Skillception

10 маркетингови умения, в които трябва да инвестирате за успеха на вашия бизнес

За да дадете на бизнеса си най-добрия шанс за успех, трябва да инвестирате в маркетингови умения. Ако се чудите, защо: […]

маркетингови умения

За да дадете на бизнеса си най-добрия шанс за успех, трябва да инвестирате в маркетингови умения. Ако се чудите, защо: маркетингът осигурява видимост на вашите продукти и води клиентите.

Като се има предвид това, инвестирането в маркетингови умения надхвърля просто закупуването на маркетингови инструменти и надеждата, че ще се случи най-доброто. Тези инструменти ще бъдат ефективни само когато вашите маркетолози имат умения да ги използват ефективно.

Ускореното обучение е един от най-важните организационни фактори за растежа на бизнеса и решаваща стъпка към „готовността за бъдещето“, според изследване на McKinsey от 2021 г. Разбира се, за мениджърите също е важно да се държи на квалифицирани служители. Стартиращите компании признават, че талантът е тяхната „най-оскъдна форма на капитал“.

10 жизненоважни маркетингови умения

В тази публикация ще намерите 10 жизненоважни маркетингови умения, в които вашият бизнес трябва да започне да инвестира, още днес.

1. Умения за междуличностни отношения.

Въпреки че днес много голяма част от маркетинга се извършва онлайн, маркетолозите все още взаимодействат със своите колеги и потенциални клиенти. Разбира се, носителят се е променил, но концепцията е все същата.

Трябва да обучите маркетолозите си как да общуват и да си сътрудничат с други служители. В противен случай липсата на подходящи междуличностни отношения във вашия бизнес може да доведе до лоши преживявания за всички служители (EX – employee experience). Всъщност Salesforce установява, че подобреният (EX) води до подобрени отношения с клиентите (CX – customer experience), а компаниите, които ценят (EX), забелязаха почти двойно увеличение на приходите от тези, които не го правят.

Освен отношенията с колеги, маркетолозите също трябва да се научат как да се отнасят и към вашите клиенти. В края на краищата, изричането на грешни думи или предприемането на грешни действия може да бъде разликата между клиент и загубена перспектива.

2. Създаване на съдържание.

Един от най-важните елементи на маркетинга е създаването на съдържание. Маркетинговото съдържание е задължително в съвременната дигитална среда. Маркетолозите използват съдържание под някаква форма във всички канали и платформи за дигитален маркетинг:

• Съдържание на уебсайт за информиране и убеждаване на посетителите на мрежата.

• Съдържание в социалните медии за достигане и ангажиране на нови и съществуващи клиенти.

• Съдържание по имейл за подхранване на потенциални клиенти и въздействие върху повтарящи се клиенти.

Сега много маркетолози трябва да се научат как да изследват и създават подходящ тип съдържание, което да превърне вашата аудитория в клиенти. Освен писменото съдържание, маркетолозите също трябва да създават изображения, видеоклипове и други форми на съдържание.

Например, 84% от клиентите казват, че са били убедени да купят продукт или услуга, като са гледали видеоклип на дадена марка. И все пак 14% от бизнеса планират да не използват никакви видеоклипове в маркетинговия си микс през 2021 г.

Не позволявайте на маркетинговите умения да ви попречат да постигнете желаното от клиентите си. През 2021 г. всички маркетолози трябва да научат основни дизайнерски умения, за да създават завладяващо съдържание.

3. Маркетингови умения за оптимизация на търсачки (SEO)

Google и други търсачки са станали жизненоважна част от процеса на изследване на клиентите. Например, потенциалните ви клиенти вероятно ще извършат поредица от търсения, преди да вземат решение за даден продукт.

Не е изненадващо, че BrightEdge установята, че 53,3% от целия трафик на уебсайтовете и 40% от приходите идват от органичен трафик. За да се гарантира, че вашият уебсайт отговаря на тези важни условия, вашите маркетолози трябва да използват своите SEO умения.

Маркетинговите умения за SEO включват проучване на ключови думи, SEO на страница, изграждане на връзки и други. Като инвестирате в тези умения, ще увеличите печалбите си.

4. Маркетингови умения в социалните медии.

През годините социалните медии се превърнаха в едни от най-популярните платформи за взаимодействие. Освен че взаимодействат с приятели, потребителите взаимодействат и с бизнеса.

Например GlobalWebIndex разкрива, че 54% от социалните браузъри използват социалните медии за изследване на продукти.

Някои популярни канали за социални медии за бизнеса днес са: Facebook; Instagram; Pinterest; Twitter; LinkedIn; Snapchat; TikTok.

Като се има предвид това, различните канали имат различна демография на аудиторията и най-добри практики. На първо място, вашият бизнес трябва да вземе решение за най-добрите канали за социални медии, за да постигне желаните резултати.

Къде е вероятно да достигнете до потенциалните си клиенти? След това маркетолозите трябва да разберат как да се ангажират с аудиторията си на всяка платформа.

5. Умения за дигитална реклама.

Ако искате да достигнете до потенциалните си клиенти по-бързо, да се насочите към идеалната си аудитория и да увеличите приходите, трябва да използвате дигитална реклама. Например данните на Google показват, че малките предприятия получават почти 4 пъти по-висок ръст на приходите, когато използват цифрови инструменти като онлайн реклама и анализ на данни, в сравнение с тези, които не ги използват.

