Skillception

15 ключови умения за кариера в cloud computing

Облачните изчисления (cloud computing), позволяват достъп до софтуерни приложения. Съхранение на данни и други услуги по интернет, вместо чрез физически […]

cloud computing

Облачните изчисления (cloud computing), позволяват достъп до софтуерни приложения. Съхранение на данни и други услуги по интернет, вместо чрез физически сървъри.

Преминаването към облака също се ускори през месеците след удара на пандемията COVID-19. Тъй като компаниите се насочиха към поддръжка на отдалечена работна сила със софтуер за видеоконференции. Като Microsoft Teams, както и продукти за сътрудничество като Google Docs. В допълнение, популярните потребителски сайтове като Netflix и Spotify работят с облачни услуги. И тъй като те продължават да се развиват, те също ще се нуждаят от софтуерни инженери и архитекти с умения за cloud computing.

Много от традиционните принципи за разработка на софтуер се прилагат към облачните изчисления. Но някои практики са особено ценни поради начина, по който се управляват базирани в облака услуги. Тази статия предоставя задълбочен поглед към това, какво правят облачните изчисления. И предоставя 15 специфични умения, които ще ви помогнат да напреднете в кариерата си в cloud computing.

Какво е Cloud Computing?

Cloud computing се отнася до набор от изчислителни услуги, които са достъпни в интернет. И не се съхраняват на вашите собствени компютри или сървъри. Потребителите плащат за базирани в облак услуги според нуждите, независимо дали това е необходимото количество място за съхранение. Броят на потребителите на софтуерно приложение или разнообразието от използвани услуги.

Има три основни типа cloud computing услуги:

• Инфраструктура (сървъри, хранилище и мрежи).

• Платформа (бази данни, операционни системи и инструменти за разработка).

• Софтуер (приложения).

Облачните изчисления често са от полза за организации, които не искат да купуват и поддържат инфраструктура за физически технологии. Особено ако не планират достъп до приложения или бази данни денонощно. Организации като болници обаче, които често изпълняват критичен за работата им софтуер в собствените си центрове за данни на място. Е по-малко вероятно да се възползват от облачните услуги.

Междувременно големите доставчици на облачни услуги, като Amazon Web Services, Google Cloud и Microsoft Azure, се възползват от мащаба. Те могат да предоставят една и съща услуга на хиляди клиенти с различни размери и в различни индустрии.

Основни умения за cloud computing

Следващите осем умения за cloud computing са важна част от ежедневната работа на всеки облачен инженер или облачен архитект. Придобиването на тези умения ще ви помогне да допринесете за екип, който проектира. Развива, осигурява и поддържа облачни услуги в рамките на една организация.

1. Програмиране.

Това е критично умение за всеки разработчик на софтуер. Но облачните архитекти и администратори също ще трябва да пишат код от време на време. Някои популярни езици за програмиране са по-подходящи за облачен софтуер. Те включват Java, JavaScript и Python, както и нововъзникващи езици като Go и Scala. За програмиране на база данни ще трябва да сте запознати със SQL, NoSQL и Linux.

2. Експертиза на платформата.

Amazon, Microsoft и Google водят пазара на облачни услуги. Знанието как работи всяка от тези три платформи е необходимо умение за професионалистите в cloud computing. Други компании с облачни платформи включват IBM, Dell, Oracle и Alibaba, като последната има голямо присъствие в Китай. Докато всеки от големите доставчици предлага програма за сертифициране. Сертификат за завършил разработка на облачен софтуер ще осигури добре закръглен поглед върху облачните платформи като цяло.

 3. Избор на подходящи услуги.

Всяка облачна платформа има специфични силни страни. Amazon е лидер в инфраструктурата; Microsoft е известен със софтуера; Google се интегрира с продуктите на други доставчици; IBM се фокусира върху изкуствения интелект; Cisco Systems е лидер в мрежите и т.н. За да работите с облачни услуги, трябва да можете да оцените всяка платформа и да изберете най-добрия вариант за конкретна нужда.

4. Управление на интегрирана среда.

Тъй като платформите имат различни силни страни е, малко вероятно организациите да използват една облачна платформа. Интеграцията на данни в различни платформи е силно търсено умение сред професионалистите в облачните изчисления. Това е особено вярно за организации, които използват облачни услуги заедно с наследени клиент-сървърни приложения на място. Освен това стратегията за множество облаци е от полза за излишъка. Тъй като дава на организацията резервна опция, ако една облачна услуга не работи.

5. Поддържане на бази данни.

Съхраняването на данни в облака не е същото като използването на център за данни на място. Предизвикателствата включват ограничения за съхранение, сигурност и производителност на базата данни. Нещо повече, доставчиците обикновено предлагат разнообразни бази данни. Като някои са по-подходящи за анализ на големи файлове с данни, а други са оптимизирани за обработка на транзакции. Професионалистите в cloud computing трябва да разберат кои бази данни и услуги отговарят най-добре на конкретния бизнес.

