодейства с приятели и членове на семейството.

Също така си струва да поговорите с детето си за това, което може да чувства. Въпреки че може да не е в състояние да го формулира с правилните думи. Придържайте се към въпроси за какво може да се притеснява или неща, които може да не го карат да се чувства добре. Като цяло по-малките деца не разбират напълно понятията за думи като стрес и безпокойство.

Какво могат да направят родителите за детския стрес

• Покажете на децата, че могат да говорят с вас;

• Насърчавайте детето си да говори с вас за всички проблеми, които може да има и да говори за чувствата си открито и честно. Един от най-важните и ефективни начини, по които хората могат да се справят със стреса, е като говорят с някого за техния проблем. Дори ако детето ви не е в състояние да изрази конкретно това, за което е разстроено, само ако го помолите и го насърчавате да говори, може да се промени;

• Не пропускайте да слушате детето си, преди да правите предложения;

• Колкото и да ви се иска да влезете и да помогнете като предложите решения, дайте му време да изрази напълно своите мисли и емоции, преди да прави коментари или да изразява вашите мнения;

• Помислете за извършване на дейност, докато говорите;

• Някои деца може да се чувстват по-удобно да говорят за проблемите си, докато участват в дейност с родител. Направете нещо, което и на двамата ви харесва. Като например да се разходите, да приготвите бисквитки или да поиграете баскетбол, преди да помолите детето си да обсъди проблем, който може би има. (Изследванията показват, че по-специално на момчетата им е по-удобно да споделят чувствата си, ако са ангажирани с физическа активност, докато говорят.);

• Накарайте децата да правят упражнения за дълбоко дишане;

• Насърчавайте детето си да вдишва „добър“ въздух и да издишва „лош“ въздух и си представете как то извежда някакви притеснения извън тялото си;

• Правете йога пози с децата си;

• Простите йога пози като куче надолу, кобра и дърво са отлични за децата. Дори ако правите това само за няколко минути, да речем сутрин преди училище или вечер преди лягане. Прекарването на кратко тихо време с вас може да направи голяма разлика в деня на детето;

• Опитайте няколко идеи за бързо облекчаване на стреса за деца;

• Те могат да включват забавни дейности, на които можете да се насладите заедно. Като например да се сгушите с книга, масаж или да играете любима игра.

Към Емоционална интелигентност