Някои платформи за дигитална реклама включват: Google; Facebook; Рекламни мрежи; Instagram; Twitter; Pinterest.

Различните платформи обаче изискват различни стратегии и тактики. В противен случай ще загубите рекламния си бюджет. За всяка рекламна платформа маркетолозите трябва да се научат как да определят бюджета си, да се насочват към правилната аудитория, да проследяват резултатите и да извършват тестове.

6. Развивайте маркетинговите умения.

Независимо дали е онлайн или офлайн, една от основните задачи на маркетолога е обхващането на цялата аудитория.

Ако маркетирате бизнеса си онлайн, ще трябва да подсилите усилията си с:

● Рефенеции от партньори.

● Гост постове.

● Link building (изграждане на връзки).

Възможността да общувате с хора, които нямат достатъчно познания за вашия бизнес, изисква големи умения. Ето защо някои маркетолози получават по-добри резултати от общуването от други.

За да поставите вашите маркетолози във възможно най-добрата позиция, трябва да инвестирате в обучението им за по-добър обхват на аудиторията.

7. Управление на времето и проектите.

За маркетолозите е, лесно да отделят много време за постигане на нещо малко. Това е така, защото винаги има разсейване на работното място.

За щастие, управлението на времето и проектите ще помогне на вашите маркетолози да получат възможно най-добрата производителност от времето си. За да управляват ефективно времето си, маркетолозите могат да научат умения като:

● Настройка на целта.

● Проследяване на целите.

● Разбиване на цели за кратки периоди.

● Създаване на отчети за изпълнени задачи.

Тези умения, както и други умения за управление на времето, помагат на маркетолозите да се съсредоточат върху ежедневните си задачи. В резултат на това, шансовете им да постигнат своите краткосрочни и дългосрочни цели за вашия бизнес се повишават значително.

8. Умения за автоматизация на маркетинга и CRM софтуер.

Маркетолозите губят много време през седмицата, вършейки ръчно повтаряща се работа. Например данните от HubSpot разкриват, че маркетолозите прекарват една трета от времето си в извършване на повтарящи се задачи.

Освен това отделите за маркетинг и продажби обикновено имат информационни дупки, които могат да направят двата отдела по-малко ефективни при привличането на потенциални клиенти и затварянето на продажбите.

За да разрешат този проблем, много фирми са инвестирали в автоматизация на маркетинга и CRM инструменти. Но тук малко ще надградим простото му използване. Маркетолозите трябва да знаят как да използват тези инструменти, за да получат оптимални ползи. Ето защо те се нуждаят от обучение как да използват инструментите за автоматизация на маркетинга и CRM.

С това те ще се научат как да автоматизират често повтарящи се задачи, да взаимодействат по-ефективно с потенциалните клиенти, да задават важни сигнали и да си сътрудничат по-добре с отдела по продажбите.

9. Уеб и маркетингови анализи.

Днес търговците трябва да се справят с толкова много числа, че това ги кара да фрустрират на работното място. Те включват номера от уебсайта на вашия бизнес и техните маркетингови кампании до бюджети с които трябва да се съобразяват.

В тази връзка, маркетолозите трябва да намерят правилните числа, които са най-важни за техните кампании. По същия начин търговците трябва да разберат своите перспективи чрез тези цифри.

Друго предимство е, че тези цифри дават представа за стартиране на нови маркетингови експерименти. Маркетолозите обаче се нуждаят от умения за уеб и маркетингов анализ, за ​​да разберат числата и да извлекат основния смисъл.

В резултат на обучението, маркетинговите специалисти ще знаят как да използват инструменти, за да намерят правилните числа за анализ на своите кампании.

10. Умения за измерване на ROI.

За съжаление, на бизнеса му е трудно да разбере въздействието на маркетинга върху доходността. Само 37% от дигиталните маркетолози се описват като „много“ уверени в своите показатели за възвръщаемост на инвестициите.

Как свързвате усилията на вашите маркетолози с растежа на вашия бизнес? Отговор: С измерване на ROI.

Обикновено маркетолозите изпълняват кампании за цели като осведоменост за марката, придобиване на потенциални клиенти или привличане на нови такива. Освен това те трябва да се научат как да проследяват правилните показатели, за да преценят ефективността на кампанията си.

Освен това те трябва да разберат стойността на тези показатели за вашия бизнес.

Например каква е стойността на:

● Посещение по време на кампания за осведоменост за марката?

● Лийд по време на кампания за увеличаване на лиидовете?

● Нов клиент, през целия потребителски цикъл?

Бизнесът трябва да инвестира в тези умения, за да може лесно да разбере колко ефективен е маркетингът за техния бизнес.

Защо да инвестирате в маркетингови умения?

Маркетингът е жизненоважно изискване за растежа на бизнеса. Но маркетолозите далеч не са свръхчовеци и те трябва да научат нови умения, за да се уверят, че са подходящи за вашия бизнес успех.

Когато инвестирате в тези маркетингови умения, маркетолозите ще подобрят работата си и в крайна сметка ще доведат до по-добри резултати за вашия бизнес.

Прочетете повече за това как да си поставим професионални и лични граници.