6. Управление на мрежа.

Тъй като множество облачни услуги взаимодействат помежду си, управлението на мрежата е критично умение за облачните инженери. Както при базите данни, различните мрежи са подходящи за различни облачни услуги. Например, организациите често изискват от служителите да влизат във виртуална частна мрежа. За да имат достъп до приложения с достъп до чувствителна информация, като финансови отчети или файлове на персонала; междувременно услуги като видеоконферентна връзка могат да бъдат насочени към друга мрежа поради изисквания за производителност. Тъй като все повече служители продължават да работят отдалечено след COVID-19. Ефективното управление на мрежата ще бъде все по-важно умение за cloud computing.

7. Осигуряване на облачната среда.

Осигуряването на сигурността на облачните услуги на организацията изисква специално внимание към детайлите. Не е достатъчно да защитите самите данни; организациите трябва да защитават приложенията, които използват данните, както и сървърите, на които се изпълняват приложенията. Устройствата, които предават данни в облака, също трябва да бъдат защитени. Независимо дали са смартфоните в ръцете на служителите или сензорите, предаващи данни от болничната стая. Да останете начело на нововъзникващите тенденции в киберсигурността ще ви помогне да запазите организацията си крачка пред големите заплахи.

8. Адаптиране към новите роли и технологии.

Нарастването на cloud computing доведе до отклонение от традиционната специализация на ИТ ролите. Докато центърът за данни на място може да има системен администратор, мрежов инженер, анализатор по сигурността и инженер по съхранение. Днешните ИТ специалисти трябва да се чувстват удобно да носят всяка от тези четири шапки. И да поемат допълнителни отговорности или да учат нови технологии, ако е необходимо.

Разширени умения за cloud computing

Следващите умения се прилагат към дългосрочни проекти за cloud computing. Които една организация вероятно ще предприеме, когато нейното използване на облачни услуги узрее. Развитието на тези умения допълнително ще демонстрира вашия облачен опит. И ще ви позволи да поемете допълнителни отговорности, което ще ви помогне да изградите автобиографията си. И да развиете кариерата си в облачните изчисления.

1. Мигриране на данни.

Има два основни типа миграция на данни към облака. Преместване на старо (или наследствено) приложение от сървър на място в облака. И преместване от една облачна платформа в друга. За успешно мигриране на данни облачните специалисти трябва да могат да оценят и начертаят своята инфраструктура. Да разберат процеса на всяка облачна платформа за миграция на данни и да посочат къде са преместени данните, като същевременно гарантират, че нищо не се губи по време на процеса.

2. Автоматизиране на ключови задачи.

Автоматизацията е основно предимство на облачните услуги. Когато част от софтуера може да въведе информация и да реши следващото действие в отговор, крайният потребител не трябва да взема това решение, което допълнително подобрява ефективността. Програмирането на тази автоматизация изисква или приложението изисква повече изчислителна мощност за завършване на анализа на данните. В този случай, организациите могат да очакват да бъдат силно засегнати от процеса. Друго съществено, но често пренебрегвано съображение е това, което  се нарича „остарели ресурси“ или функции, които са създадени, неправилно поставени и създадени отново, за сметка на организацията. Внимателното наблюдение дали функциите вече не се използват може да помогне за намаляване на разходите.

3. Измерване и анализ.

Работодателите ценят кандидатите за работа с опит в метриките и анализите. Например, важно е за организациите, които използват облачни услуги на трети страни. За да наблюдават производителността на приложенията, тъй като това гарантира, че те получават парите си от договора на доставчик на услуги. Или мрежовият инженер може да има задача да оцени и сравни облачните комуникационни услуги като начин да замени стационарния телефон. Разбирането кои показатели отделят определена услуга или кои функции ще струват най-много пари в дългосрочен план е, важно умение за cloud computing.

4. Общуване.

Извън диапазона от технически умения, меките умения като комуникация и вземане на решения са ценни за кариерата в облачните изчисления. Вътрешните заинтересовани страни ще се обърнат към вас за съвет, когато оценяват облачните платформи за своите отдели (или цялата компания), така че е важно да можете ясно да обясните ползите и недостатъците на всяка опция. Облачните инженери, работещи в индустрии, управлявани от клиенти, като търговия на дребно или пътуване, също трябва да се чувстват комфортно да общуват директно с доставчика на компанията-особено когато изпитват проблеми или договарят нов договор за услуги.

Как да придобиете cloud computing умения

Ако се интересувате от развитието на cloud computing умения, които ще ви помогнат да напреднете в кариерата си, помислете за сертификат за разработка на облачен софтуер, като може да откриете доверен партньор за обучение в Skillception.

Прочетете повече защо е важна личната мотивация.